Zika Virüsünün Cinsel Yolla Bulaşması Yaygın" - Son Dakika
Son Dakika Logo

Zika Virüsünün Cinsel Yolla Bulaşması Yaygın"

08.03.2016 21:20

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, Zika virüsünün cinsel yolla bulaşmasının tahmin edildiğinden daha yaygın olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, Zika virüsünün cinsel yolla bulaşmasının tahmin edildiğinden daha yaygın olduğunu açıkladı.

Chan, yaptığı yazılı açıklamada, Zika virüsünün etki alanının genişlediği ve sivrisinek ısırması dışında cinsel yolla da bulaşmasının yaygın olarak görüldüğüne dikkati çekti.

Latin Amerika ve Karayiplerde 31 ülke ve bölgede Zika virüsüne rastlandığını ifade eden Chan, bu ülkelerde ocak-mayıs yağmur sezonunda Zika virüsü vaka sayısında artış olacağı ve salgının daha fazla bölgeye yayılacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Chan, "Birkaç ülkede yapılan araştırmalar ve raporlar, Zika virüsünün cinsel yolla bulaşmasının tahmin edildiğinden daha yaygın olduğunu güçlü bir şekilde kanıtlıyor ve bu bulgular endişe verici" uyarısında bulundu.

Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşan virüs, ilk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülmüştü. Brezilya'da Mayıs 2015'te başlayan salgın, neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Özellikle hamileleri tehdit eden virüsün Brezilya'da yenidoğan bebeklerde hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Zika Virüsünün Cinsel Yolla Bulaşması Yaygın' - Son Dakika


Advertisement