KOAH Toplantısında Duydukları Sigarayı Bırakmalarına Yetti - Son Dakika
Sağlık

KOAH Toplantısında Duydukları Sigarayı Bırakmalarına Yetti

KOAH Toplantısında Duydukları Sigarayı Bırakmalarına Yetti

Dünya KOAH Günü'nde düzenlenen toplantıda bazı katılımcılar, KOAH hastalığının sigara ile direk ilişkisini duyunca toplantı sonunda sigarayı bıraktı.

20.11.2013 22:50  Güncelleme: 23:24

Diyarbakır'da 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla Hasta ve Hekim Eğitim Toplantısı yapıldı. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıyı Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Türk Toraks Derneği Güneydoğu Anadolu Şubesi ortak düzenledi.

Toplantıya Prof. Dr. Recep Işık, Prof. Dr. Füsun Topçu, Doç. Dr. Güngör Ateş, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. İnci Sobi Yavaş, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Dr. Handan Erdoğan ile Uz. Dr. Cemile Dilşah Sürmeli, Uz. Dr. Serdar Polat ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı Koordinatörü Uz. Dr. Mücahit Görük katıldı.

KOAH'IN SİGARA KULLANIMI İLE DİREK İLİŞKİSİ BULUNUYOR

Toplantının birinci oturumu KOAH hastası vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi. Oturumda konuşan Uzman Dr. Cemile Dilşah Sürmeli, KOAH'ın Tanısı, Tedavisi ve Korunma Yolları hakkında önemli bilgiler verdi. KOAH (Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı)'nın tedavi edilebilen ve önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Sürmeli KOAH'ın sigara kullanımı ile direk ilişkisi bulunduğunu belirterek sigarayı bırakmanın önemine değindi. Sürmeli, "Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniklerine başvurabilirler, ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Hattı da bu amaçla hizmet vermektedir" dedi.

Daha sonra söz alan Uzman Dr. Serdar Polat ise, Türkiye'de 17 milyon sigara içicisi olduğunu ve en fazla sigara tüketen on ülke arasında bulunduğunu belirtti. Sigaradan dolayı Türkiye'de yılda 70 ila 100 bin ölüm olayının yaşandığını kaydeden Polat, "Tüm kanserlerin yüzde 30'unun sebebinin sigaradır. Bu oran akciğer kanserlerinde yüzde 90'dır. Gebelikte sigara içiminin erken doğum, ölü doğum ve zekâ geriliği gibi sonuçları olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Toplantının ikinci oturumu hekimler, Sağlık çalışanları ve İl GARD Kurulu Üyeleri ile gerçekleştirildi. İkinci oturumun başkanlığını yapan Prof. Dr. Recep Işık, Dünya KOAH Günü'nün önemine değindi. Bu günde halkta farkındalık yaratmanın amaçlandığını kaydeden Işık, 40 yaş üzerindeki her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu belirterek, KOAH'ın ilerleyici bir hastalık olduğunu tedavi ile ancak bu ilerlemenin önlenebildiğini vurguladı.

"KOAH'IN İLERLEMESİNİ ENGELLEYEN EN ÖNEMLİ TEDAVİ YÖNTEMİ SİGARAYI BIRAKMAK"

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Füsun Topçu ise konuşmasında, KOAH'ın sistemik etkileri olan ve hava yollarında daralma ile seyreden bir hastalık olduğunu hatırlattı. KOAH'ı önlemede hekimlerin ve sağlık çalışanlarının duyarlılığının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Topçu, KOAH tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında da detaylı bilgiler verdi. Tanıda kullanılan Spirometrik Testlerin önemi ve KOAH tedavisinde doğru ilaç seçimi ve ilaçların etki mekanizmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Topçu, KOAH'ın ilerlemesini engelleyen en önemli tedavi yönteminin sigarayı bıraktırmak olduğunu belirtti. Topçu, sigara içmeyenlerde ise biyomas (odun, tezek, tahıl, atıklar, tandır) ve mesleki maruziyetin KOAH'ın önemli nedenleri arasında olduğunun altını çizdi. Ayrıca öksürük, balgam, nefes darlığı olan hastaların Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından solunum fonksiyon testlerinin (spirometrik testleri) yaptırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Topçu, her yıl Ekim ayında tüm KOAH'lı hastaların influenza aşısı yaptırmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

SİGARAYI BIRAKTIKLARINI AÇIKLADILAR

Toplantı salonunun hemen dışında Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi tarafından kurulan KOAH standından katılımcılara KOAH Broşürleri ve 'KOAH İle Yaşam' Kitapçığı dağıtıldı. Toplantının sonunda bazı katılımcılar, KOAH'ın sigara kullanımıyla direk ilişkisini ve KOAH'ın ilerlemesini engelleyen en önemli tedavi yöntemi olarak sigarayı bırakma olduğunu uzman hekimlerden öğrenince sigarayı bırakmaya karar verdiklerini açıkladılar.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık KOAH Toplantısında Duydukları Sigarayı Bırakmalarına Yetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement