Zonguldak Ruh Sağlığı Ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü İlhan Açıklaması - Son Dakika
Sağlık

Zonguldak Ruh Sağlığı Ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü İlhan Açıklaması

Esin İlhan, Tütün ve Alkol Piyasası Düz enleme Kurumundan yetki belgesi almadan ve uygunluk belgesi olmadan tütün ticareti yapılamayacağını bildirdi.

11.07.2011 14:28

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan, Tütün ve Alkol Piyasası Düz enleme Kurumundan yetki belgesi almadan ve uygunluk belgesi olmadan tütün ticareti yapılamayacağını bildirdi.

İlhan, yaptığı yazılı açıklamada, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'un, kişiler ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarıyla ilgili tertip, tedbirleri almak, herkesin temiz hava solumasını sağlamak için, yeni düzenlemeler yapılması konusunda kurum ve kuruluşlara yükümlülükler getirdiğini belirtti.

Özellikle perakende satış yerlerinde tütün mamullerini bulundurma şekline ilişkin, bunların iş yerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bölümde 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamayacağı ünitelerde satışa sunulması, buraların dizaynı, konumu, reklam içerikli ibare ve işaretleri taşıyıp taşımadığının titizlikle tespit edilmesi gerektiğini anlatan İlhan, şunları kaydetti:

"Önemli ayrıntıların tutanağa geçirilmesi gerekmektedir. Reklam, kampanya, sponsorluk ve promosyon uygulamalarına ilişkin yönetmeliğin ilgili maddesinde yer alan düzenlemelerle ilgili tespitlerde ispata yarar görsel dokümanların ve kişiler arasındaki sözleşmelerin temini de, idari para cezalarının uygulanması aşamasında önem arz etmektedir.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan yetki belgesi almadan ve uygunluk belgesi olmadan tütün ticareti yapılamaz. Enfiye, nargile, sarmalık kıyılmış tütünün satışının tespiti durumunda, mahalli mülki amirlik tarafından 61 bin 638'er lira idari ceza uygulanır.

Tütün mamulleri otomatik satış makineleri ile satılamaz, oyun makineleri veya farklı yöntemlerle ödül, bahis, hediye ve benzeri adlarla dağıtılamaz. Aykırı durumun tespiti durumunda TAPDK tarafından 61 bin 639 lira ile 308 bin 194 lira arasında ceza uygulanır. "

- ZONGULDAK

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Zonguldak Ruh Sağlığı Ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü İlhan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement