Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz, mobil iletişim sektörünün nabzının attığı Mobil Dünya Kongresi (GSMA) öncesinde, Barcelona'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sektörün geleceğine yön veren GSMA'in Yönetim Kurulu'nda Türkiye'yi temsil eden İlker Kuruöz, Türkiye'nin önündeki 4G ihale süreci ve mobil iletişim sektörünün 2020 vizyonuna dair görüşlerini paylaştı.
"4G'de en yüksek kapasiteli lisansa talibiz. Ülkemiz için 4G'nin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz."
4G'ye geçişle 3G'de mümkün olmayan yeni bir mobil deneyim fırsatının doğacağını vurgulayan Kuruöz, "4G ile hem şirketlerimizin küresel rekabet gücü artacak, hem de insanlarımız bilgiye çok daha hızlı ulaşabilecek. Bu yeni dönemde Turkcell olarak, 3G'de olduğu gibi 4G'de de üst kapasiteli lisansa talibiz. Müşterilerimize eşsiz ultra mobil genişbant deneyimi sunmak adına ekonomik ve teknolojik bütün imkanlarımızı seferber ettik." diye konuştu.
4G ülke ekonomisi için itici güç olacak
"Turkcell takımı olarak, "Henüz Türkiye için erken" tartışmalarının yapıldığı bir dönemde 3G'ye inanmış ve ülkemizi en iyi mobil genişbantla tanıştırmıştık. Bugün ise 4G'yi ülkemize ve insanlarımıza sunacak olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. 4G teknolojilerine yıllardır yatırım yapan bir iletişim ve teknoloji şirketi olarak, 4G'nin ülke ekonomimizin büyümesinde en önemli itici güçlerden birisi olacağına inanıyoruz. 4G ile Türkiye'nin kazanacağına inancımız tam. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ve Sayın Bakanımız Lütfi Elvan'a Türkiye'ye bu tarihi fırsatı sunduğu ve insanımıza hak ettiği kaliteli iletişim alyapısı ve hizmetini sunmamız adına önümüzü açtığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz."
GSMA Yönetim Kurulu üyesi Turkcell sektörün geleceğine yön veren oyuncular arasında
Kuruöz Turkcell'in GSMA Yönetim Kurulu üyeliği konusunda da şöyle konuştu:
"Bu dönem GSMA'in yönetim kurulunda Turkcell olarak Türkiye'yi temsil ediyoruz. Hafta sonunda Barcelona'da yaptığımız Yönetim Kurulu toplantılarında, mobil iletişimin geleceği açısından önemli konulara değindik. Önümüzdeki iki yıl boyunca GSMA Yönetim Kurulu'nda, sektörün bundan sonra ne yöne gideceği, operatörlerin geliştirmesi gereken teknolojilerin neler olacağı, hangi alanlara yatırım yapılması gerektiği, mobil teknoloji kullanıcılarının hayatını nasıl zenginleştirebileceğimiz konularını dünyanın en büyük operatörleriyle birlikte ele alacağız. Ben de GSMA Yönetim Kurulu'nda Türkiye'yi temsil etmekten gurur duyuyorum."
Mobil iletişim sektörünün geleceği: Dijital uçurumun önüne geçmek
Mobil iletişimin geleceğini değerlendiren Kuruöz, sektörün, yeni altyapı teknolojileriyle bilgiye erişimi sürekli ileri taşıdığına ve kolaylaştırdığına dikkat çekti. Kuruöz, "GSMA öngörülerine göre, önümüzdeki dönemde özellikle mobil genişbantın gelişmesiyle bağlantılı cihaz sayısında ciddi bir artış olacak. Bu yıl 2,4 milyar olan mobil internet kullanıcı sayısı 2020 itibarıyla 3,8 milyara çıkacak. Sadece 4G kullanıcıları 0,5 milyardan 2,8 milyara yükselecek. Yıllar boyu, mobil iletişim sektörü olarak kitleler için dijital uçurumun nasıl kapatılabileceğini konuştuk. Şimdi akıllı cihazlar sayesinde dünya nüfusunun yarısını cebimizde taşıdığımız bilgisayarlara ulaştırabiliyoruz, bunun da dijital uçurumun önüne geçmekte büyük faydaları olacak. Ancak mobil iletişim, ciddi yatırım ağırlıklı bir iş. Sektörün üzerindeki yüklerin ağırlaşmaması ve yatırım ortamının korunması önemli" diye konuştu.
"Biz yerli üretim için elimizi taşın altına koyduk, devamını hep beraber getirelim"
Kuruöz, bilişim sektöründe yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Türkiye'de üretim sektöründeki oyuncuların yurt dışından daha iyi kalitede üretim yapabilmesi için neye ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi gerektiğini söyleyen Kuruöz, "Biz bu konuda elimizi taşın altına koyduk. T40 ve T50 ile üretim çarkının dönmesi için ciddi çaba gösterdik. Devamını devlet-özel sektör işbirliğiyle her beraber getirebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
4G ile yüksek hız Türkiye'de olacak
Bugün Turkcell şebekesinde kullanılan veri miktarı, 3G lansmanı öncesine göre 200 kat arttı. Turkcell, 4G ile yeni ve farklı frekans bantlarının birlikte kullanımı ile çok daha yüksek hız, çok daha düşük gecikme süreleri sunacak.
Her yer ofis; şirketler ve çalışanlar, işlerini her yerde ve kesintisiz yürütebilecek, ihtiyacı olan bilgilere ve dosyalara anında ulaşabilecek.
Nesnelerin İnterneti (makineler arası iletişim) ve Bulut Bilişim, gerçek potansiyelini mobil ultra genişbant sayesinde gösterecek. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuzca çalışabilecek, hayatın her alanında yüksek verimlilik ve büyük kolaylık sağlayacak. Dosyaları indirmek yerine anında çevrimiçi ulaşılabilecek.
Gündelik hayatta da birçok iş ve etkinlik mobilden daha fazla yapılmaya başlanacak. Bu da kullanım alışkanlıklarını ve tüm sektörleri (televizyonculuktan reklama, videodan eğitime her alanda) dönüştürmeye devam edecek.
Son Dakika › Teknoloji › 4g'nin Tam Zamanı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?