Judoda olimpiyat oyunları için puan veren, 44 ülke, 357 sporcu, 92 antrenör ve çok sayıda sporseverin katıldığı Grand Prix Samsun 2014 müsabakaları yarın Yaşar Doğu Spor Salonu'nda start alacak.
Tekkeköy Yaşar Doğu Spor Salonu'nda yarın başlayacak müsabakalar öncesinde Anemon Otel'de kura çekimi yapıldı. Bilgisayar ortamında yapılan kura çekiminde 147 kadın ve 210 erkek sporcunun rakipleri belirlendi.
Kura çekimi sonrasında Türkiye Judo Federasyonu Başkanı Fatih Uysal, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Judo Dünya Hakem Başdirektörü Jan Snijders ve Judo Dünya Spor Direktörü Daniel Lascua basın toplantısı düzenledi.
Vali Aksoy, Samsun kentinin özellikle son yıllarda Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın spor altyapısının iyileştirilmesi için yatırım yapıldığı il olduğunu söyledi.
Müsabakaların yapılacağı salonun geçen yıl tamamlandığını belirten Aksoy, "Samsun birçok uluslararası spor müsabakalarına organizasyon yapabilecek konuma kavuşmuş oluyor. Bu yatırımlar için Genlik ve Spor Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Samsun judo sporunda da önemli çalışmalar yürüten bir kent. Karadeniz Bölgesi'nde sporcu sayısı bakımından birinci, ülke genelinde 7'nci sırada yer alan bir kent. Milli takımda 14 sporcusu olan bir kent. Bu turnuvanın Samsun'un tanıtımına önemli katkı sağlayacağını umuyoruz" dedi.
"Hedefimiz olimpiyatlarda madalya almak"
Türkiye Judo Federasyonu Başkanı Fatih Uysal ise turnuvanın 2 yıl daha Samsun'da yapılacağını belirtti.
Judonun kendisine göre sadece tek bir sorunu olduğunu belirten Uysal, "Bana göre judonun bir tek sorunu var, uluslararası alanda aldığı madalyasıdır. Bunun dışında hiçbir sorun yok. Altyapı olarak 78 ilde teşkilatlanmamız var. Antrenör ve hakem sayısı ve sporcu sayısı çok iyi durumda. Çok güçlü kulüplerimiz var. Hem belediye hem de Galatasaray ve Trabzon gibi önemli kulüpler var. Sadece burada iş antrenörlere düşüyor. Verilen imkanlar doğrultusunda sporcularımızın uluslararası alanda madalyalar almasını bekliyoruz, tek sorunumuz bu. Onun dışında hükümet ve bakanlığımız inanılmaz destek veriyor" diye konuştu.
Hedefleri hakkında da bilgi veren Uysal, "2016'da Brezilya'da düzenlenecek olimpiyatlara en az 5 veya 6 sporcu ile katılmayı arzu ediyoruz. Bir veya birden fazla madalya almak istiyoruz ancak 2020'de Japonya'daki olimpiyatlara en az 10 sporcu ile katılıp en az iki ve üstünde madalya almak istiyoruz. Çünkü bu branş ne kadar yaygın olursa olsun olimpiyatlarda madalya almamışsa olimpik branş başarısız olarak algılanıyor. Bizim hedefimiz burası. Hedefe odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullandı.
"Son 10 yılda Türkiye iyi madalya üretiyor"
Türkiye'nin judodaki durumu hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Judo Dünya Spor Direktörü Daniel Lascua, şunları söyledi:
"Son 10 yılda Türkiye iyi madalya üretiyor. Özellikle Grand Prix'lerde ve Avrupa Şampiyonalarında. Judo genel düşündüğümüzde dünyada çok büyük sayıda ülkede madalyalar kazanıyor. 26 ile 28 ülke arasında hem dünya şampiyonalarında hem de olimpiyatlarda madalya alan ülke var. Bu bize madalya kazanma konusunda hem dünya şampiyonalarında hem de olimpiyatlarda oldukça zor olduğunu gösteriyor. Bayanlarda 48 ve artı 78 kilogramda Türkiye iyi madalya alıyor. 48 kilogramda 3 sporcu dünyada ilk 10'da yer alıyor. 4 kadın sporcusu ilk 100'de yer alıyor. Bu demektir ki Türk judosunun çok iyi potansiyeli var. Erkeklerde de Türk judosunun önde olduğu 3 kategori var."
"Yeni uygulanan kurallar sporculara pozitif yansıdı"
Jan Snijders de bir basın mensubunun "Judoda sürekli kuralların değişmesi sporcuların psikolojisini nasıl etkiliyor" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Özellikle bu sene uygulanan yeni değişikliklerle Paris ve Düsseldorf ve Tiflis'te yapılan turnuvalarda alınan sonuçlara göre değerlendirirsek bu, sporcuları pozitif olarak etkiliyor. Özellikle Düsseldorf'taki turnuvada yüzde 82 oranında pozitif etkilemiş. Yani yüzde 82 oranında başarı sağlamış. Geçmiş dönemde bir tribünden bakıldığı zaman çok teknik judoyu başka spor dallarıyla karıştırıyordu. Hem de hoş görüntü olmuyordu. Yeni yapılan düzenlemelerle judonun gelişimi ve biraz daha modernleşmesi sağlandı. Dolayısıyla dışarıdan bakıldığında hem anlaması daha kolay bir spor haline geldi hem de görsel güzelliği ortaya çıkmış oldu." - Samsun
Son Dakika › Spor › Grand Prix Samsun 2014 Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?