Prof. Dr. Özcan: Sıtma Türkiye'nin en büyük sorunu - Son Dakika
Teknoloji

Prof. Dr. Özcan: Sıtma Türkiye'nin en büyük sorunu

Prof. Dr. Özcan: Sıtma Türkiye\'nin en büyük sorunu

Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, "Türkiye senelerdir parazitlerden çektiğini hiçbir hastalıktan çekmemiştir. Başta sıtma olmak üzere... Artık paraziter hastalıkla...

31.10.2013 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, "Türkiye senelerdir parazitlerden çektiğini hiçbir hastalıktan çekmemiştir. Başta sıtma olmak üzere... Artık paraziter hastalıklar Türk insanının kaderi olmamalıdır" dedi.

Özcan, Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) tarafından Genom ve Kök Hücre Merkezi Salonu'nda düzenlenen "Vektör Kontrolünde Yeni Yaklaşımlar" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin parazitlerle dolu bir ülke olduğunu söyledi.

Parazitlerin ve bunları bulaştıran vektörlerin kontrol altına alınması gerektiğine dikkati çeken Özcan, şöyle konuştu:

"Türkiye senelerdir parazitlerden çektiğini hiçbir hastalıktan çekmemiştir. Başta sıtma olmak üzere... Artık paraziter hastalıklar Türk insanının kaderi olmamalıdır. Türk insanını bunlardan kurtarmak, kontrol altına almak lazım. Bu toplantının bir gayesi de bu zaten. İnsanlarla birlikte, hayvanları ve bitkileri de bu parazitlerden, hastalıklardan kurtarmak lazım, yeni usuller, yeni çareler bulmak lazım. Bunlar genetik çareler olabilir, moleküler çaraler olabilir. Bu toplantı da bu çareler için bir başlangıç olacak şekilde bizleri bir araya getiriyor. Çok güzel bir toplantı, çok da verimli olacağına inanıyorum. Bu toplantılar sayesinde başarıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Burada yabancı konuklarımız da var. Onlar da bize yardımcı oluyorlar. Çünkü bu sadece bizim değil dünyanın da meselesi. Onun için hep beraber çalışmamız ve çare üretmemiz lazım. Bu toplantının güzel bir işbirliğinin başlangıcı ve devamı olacağına inanıyorum."

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da üniversitelerine son yıllarda kurulan araştırma merkezleri hakkında bilgi verdi.

ERVEK binasının projesinin de hazır olduğunu ve yapımı için bir hayırsever aradıklarını ifade eden Keleştemur, "Üniversitemiz bir hayırseverler üniversitesidir. Binalarımızı, araştırma merkezlerimizi hayırseverlerimize yaptırıyoruz. O konuda bir sıkıntımız yok. Kayseri'nin en önemli özelliği, hayırseverliğin ve toplumsal dayanışmanın çok ön planda olmasıdır. Burada güzel işler yapılmasının altında yatan temel sebeplerden birisi, sivil toplum örgütleri, bürokrasi, belediyeler, üniversiteler, toplum iç içe birlikte çalışırlar" diye konuştu.

- Sivrisinekler ilaçlara karşı direnç geliştiriyor

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezlerinde (CDC) görevli Prof. Dr. Paul I. Howell ise AA muhabirine, sivrisineklerin kendilerine karşı kullanılan ilaçlara karşı direnç geliştirmesinin, dünyanın özellikle de Afrika gibi bölgeleri için her zaman çok büyük bir problem olduğunu ve problem olmaya da devam edeceğini söyledi.

Sivrisinekle mücadelede kullanılan çok fazla kimyasal ve ilaç bulunmasına rağmen direnç sürekli arttığı için yeni ilaçlar üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Howell, bu konudaki araştırmaların devam ettiğini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Prof. Dr. Özcan: Sıtma Türkiye'nin en büyük sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement