Cantona'nın Milli Takımdaki İlk Golü - Son Dakika
Spor

Cantona'nın Milli Takımdaki İlk Golü

Cantona\'nın Milli Takımdaki İlk Golü

Cantona'nın en sevdiği şey şaşırtmaktı.

04.02.2014 00:16

12 Ağustos 1987...

Fransa Euro 88'e katılmak için son hazırlık maçlarından birini yapmak üzere Federal Almanya Cumhuriyeti'ne gidiyor. Kafilede sürpriz bir isim var: Eric Cantona.

Milli takım aday kadrosuna ilk kez Henri Michel tarafından çağırılıyor genç Auxerre'li. Herkes onun en fazla Philippe Fargeon'la birlikte yedek kulübesinde olmasını beklerken, Henri Michel bütün spor basınını şaşırtan hareketi yapıyor ve King Eric ilk milli maçına forvette Jean-Pierre Papin'le beraber çıkıyor.

Milli takım seçicisinin verdiği bu karara şaşırmıyor 'Canto', "Bir gün mutlaka oynayacaktım. Çalışırsanız eninde sonunda mükafatını alırsınız" diyor. Kadroya alınmadığı takdirde üzüleceğini ve yeniden mavi formayı giyebilmek için her zamankinden daha çok çalışacağını söylüyor Eric. Fakat sadece iki sene sonra, onu ilk kez milli takıma alan hocası Henri Michel kendisini davet etmeyince kameraların önünde sözünü esirgemiyor ve Fransa Milli Takım antrenörüne "Bok Çuvalı" yakıştırmasını yapmıştı.

Maçtan 1 ay kadar önce France Football dergisi Temmuz  ayında çıkardığı sayıda Cantona'ya övgüler yağdırıyor. Dergi King Eric için, "Auxerre'li Cantona Fransız forvetlerin en iyisi gibi görünüyor. Atletik yapısı, şahane hava hakimiyeti, üst düzey tekniği ile çok büyük bir oyuncu olabilir. Eğer mental açıdan da gelişirse yarının en büyük Fransız golcüsü olabilir." diyor.

Kurulmuş senaryo gibi, France Football'un bir ay önce söyledikleri 12 Ağustos 1987'de gerçek oluyor. Maça Federal Almanya muhteşem başlıyor. Kurnaz golcü Rudi Völler dokuz dakika içinde iki gol birden atarak skoru 2-0'a getiriyor. Hatta maç iyiden iyiye rezalete giderken hakem Guido Buchwald'ın nizami golünü vermiyor ve skorun 3-0 olmasını engelliyor. ve o büyülü an geliyor; José Touré'nin savunmadan ileriye doğru attığı uzun topta Buchwald ile Kohler arasındaki anlaşmazlık topun Cantona'ya gelmesini sağlıyor. Eric sol ayağıyla sert bir vole ile kaleci Eike Immel'i mağlup ediyor ve farkı 1'e indiriyor! Ilk on dakikanın ardından Fransa cephesinde herkes felaketi beklerken bu gol takımı maçta tutuyor ve takım sahadan 2-1 yenik ayrılıyor.

Maçın ardından mağlup teknik adam Henri Michel genç Eric'i yere göğe sığdıramaz. Michel, Cantona için şunları söyler, "Devre arasından hemen önce attığı golle başımızı yerden kaldırmakla kalmadı. Aynı zamanda dünya çapında bir golcü olabilmek için bütün yetilere sahip olduğunu da gösterdi. Hızı, tekniği, fiziği ve bitiriciliği Alman defansına zorlu anlar yaşattı. Açık söyleyeyim, kendisi Fransa Milli takımında uzun süre oynayacak gibi görünüyor!"

Kendini performansını yaşından beklenmeyecek bir olgunlukla değerlendiren Cantona, "Bu seviyede oynamak için bir tık daha hızlı davranmanız gerekiyor. Saha içinde ligde oynanan futbolla milli takımda oynanan futbolun çok farklı olduğunu kavramam uzun sürmedi. Topu her alışımda hemen iki veya üç alman dibimde bitiyordu. Bu yüzden ilk başta biraz bocaladım fakat sonra alıştım. Attığım golde iki stoperden birinin ileriye gittiğini diğerinin geri geri geldiğini gördüm. Içimden "Kesin bir şey olacak" diye düşündüm ve birbirlerini engellediler ben de golü attım. Bu milli takımdaki ilk maçımda ilk golüm olmasına karşın bende fazla bir etki yaratmadı. Belki beraberliği sağlasaydım farklı duygular beslerdim bu gol için, ama şu an benim için pek de bir şey ifade etmiyor. O an sadece beraberliği yakalamak için 50 dakikamızın olduğunu düşünüyordum." diyor.

Cantona futbolculuk kariyeri boyunca sahaya her adım attığında bir tek şeyi hedefledi: Insanları şaşırtmak.

"Seyircileri şaşırtmayı çok seviyordum biliyor musun?... Her seferinde, her maçta onlara verecek bir hediyem olsun isterdim. Bazen başaramazdım ama başardığımda... onlardan daha mutlusu olmazdı. Ama önce kendimi şaşırtmam gerekirdi, yani bir risk almam... Hayatta her şey kendimize koyduğumuz çıtaya göre gelişir. Sen güvenli ve temkinli oynamayı seçersen, risk almamış olursun." Eric Cantona.

Stattan ayrılırken Cantona kötü oynadığını düşünüyordu. Özellikle maçın son anlarında yakaladığı beraberlik şansını değerlendiremediği için kendine çok kızıyordu. Olsun, Eric bu maçı telefi edecek fırsatı buldu daha sonra. Çıktığı 45 milli maçta 20 gol attı efsane ve hala Fransa milli takımı onun kadar komple bir santrfor bulamadı.

Kaynak: TotemSpor.Com

Son Dakika Spor Cantona'nın Milli Takımdaki İlk Golü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement