Nakille sağlığına kavuşan hastalardan organ bağışı çağrısı - Son Dakika
Sağlık

Nakille sağlığına kavuşan hastalardan organ bağışı çağrısı

Nakille sağlığına kavuşan hastalardan organ bağışı çağrısı

Adana'da karaciğer rahatsızlığı bulunan Sefer Koçak kadavradan, 60 yaşındaki Osman Özcan da oğlundan gerçekleştirilen nakille sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

09.11.2021 14:49  Güncelleme: 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da karaciğer rahatsızlığı bulunan Sefer Koçak kadavradan, 60 yaşındaki Osman Özcan da oğlundan gerçekleştirilen nakille sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen nakille hayata tutunan Koçak ve Özcan, sıra bekleyen diğer hastalar için organ bağışı çağrısında bulundu.

Osman Özcan (60), halsizlik, yemek yiyememe şikayetleriyle geldiği hastanede kendisine karaciğer yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi.

Her geçen gün ilerleyen hastalığı nedeniyle yürüyemez hale geldiğini aktaran Özcan, tedavisi için doktorların nakil yapılması gerektiğini belirtti.

Yapılan tahliller sonucu oğlunun uyumlu çıktığını anlatan Özcan, "Üç gün önce ameliyatım oldu. Çok şükür başarılı geçti, oğlum sayesinde hayattayım. Hiç kimse ne alıcı ne verici korkmasın. Bir insana hayat vermek ne demek? Allah katında da yeryüzünde de bunun yeri var. Yani adam kendi canından bir parçasını 'al sana hibe ediyorum' diyor, bundan büyük mutluluk olmaz." diye konuştu.

Kadavradan gerçekleştirilen karaciğer nakliyle sağlığına kavuşan Sefer Koçak (35) da şu an kendini çok iyi hissettiğini anlattı.

Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağıran Koçak, "Bir bağış bir insanın hayatını kurtarıyor. Bu konuda kendimi şanslı hissediyorum. Ameliyat olmadan önce bilinç kaybı yaşıyordum, boğazımda varis kanaması vardı. Bunlardan dolayı artık kendimi çok güçsüz hissediyordum. Sürekli halsizlik oluyordu. Hayattaysam 10 yaşındaki bir çocuk sayesinde." değerlendirmesinde bulundu.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Süleyman Çetinkünar da Türkiye'de 27 bin civarında nakille sağlığına kavuşmayı bekleyen hasta olduğunu söyledi.

Beyin ölümü sonrasında ailelerin organ bağışçısı olma oranın düşük olduğunu aktaran Çetinkünar, şöyle devam etti:

"Bütün çabamız, ülkemizde organ bağışını, kadavradan özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş olan hastalardan organ bağışını arttırmak. Bir organ vermek bir hayata dokunmaktır. Bu çabayı da bu özveriyi de herkese yaymak istiyoruz. Organ Bağışı Haftasında bütün hastaların, bağışçıların bilinçlendirilmesi için bu konuda çaba sarf ediyoruz."

Çetinkünar, hastanelerinde karaciğer, böbrek ve kemik iliği, kornea gibi birçok naklin yapılabildiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Nakille sağlığına kavuşan hastalardan organ bağışı çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.

  • Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Kan Bağışı Etkinliği Gerçekleştirildi
    17:49 Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Kan Bağışı Etkinliği Gerçekleştirildi

    Osmaniye Devlet Hastanesi, Türk Kızılay işbirliğinde düzenlenen kan bağışı etkinliğiyle hastane personeli ve vatandaşlardan kan bağışı topladı. Başhekim Mürsel Koçer, düzenli kan bağışının kan hücrelerinin yenilenmesini sağladığını belirtirken, Türk Kızılay Şube Başkanı Ramazan Çetin de bağış yapan gönüllülere teşekkür etti.

  • Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı
    17:39 Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı

    Aksaray'da estetik operasyonları ameliyat gibi göstererek kamuyu yüksek miktarda zarara uğrattığı iddia edilen doktor ile 2 kişi tutuklandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda, doktorun estetik operasyonları sağlık ameliyatı gibi göstererek haksız şekilde para talep ettiği ortaya çıktı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 6 aylık çalışmanın ardından doktor ve iş yeri sahibi 2 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, tutuklanarak adliyeye sevk edildi.

  • Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak
    17:10 Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın kalbi, karaciğeri ve böbrekleri nakil için alındı. Kazadan 3 gün önce organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın organları, farklı hastalara nakledilmek üzere Ankara, Bursa ve Çanakkale'ye gönderildi. Ailesi, Melek Karakaş'ın organ bağışı yaparak başkalarının hayatını kurtarmasının herkese örnek olmasını istedi.

  • Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi hizmete açıldı
    16:35 Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi hizmete açıldı

    Ataşehir'de kurulan merkez, yüksek teknoloji kullanarak diyabet hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Diyabetin ciddi organ hasarlarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, merkezin multidisipliner yaklaşımı ve gelişmiş teknolojileriyle hastalığın takip ve tedavisinde önemli bir adım olduğunu vurguluyor.

  • AB Komisyonu Üyesi Stella Kyriakides, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi
    16:12 AB Komisyonu Üyesi Stella Kyriakides, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi

    AB Komisyonu'nun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Sağlık Diyaloğu Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi. Toplantıda, sınır aşan sağlık tehditleri, kanserle mücadele, tedavisi ve bakımı, ruh sağlığı ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında işbirliği gibi sağlık alanındaki ortak öncelikleri ve karşılıklı ilgi alanına giren konular ele alınacak. Toplantı, Kasım 2021'de açılış toplantısı ardından yapılan ikinci Diyalog toplantısı olacak.

  • Kulu'da hareketsiz bulunan 20 günlük bebek kurtarılamadı
    15:54 Kulu'da hareketsiz bulunan 20 günlük bebek kurtarılamadı

    Konya'nın Kulu ilçesinde annesi tarafından hareketsiz bulunan 20 günlük bebek, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Bebeğin ölüm sebebi Ankara Adli Tıp Kurumu tarafından belirlenecek.

  • Konya'da Zirai İlaçlama Yapan Kişi Zehirlenerek Hastanelik Oldu
    15:52 Konya'da Zirai İlaçlama Yapan Kişi Zehirlenerek Hastanelik Oldu

    Konya'nın Karapınar ilçesinde bir kişi, rüzgarlı havada tarlasında zirai ilaçlama yaparken zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan kişi, Karapınar Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement