Gebelikte plasenta previa; annenin sağlığı tehlikeye girebilir - Son Dakika
Sağlık

Gebelikte plasenta previa; annenin sağlığı tehlikeye girebilir

Gebelikte plasenta previa; annenin sağlığı tehlikeye girebilir

Plasenta previa ve yapışık plasenta durumunun daha önce sezaryen geçirenlerde daha sık görüldüğünü ve bu durumda gebenin yönetiminin özellikli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları uzmanı Doç. Dr.

20.08.2021 10:36  Güncelleme: 10:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Plasenta previa ve yapışık plasenta durumunun daha önce sezaryen geçirenlerde daha sık görüldüğünü ve bu durumda gebenin yönetiminin özellikli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, rahatsızlığı yaşayan gebenin sağlığının doğum sırasında tehlikeye girebileceğini belirtti. Gerekli önlemler alınmazsa doğum esnasında aşırı kanama yaşanabileceğini belirten Kahramanoğlu, "Kanama, annenin hayatını riske atar. Aynı zamanda plasentanın aşırı yapışık olması, diğer iç organlara da zarar verebilir. Bebek için en büyük riski ise erken doğum ve buna bağlı oluşacak sağlık sorunlarıdır" dedi.

Plasenta previa plasentanın yerleşim bölgesindeki sorunlardan kaynaklanan rahatsızlık olduğunu söyleyen Emsey Hospital Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, tanı gebelik sırasında konulursa, doğumun sezaryenle yapılması ve annenin yaşayabileceği kanamanın uygun yöntemle önlenmesi gerektiğini belirtti.

GEBELİK SIRASINDA BELİRTİ VERMEZ

Plasenta previanın genellikle gebelik sırasında belirti vermediğini söyleyen Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, gebelik sürecinde yapılan ultrason görüntülemelerinde detaylı incelemenin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Bu hastalıkta gebeliğin herhangi bir döneminde ağrısız vajinal kanamalar görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, bazı olgularda, ultrason görüntülemeleri sırasında plasentanın lokalizasyonu ve rahim duvarıyla ve komşu organlarla ilişkisi incelenerek tanı konulabildiğini belirtti.

İLERİ YAŞ DOĞUMLARDA GÖRÜLEBİLİR

Plasenta previanın hastalığını görülme durumunun annenin yaşının 35 yaş ve üzeri olması ile ilgili olduğunu belirten Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, etkili olan diğer faktörler hakkında şu bilgileri paylaştı:

"İnfertilite tedavisi gören, önceki gebeliklerinde de plasenta previa hastalığı yaşamış olanlar, düşük ve kürtaj öyküsü olan kadınlar, çoğul gebelik yaşayanlarda, rahim ameliyatı olanlarda, sigara tüketenler ve ileri yaş hamileliklerde Plasenta previa hastalığı görülme ihtimali daha yüksektir."

Plasenta previa hastalığının doğum öncesinde tanı konulmasının annenin hayatının kurtulması bakımından oldukça önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, plasenta previa varlığında doğum şekli sezaryen ile olmasının altını çizdi.

ANNE VE BEBEĞİN SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİREBİLİR

Plasenta previa rahatsızlığının anne ve bebek açısından ciddi riskler oluşturduğunu ifade eden Kahramanoğlu, "Kanama, annenin hayatını riske atar. Aynı zamanda plasenta akreata durumunda plasentanın aşırı yapışık olması, diğer iç organlara da zarar verebilir. Bebek için en büyük riski ise erken doğum ve buna bağlı oluşacak sağlık sorunlarıdır."

Ameliyatın deneyimli olan cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kahramanoğlu, müdahaleler yetersiz kalırsa, histerektomi (rahmin alınması) gerekebileceğini belirtti.


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Gebelikte plasenta previa; annenin sağlığı tehlikeye girebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.

  • Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Kan Bağışı Etkinliği Gerçekleştirildi
    17:49 Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Kan Bağışı Etkinliği Gerçekleştirildi

    Osmaniye Devlet Hastanesi, Türk Kızılay işbirliğinde düzenlenen kan bağışı etkinliğiyle hastane personeli ve vatandaşlardan kan bağışı topladı. Başhekim Mürsel Koçer, düzenli kan bağışının kan hücrelerinin yenilenmesini sağladığını belirtirken, Türk Kızılay Şube Başkanı Ramazan Çetin de bağış yapan gönüllülere teşekkür etti.

  • Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı
    17:39 Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı

    Aksaray'da estetik operasyonları ameliyat gibi göstererek kamuyu yüksek miktarda zarara uğrattığı iddia edilen doktor ile 2 kişi tutuklandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda, doktorun estetik operasyonları sağlık ameliyatı gibi göstererek haksız şekilde para talep ettiği ortaya çıktı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 6 aylık çalışmanın ardından doktor ve iş yeri sahibi 2 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, tutuklanarak adliyeye sevk edildi.

  • Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak
    17:10 Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın kalbi, karaciğeri ve böbrekleri nakil için alındı. Kazadan 3 gün önce organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın organları, farklı hastalara nakledilmek üzere Ankara, Bursa ve Çanakkale'ye gönderildi. Ailesi, Melek Karakaş'ın organ bağışı yaparak başkalarının hayatını kurtarmasının herkese örnek olmasını istedi.

  • Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi hizmete açıldı
    16:35 Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi hizmete açıldı

    Ataşehir'de kurulan merkez, yüksek teknoloji kullanarak diyabet hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Diyabetin ciddi organ hasarlarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, merkezin multidisipliner yaklaşımı ve gelişmiş teknolojileriyle hastalığın takip ve tedavisinde önemli bir adım olduğunu vurguluyor.

  • AB Komisyonu Üyesi Stella Kyriakides, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi
    16:12 AB Komisyonu Üyesi Stella Kyriakides, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi

    AB Komisyonu'nun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Sağlık Diyaloğu Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi. Toplantıda, sınır aşan sağlık tehditleri, kanserle mücadele, tedavisi ve bakımı, ruh sağlığı ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında işbirliği gibi sağlık alanındaki ortak öncelikleri ve karşılıklı ilgi alanına giren konular ele alınacak. Toplantı, Kasım 2021'de açılış toplantısı ardından yapılan ikinci Diyalog toplantısı olacak.


Advertisement