Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, "Çocuk yaşlarda satranca başlanmasını, kişinin hem sosyal hem psikolojik hem de bilişsel gelişimi açısından çok önemsiyoruz" dedi.
Tulay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarda seçmeli ders olarak okutulan satranca ilginin günden güne arttığını belirterek, "Gençlerin satranca ilgisi yoğun. Ortalama her ilde ayda iki turnuva yapılıyor. Ayrıca, sponsorumuza başvuran devlet okullarımıza satranç odaları açılıyor" diye konuştu.
Satrancın gelişim çağındaki çocuklara çok büyük katkı sağladığını ifade eden Tulay, şöyle devam etti:
"Gelişim çağında satranç oynayan çocuklar, zamanı iyi kullanıyor, sınavlara iyi odaklanıyor, sorular karşısında doğru hamle yaparak daha başarılı olabiliyor ve sosyal alanda kendilerine daha çok güveniyor. Hiperaktif olarak nitelendirilen çocuklarda, hastalığın belirtileri geriliyor. En önemli zihinsel aktivitelerden biri olan satrançla çocuklar, stratejik düşünme, planlama, neden-sonuç ilişkisiyle düşünme becerilerini kazanıyor."
"Altyapılarda oldukça iddialıyız"
Satrancı geliştirmek için özel çalışmaları olduğunu ifade eden Gülkız Tulay, altyapıda oldukça iddialı olduklarını söyledi.
Altyapı antrenörlerinin seçtikleri yetenekli çocukları çalıştırdıklarını ve çok iyi sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Tulay, "Bursa, İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin'de çalışmalarımız devam ediyor. En son katıldığımız turnuvalarda 20'nin üzerinde madalya kazandık. Ayrıca, ülke olarak Avrupa okullar sıralamasında birinciyiz. Çin'de yapılan 16 Yaş Altı Çocuk Olimpiyatları'nda takım halinde üçüncü olduk" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin federasyonlar bazında lisanslı sporcu sayısında ilk sırada yer aldığını ve 340 binin üzerinde lisanslı sporcularının bulunduğunu belirten Tulay, İstanbul, Mersin, Bursa ve Hatay'ın en fazla lisanslı oyuncuya sahip kentlerin başında geldiğini kaydetti. - Ankara
Son Dakika › Spor › Minik Beyinlerin Oyun Parkı, Satranç - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?