Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarını sertifikalı hekimlerin yapabileceğini ve yurt dışında sertifika alanların, ilgili komisyonda değerlendirileceğini bildirdi.
Şencan, düzenlediği basın toplantısında geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp ile ilgili 4 yıldır devam eden çalışmalara son şeklinin verildiğini, çalışmaların tamamlandığını ve bu uygulamaların sadece hekimler tarafından yapılabileceğini belirtti.
Bu tür uygulamaların sadece Uzak Doğu'da yapıldığı kanaatinin yanlış olduğunu ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde de yapıldığını anlatan Şencan, konuyla ilgili belirli bir çerçeve çizmek için gerekli mevzuatların çıkarılacağını söyledi.
Mevzuat çalışmaları sırasında dünyadaki uygulamaların incelendiğini vurgulayan Şencan, oluşturulan çalışma gruplarının kendi alanlarında araştırmalar yaptığını ifade etti. Uygulamanın, sadece hekim tarafından yapılabileceğini, Sağlık Bakanlığınca denetleneceğini anlatan Şencan, tıptaki diğer tedavi yöntemleri gibi bunun da hastaneler, poliklinikler ya da muayenehaneler de yapılabileceğini açıkladı.
Çalışmayı yapacak hekimlere, diğer sağlık personelinin de yardımcı olabileceğini dile getiren Şencan, "Bu uygulamaları sertifikalı hekimler yapabilecek. Yurt dışında sertifika alanlar, ilgili komisyonda değerlendirilecek" dedi.
Bununla ilgili özel bir sağlık kuruluşu tanımına gitmeyeceklerine dikkati çeken Şencan, mevcut sağlık kuruluşlarının yapacakları uygulamalara göre alt yapılarında düzenlemeye gidecekelerini kaydetti.
Şencan, geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınmasının planlanmadığını, konunun istismar edilmemesi için ilgili kılavuz endikasyon listesi hazırlayacakalarını da bildirdi.
-Uygulamaya geçilecek alanlar
Şencan, çalışma kapsamında akupunktur, hipnoz, hirudoterapi, refleksoloji, ozonla tedavi, mezoterapi, fitoterapi, homeopati, osteopati, kyropraktik, maggot ve apiterapi uygulamaları ile proloterapi ve kupa tedavisi konularında yönetmelikler çıkarılacağını söyledi.
Şencan, yönetmeliklerin uygulamalı hangi sağlık kuruluşlarında ve kimler tarafından yapılabileceğine dair esaslar, sertifikasyon, denklik, denetleme gibi konuları içereceğini de sözlerine ekledi. - Ankara
Son Dakika › Sağlık › Tamamlayıcı Tıpta Hekim Şartı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?