Hastalıkta Erken Tanı Çok Önemli - Son Dakika
Sağlık

Hastalıkta Erken Tanı Çok Önemli

Hastalıkta Erken Tanı Çok Önemli

Dr. Soydan "Hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir. Erken tanı için sağlık kontrollerini mutlaka yaptırınız" dedi.

30.01.2012 13:19

Türk-Alman Sağlık Vakfı'nın AOK Hessen Hastalık Kasası ile ortaklaşa düzenlediği "Sağlıklı Yaşam" konulu seminerde konuşan Dr. Nedim Soydan "Hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir. Erken tanı için sağlık kontrolllarını mutlaka yaptırınız" dedi. Tansiyon ölçümü de yapılan Butzbach Bürgerhaus'daki etkinlikte AOK görevlisi Necati Şuözer'de vatandaşlarımızın hastalık kasalarının sunduğu hizmetlerden faydalanmalarını istedi.

Türk - Alman Sağlık Vakfı'nın AOK Hessen Hastalık Kasası ile birlikte "Sağlıklı Yaşam "sloganıyla başlattığı seminerlere vatandaşlarımız büyük ilgi gösteriyor. Butzbach DİTİB Camii'nin organize ettiği Bürgerhaus'daki toplantıda konuşan Giessen Üniversitesi doktorlarından Nedim Soydan erken teşhisin önemine işaret ederek, " Almanya'daki sağlık sisteminden özellikle biz göçmenler daha yoğun bir şekilde yararlanmalı. Sadece hastalık baş gösterdiğinde değil, hastalıkların önüne geçilebilmesi için erken teşhis için erken doktor kontrollerine önem verilmeli. Hastalık erken teşhis edilirse tedavide daha başarı elde edilebilir" dedi.

ERKEN TEŞHİS TEDAVİDE BAŞARIYI YÜKSELTİR

Tüm dünyada olduğu gibi Almanya'da en fazla ölümlerin kalp ve damar tıkanıklığı hastalıklarından geldiğini ifade eden Dr. Soydan şunları söyledi:

"2008 yılında Almanya'da 850 bin ölümden yarısından fazlası kalp ve damar hastalığı. Ölüme yol açan hastalıklarda ikinci sırada ise kanser hastalığı bulunuyor. Bu hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir. Biz Türklerde kötü bir alışkanlık var. Vatandaşlarımız ağrı çektiği anda kendilerinin hasta olduğuna inandıktan sonra doktora gidiyor. Oysa öne yapılan muayenelerle hastalıklardan kurtulanabilir. Örneğin şeker hastalığı acıtmadığı için hasta bunu bilmiyor. Ancak doktor kontrolleri, kan tahlilleri sonucu bu ortaya çıkıyor. Bunun yanında şekerin belirtileri aşırı yorgunluk, yemekten sonra ağız kuruluğu ve sık sık tuvalete gitmek ve kapanmayan yaralardır. Şeker hastalığı çağımızın hastalığıdır. Erken teşhis edilirse tedavide başarı elde edilebilir" dedi.

Türk Alman Sağlık Vakfı doktorlarından Erkan Tuğral'da etkinliğe katılan vatandaşlarımızın tansiyonlarını ölçerek birebir gerekli bilgiler verdi. Toplantıyı organize eden Butzbach DİTİB Camii Başkanı Hidayet Sarıkaya ve dingörevlisi Oktay Tavas'da yaptıkları konuşmalarda doktorlara erken gidilmesinin faydalarını anlattılar.

HASTALIK KASASI HİZMETLERİNDEN FAYDALANIN

AOK Hessen Hastalık Kasası görevlisi Necati Şuözer'de kasa olarak amaçlarının başta Türkler olam üzere göçmenlerin sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak olduğunu vurgulayıp "Hastalıklarla ilgili son gelişmeler hakkında Türkçe broşürlerimiz var. Almanya'daki sağlık sisteminden göçmenler daha yoğun bir şekilde yararlanmalı. Sadece hastalık baş gösterdiğinde değil, hastalıkların önüne geçilebilmesi için erken muayene haklarını kullanınız. Hessen Eyaleti'nde 128 bin Türk üyemiz var. Çoğu isi AOK hizmetlerinden faydalanmıyor. Üyelerimize AOK'nın verdiği çeşitli hizmetleri kullanmaları için çalışıyoruz." diye konuştu.

Dr. Nedim Soydan, Dr, Erkean Tuğral ve AOK sorumlusu Necati Şuözer toplantıda ayrıca vatandaşlarımızın hastalık ve hastalık kasası ile özel sorularınıda yanıtladılar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Hastalıkta Erken Tanı Çok Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement