Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, "Kendi özgün savaş uçağımızı, helikopterlerimizi, yazılımlarımızı, elektronik harp sistemlerimizi, iletişim araçlarımızı yapmak üzere 600 civarında projeyi yürütüyoruz. Bu projeler, Türkiye'yi ileriye doğru götürecek, bağımsızlık yolunda atılacak en önemli unsurlar." dedi.
Tüfekçi, Adalet ve Medeniyet Derneği bünyesinde çalışmalarını sürdüren Teknikhane tarafından, Alanya ilçesinde bir otelde düzenlenen "Mühendislik Buluşması" etkinliğinde yaptığı konuşmada, mühendislerin Türkiye'nin geleceği olduğunu söyledi.
"Özgürlüğünüz için elinizde olan yegane güç, kendinizi ne kadar güçlü hissettirebileceğiniz ve elinizde bunları sağlayacak silah sistemleriyle bunların altyapısı olan teknolojik sistemlerdir." diyen Tüfekçi, bunları edinmek için Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Savunma sanayinde silahları, uçakları, helikopterleri yapan şirketlerin toplam çalışan sayısının 35 bin civarında olduğunu dile getiren Tüfekçi, şöyle devam etti:
"Yürüttüğümüz projelere ve hayal ettiğimiz yeteneklere baktığımızda, özgün savaş uçağımızı, helikopterlerimizi, yazılımlarımızı, elektronik harp sistemlerimizi, iletişim araçlarımızı yapmak üzere 600 civarında projeyi müsteşarlığımızla yürütüyoruz. Bu projeler, Türkiye'yi ileriye doğru götürecek, bağımsızlık yolunda atılacak en önemli unsurlar fakat bunu yapmak için sadece 35 bin çalışan yetmiyor. Burada çok ciddi bir insan kaynağını programlamamız ve sizlerin yetişmesi gerekiyor. Sadece TAI, milli muharip uçak projesi kapsamında ilk etapta bin, 3 yıl içinde de 3 bin mühendis alacak. Fransa'da sadece uzay alanında 35 bin kişi çalışıyor. Biz uzay alanında da kendi fırlatma sistemlerimizi, uydularımızı yapmak için yola çıktık."
Tüfekçi, savunma sanayinin ilerlediğini ancak bu ilerlemenin kendileri için yeterli olmadığını ifade etti. Çok kritik parçaları ve alt sistemleri yurt dışından almak zorunda kaldıklarını belirten Tüfekçi, "Benim de sorumluluğum altında olan teknoloji ve Ar-Ge yönetimi kapsamında projelerle bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Savaş sistemi öyle ticari sistem gibi de değil. Savaş sistemlerinde kimse sizin o yeteneği kazanmanızı istemiyor. Sizin güçlü olmanız, bölgede daha çok söz sahibi olmanız anlamına geliyor." diye konuştu.
"Orta ve yüksek teknoloji üretimini artırmalıyız"
Başbakan Danışmanı Prof. Dr. Ersan Aslan da "Düşük, orta düşük, orta yüksek ve yüksek teknolojinin farkına varmalıyız. Orta ve yüksek teknoloji üretimini artırmalıyız. Şu anda yüzde 35'e yüzde 65 gibi bir oran var. Yüzde 65'i çikolata, çatal üretiyoruz. Yüzde 35 de orta ve yüksek teknolojik ürünler. Bunu tersine çevirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Yerli otomobil, uydu fırlatma sistemleri ve hızlı tren çalışmalarının hızla ilerlediğini belirten Aslan, "Artık uydularımızı Çin'de, Fransa'da atmaya uğraşmayacağız. Uydumuzu Türkiye'nin herhangi bir yerinden göndereceğiz. Bölgesel uçak çalışması yürüyor. Yine 5 bin kilometrelik menzilli füze çalışması..." dedi.
Türkiye'nin 2023 için 2 trilyon dolar gayrisafi milli hasıla hedefinin olduğuna işaret eden Aslan, bunun gerçekleştirilmesi için teknolojik yatırıma ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Son Dakika › Teknoloji › Antalya'da 'Mühendislik Buluşması' Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?