Neden 32 turnuvayı 32 farklı tenisçi kazandı? - Son Dakika
Spor

Neden 32 turnuvayı 32 farklı tenisçi kazandı?

Neden 32 turnuvayı 32 farklı tenisçi kazandı?

Teniste sıra dışı bir sezon yaşanıyor.

25.03.2019 02:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Teniste sıra dışı bir sezon yaşanıyor. Indian Wells turnuvasını tamamlamamızın ardından; erkeklerde oynanan 19 turnuvanın 19’u, kadınlarda ise 13 turnuvanın 13’ü de farklı isimler tarafından kazanıldı. Bu son yıllarda benzeri görülmemiş bir durum.

2015 yılından bu yana aynı döneme baktığımızda giderek artan bir şampiyon çeşitliliği görüyoruz. Erkeklerde son beş yılda, sezonun ilk 19 turnuvasında sırasıyla 14, 14, 15, 16 ve 19 farklı şampiyon izledik. Kadınlarda ise Indian Wells’e kadar, 2015’te ilk 15 turnuvada 12, 2016’da 13 farklı kazanan çıktı. Takip eden üç yılda 13 turnuvanın sırasıyla 11, 11 ve 13 ayrı kazananı oldu.

Sebepler neler?

Bu durumun tabii ki birden fazla sebebi var. Eurosport Türkiye tenis spikeri Emre Yazıcıol, bunun başlıca sebebinin bir oyuncunun çok fazla sayıda turnuvaya katılmaması olduğunu belirtiyor: “Sezon başlayası neredeyse üç ay oldu. Bu kadar farklı şampiyonun olması tabii ki olağan bir durum değil fakat belirtmek gerekir ki oyuncular eskisine göre daha az turnuvaya katılıyor. Öte yandan Avustralya Açık’ın en güçlü ismi, oranın kazananı, genelde Indian Wells’e iyi bir durumda gelip turnuvayı kazanırdı. Bu yıl böyle bir şey de olmadı.”

Bununla birlikte 32 turnuvada 32 farklı şampiyon çıkmasını kadın ve erkek tenisi için ayrı ayrı değerlendirmek, sebepleri daha doğru anlamaya yardımcı olacaktır.

Kadınlarda istikrarsızlık

Kadın tenisindeki istikrarsızlık yıllardır konuşulan bir konu. Yazıcıol’a göre Serena Williams’ın da eski günlerinde olmaması bu istikrarsızlığı perçinliyor: “Kadınlarda zaten belli bir istikrarsızlık var. Bu sene Serena’nın da aynı noktada olmaması, hamilelik ve doğum sonrasında zirve performansını yakalayamaması, zaten var olan istikrarsızlığı biraz daha arttırdı.”

Kadınlarda şu an hiçbir oyuncunun dominant bir şampiyon olamayacağı görüşünde Yazıcıol: “Kadınlarda şu an hiçbir oyuncu, dominant şampiyon olacak oyuncular değil. Örneğin Simona Halep, birçok turnuvayı domine edebilecek bir profilde değil. Angelique Kerber de Petra Kvitova da öyle. Öyle bir oyuncu olarak yalnızca Serena vardı. Maria Sharapova zirve zamanlarına dönemedi, keza Victoria Azarenka da.”

Son iki Grand Slam’de mutlu sona ulaşan Naomi Osaka’nın ise henüz 21 yaşında olduğunu, rakiplerine fiziksel ve mental açıdan büyük bir üstünlük kurabilecek yaşa henüz gelmediğini de hatırlatmak gerekiyor.

Erkeklerde bir dönemin sonu

Erkekler tenisinde yıllardır belli başlı isimleri birçok turnuvanın finalinde, özellikle de Grand Slam finallerinde görmeye alıştık. Ancak turnuva kazanabilecek isimlerin sayısı arttı. “Erkeklerde artık kabuğunu kırmaya başlayan genç bir jenerasyon var. Zverev, Khachanov, Tsitsipas gibi yetenekli tenisçiler Nadal’ı, Federer’i, Djokovic’i yenebilecek seviyelere ulaştılar.” diyor Emre Yazıcıol.

Öte yandan, söz konusu erkekler tenisi olduğunda “üç büyükler”in hâlâ meselenin nesnesi değil öznesi olduğunu söylemek mümkün. Zira son dokuz Grand Slam’i Federer, Nadal, Djokovic üçlüsü aralarında paylaştılar. Burada tekrar Emre Yazıcıol’a kulak verelim: “Büyük üçlü, turnuvalar kazanmaya devam edecektir. Özellikle Grand Slam’lerde açık ara favoriler. Ancak onların çağının yavaş yavaş sonuna gelmemiz , ilk olarak ATP 250 ve 500 turnuvalarında yüzünü göstermeye başladı. Eskiden yılın 11 ayında bu adamlar çok baskındı, artık bunu yapmaları çok kolay değil. İlerleyen yaşlarıyla beraber düşen fizik kaliteleri kadar konsantrasyonları da buna izin vermiyor.”

İlk şampiyonluklar

2019 sezonu bize birçok ilk şampiyonluğunu yaşayan tenisçi sundu. Erkeklerde yedi, kadınlarda ise üç raket, ilk şampiyonluklarını geçtiğimiz üç aylık sürede yaşadılar. Erkeklerde bu isimler Fransız Alex De Minaur, Amerikan Tennys Sandgren ve Railly Opelka, Arjantinli Juan Ignacio Londero ve Guido Pella, Sırp Laslo Djere ve Moldovalı Radu Albot. ABD’li Jessica Pegula ve Sofia Kenin ile Romanya asıllı Kanadalı Bianca Andreescu ise kadınlarda ilk şampiyonluklarını bu sezon yaşayan tenisçiler oldular.

Böyle devam eder mi?

Indian Wells’i tamamladığımız ve Miami Open’da çeyrek finallere doğru ilerlediğimiz bu günlerde, bu sezon şu ana kadar şampiyonluk yaşamamış oyunculardan yollarına devam edenler var. Kadınlar tarafında Simona Halep, Sloane Stephens ve Caroline Wozniacki gibi içinde bulunduğumuz sezonda şampiyonluk yaşamamış isimler turnuvadaki ilerleyişlerini sürdürüyorlar. Erkeklerde ise bu yıl henüz şampiyonluk yaşamayan ve Miami Open’da iddialı olabilecek isimler arasında Milos Raonic, John Isner, Grigor Dimitrov’u sayabiliriz.

Hazırlayan: Enes KANBUR

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Neden 32 turnuvayı 32 farklı tenisçi kazandı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayserispor'a PFDK'dan 252 Bin TL Para Cezası
    15:02 Kayserispor'a PFDK'dan 252 Bin TL Para Cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Kayserispor'a Adana Demirspor maçında yaşanan saha olayları ve çirkin tezahürattan dolayı toplamda 252 bin TL para cezası verdi. Ayrıca, çirkin tezahüratta bulunan misafir tribün seyircilerinin bir sonraki misafir kulüp olduğu müsabakaya girişleri engellenecek.

  • Elazığspor, TFF 3. Lig 2. Grup 29. haftasında Sapanca Gençlikspor'u konuk edecek
    15:00 Elazığspor, TFF 3. Lig 2. Grup 29. haftasında Sapanca Gençlikspor'u konuk edecek

    Elazığspor, TFF 3. Lig 2. Grup 29. haftasında Sapanca Gençlikspor'u ağırlayacak. Elazığspor, bu maçı kazanarak TPAO Batman Petrolspor-Pazarspor maçının sonucunu bekleyecek.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenazeye birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.

  • Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı
    14:34 Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı

    Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda RAMS Başakşehir'e konuk olacak Çaykur Rizespor, Mehmet Cengiz Tesisleri'nde gerçekleştirdiği antrenmanla maçın hazırlıklarını tamamladı. Sakatlıkları devam eden Laine, Faye, Benhur Keser ve Mithat Pala ise antrenmana katılmadı. Takım, antrenmanın ardından İstanbul'a hareket etti.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.

  • Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak
    14:18 Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak

    Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları, 20-21 Nisan'da yeni oluşturulan Endurobil 365 Extrempark Bilecik parkurunda yapılacak. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yarışlardan büyük heyecan duyduklarını belirterek, Türkiye'nin en büyük enduro parkını kurduklarını ve 365 gün motokros yapılabilecek bir alan oluşturduklarını söyledi.

  • Denizlispor Futbolcuları Maaş Alamadıklarını Sosyal Medyada Paylaştı
    14:18 Denizlispor Futbolcuları Maaş Alamadıklarını Sosyal Medyada Paylaştı

    Denizlispor futbolcuları, maaş alamadıklarını ve takıma sahip çıkılması gerektiğini sosyal medyada paylaşarak antrenmanlara çıkmama kararı aldı. Ayrıca futbolculardan Mehmet Ali Ulaman'ın ailesi taraftarlar tarafından saldırıya uğradı ve konu hakkında mücadele edeceğini bildirdi.

  • Olympiakos Kalecisi Kostas Tzolakis, Fenerbahçe Futbolcularının Penaltılarını Su Şişesindeki Kağıttan Okuyarak Kurtardı
    14:07 Olympiakos Kalecisi Kostas Tzolakis, Fenerbahçe Futbolcularının Penaltılarını Su Şişesindeki Kağıttan Okuyarak Kurtardı

    Fenerbahçe ile Olympiakos arasında oynanan UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final rövanş maçında, Olympiakos kalecisi Kostas Tzolakis, Dusan Tadic, Cengiz Ünder ve Leonardo Bonucci'nin penaltılarını kurtardı. Tzolakis'in penaltı atışları öncesinde su şişesindeki kağıda bakarak hareket ettiği görüntülendi. Olympiakos, penaltı atışları sonrası Fenerbahçe'yi 3-2 mağlup ederek yarı finale yükseldi.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası Başlıyor
    13:32 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası Başlıyor

    Mersin'de düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası yarın başlıyor. Toplam 380 sporcu mücadele edecek olan organizasyonda sporcular, Paris Olimpiyatları'na katılabilmek için puan toplayacaklar.


Advertisement