USB flaş sürücüleri PC'mizden sökmeden önce, Windows'tan "çıkart" komutunu vermemiz gerektiği, uzun süredir bilinen bir şey. Dahası Windows, bunu yapmadığımızda bazen endişe verici bir mesajla davranışımızı değiştirmemiz gerektiğini söyleyebiliyor. Peki USB sürücünüzü hiçbir şey yapmadan, direkt olarak sökerseniz ne olur? "Çıkart" komutunu vermenize hala gerek var mı?
Protokole göre değişiklik gösteriyor
Bilgisayarınıza bağladığınız USB'ler, üç farklı protokolün birini kullanacaktır. Bu protokollerden ikisini çıkarmaya hiç gerek yoktur.
USB Yığın Depolama (USB Mass Storage): Bu temel bağlantıda sürücü, gerçek bir sürücü olarak görünür ve aynı dahili sürücüler gibi davranır.
Medya Transfer Protokolü (MTP): Windows'a entegre edilmiş olan bu protokol, Mac'de ayrı bir yazılıma ihtiyaç duyar. Android'li cihazların sıkça kullandığı MTP, dosyaları cihaza ve cihazdan kopyalamanıza izin verir ancak cihazınız, işletim sisteminde taşınabilir cihaz olarak görünür ve çıkartılması gerekmez.
Resim Transfer Protokolü (PTP): Resim dosyalarını bilgisayara aktarmakta kullanılır. Windows ve Mac'in desteklediği protokol, resimleri alma yeteneğine sahip her uygulama tarafından desteklenir. MTP'ye oldukça benzeyen PTP'yi de çıkartmaya gerek yoktur.
Peki çıkartma neden gerekli?
Sürücünüz veya cihazınız, PC'nize USB Yığın Depolama protokolü ile bağlıysa, çıkartma işlevini kullanmanızda fayda var. Bunun nedeni, işletim sistemlerinin yazma önbelleği adı verilen bir işlemden faydalanmasıdır. Ancak Windows, yazma önbelleğini harici sürücüler için varsayılan olarak kapalı tuttuğundan, sürücünüzü direkt olarak söktüğünüzde sorun yaşama ihtimaliniz düşüktür. Yazma önbelleğinin belirli bir USB flaş disk için açık olup olmadığına, Windows 7'de Denetim Masası > Donanım ve Ses > Donanım ve Yazıcılar > Aygıt Yöneticisi yoluyla, Windows 8'de sol alttaki başlat düğmesine sağ tıklayıp, Aygıt Yöneticisi'ne tıklayarak bakabilirsiniz. Şimdi Aygıt Yöneticisi'ni açtıktan sonra bağlı sürücüyü bulun, Özellikler'e girin, İlkeler sekmesine tıklayın ve Önbelleğe Göz Atma başlığının altına göz atın.
İşletim sistemleri, dosyaları sürücülere her zaman, anında yazmayabilir. Sürücüyü PC'nizden ayırdığınızda önbellek halen doluysa verileriniz bozulabilir. Çıkart komutunu verdiğinizde önbellekteki veriler, sürücüye yazılır ve önbellek boşaltılır.
Flaş sürücüler, gücün aniden kesilmesinden de etkilenebilir. Nadir rastlansa da, bu durumda sürücünün bazı bölümleri hasar görebilir.
Peki ya harici sabit diskler?
Şimdiye kadar flaş sürücüler hakkında konuştuk, ancak sökeceğiniz disk bir harici sabit disk ise onu her zaman Çıkart komutuyla çıkartmalısınız. Çoğu modern sabit disk gücü USB üzerinden sağladığından, enerjinin sürücü kullanıldığı sırada kesilmesi, "kafa kazası" adı verilen durumun gerçekleşmesine neden olabilir. Yani kafa, okuma veya yazma sırasında diskin üzerinde oradan oraya zıplarken enerjinin aniden kesilmesi, diske fiziksel olarak temas edebilir ve sonuç olarak fiziksel hasara yol açabilir. Bu ise diskin belirli bölümünün ve bazı durumlarda tamamının kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir.
Sonuç
Özetle Windows'ta çoğu medya cihazının "Çıkart" komutuna ihtiyaç duymadığını söyleyebiliriz. Ancak Mac'lerde ve sabit disklerde Çıkart komutunu her zaman kullanmalısınız.
Son Dakika › Teknoloji › Çıkartmaya' Gerek Var Mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?