Mahmut Saral - - 2013 yılına amiral gemisi Xperia Z ile iddialı bir giriş yapan Sony, şimdi de vites düşürerek orta seviye kullanıcılara yönelik hazırladığı Xperia SP ile karşımızda. Aslında "orta seviye" desek de, bazı yönlerden Xperia SP'nin birçok amiral gemisi model telefonla yarışabildiğini söyleyebilir; güzel tasarımı, performanslı işlemcisi ve bataryasını da ilk örnekler olarak gösterebiliriz. Hatta Xperia SP için kısaca "Xperia Z'nin kırpılmış hali" de diyebiliriz.
İNCELEME VİDEOSUNUN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ VERSİYONU İÇİN TIKLAYIN.
Kısaca giriş yaptıktan sonra şimdi de detaylara gelelim isterseniz.
Tasarım
Sony, bu ürününde de köşeli hatlar kullanmış. 10mm kalınlığındaki telefon, 155 gram ağırlığında. Baktığımızda, 7.9mm kalınlığında ve 146 gram ağırlığında olan Xperia Z'den daha ağır ve kalın bir telefonla karşı karşıyayız. Tabii ki bu bir karşılaştırma değil, bunu da belirtelim. ve telefonun kalın olması, sizi kötü yönde etkilemesin. Hem iki tarafında, hem de iç tarafta yer alan vidalar, cihazın bir hayli sağlam olduğunu gösteriyor. Ön tarafın gorilla camla kaplı olması, arka tarafın da mat bir plastik maddeyle kaplı olması, kullanım rahatlığı konusunda da artı sağlıyor.
Xperia SP'nin ön, üst kısmına baktığımızda; ön kamera, hoparlör ve Sony logosunu görüyoruz. Sağ yan tarafta, alttan üste doğru sırayla; kamera kısayol tuşu, güç tuşu ve ses artırma azaltma tuşları yer alıyor. Bu tuşlar arasında dikkatimi çeken, ses seviyesi tuşlarının pek kullanışlı olmaması. Bazen çok fazla güç harcasanız dahi etki etmeyebiliyor, tırnağınızla dik bastırdığınızda sonuç alabiliyorsunuz.
#Sayfa#
Cihazın alt tarafında herhangi bir şey yer almazken, sol yan tarafında şarj ve PC'ye veri aktarımı için micro USB girişi, tepesinde de kulaklık girişi yer alıyor. Sırasıyla öndeki alt kısma ve arkaya gelecek olur isek...
Cihazın alt kısmında şeffa bir şerit yer alıyor. Önden baktığınızda, arkayı görebiliyorsunuz. Bu şeffaf cam şeridin amacı ise, görselliğe olumlu yönde katkı sağlayabilmek. Dinlediğiniz müziğin ritminden ekranda incelediğiniz resme, izlediğiniz videodan Facebook'tan gelen mesaj bildirimlerine kadar birçok aktivite, bu şeffaf barda farklı renklerle yansıtılıyo. Mesaj mı geldi? Mesaj bildirimi olarak yeşil renkte yanıp sönüyor mesela. Hele ışığın az olduğu ortamlarda, bu görselliği daha iyi anlıyorsunuz. Ayarlar menüsüne giderek de bildirim ışıkları konusunda kendi isteğinize göre ayarlamalar yapabiliyorsunuz.
Cihazın arka tarafına da bakacak olursak, mat bir plastikle kaplı olduğunu söylemiştik. Böylelikle terlemelerin önüne geçiliyor ve düşmelere karşı risk barındırmıyor. Alt kısımda şeffaf barı, üst kısımda ise; logo, hoparlör, ışık ve ana kamerayı görüyoruz. Telefonun arka kapağını da açabildiğimizi belirtelim. Ancak kapağı açabilmeniz, bataryayı değiştirebilirsiniz anlamına gelmiyor. 2370 mAh değerindeki batarya sabit, ancak kapağı açınca micro sim kart ve microSD kart girişleriyle ilgilenebiliyorsunuz. Cihazın 8GB dahili belleği bulunurken, microSD ile 32GB'a kadar hafıza artırabiliyorsunuz.
Teknik özellikler
Xperia SP'nin 4.6 inçlik dokunmatik ekranı bulunuyor. 720x1280 çözünürlük sunan bu ekran, 319ppi değerinde. Kullanılan mobile Bravia Engine 2 görüntü teknolojisi sayesinde de daha keskin ve net görüntüler elde edilebiliyor. Qualcomm'un çift çekirdekli 1.7GHz değerde Krait işlemcisini kullanan telefon, 8GB dahili belleğe, 1GB da RAM'e sahip. Adreno 320 GPU'sunu da unutmayalım.
Android 4.1.2 işletim sistemiyle gelen telefon, Sony'nin yeni telefonlarında kullandığı görsel düzenlemelerle hoş bir menü yapısına sahip. Menüler arası geçişlerde ve uygulama çalıştırma performanslarında bir sıkıntı görünmüyor. İster arkaplanda çalışan birden fazla uygulama olsun, ister üç boyutlu oyunlar çalışıyor olsun, önemli bir performans kaybı yaşamıyorsunuz. Ekranın büyük, dokunmatik hassasiyetin de yüksek olması, internet keyfinize de artı olarak yansıyor. İsterseniz eldivenle veya uzun tırnaklarla bile telefonu kullanabiliyorsunuz. Zaten gorilla cam sayesinde çizilmelere karşı da dayanıklı bir ekran var.
#Sayfa#
Bataryası Xperia Z'den daha iyi
Sony'nin amiral gemisi Xperia Z'de 2330 mAh batarya yer alıyordu. Üstelik Z, FullHD ekranlı bir telefon. Xperia SP'de ise, 2370 MAh değerde batarya var ve ekranın FullHD olmaması, enerji kullanımı konusunda Xperia SP'ye artı sağlıyor. Bir de Stamina modunu açarsanız, maksimum tasarrufa ulaşıyor ve çoğu zaman ikinci günü bile görebiliyorsunuz.
Bu arada, telefonun kablosuz olarak akıllı televizyonlara ve Sony cihazlarına bağlanarak görüntü ve ses aktarımı yapabildiğini söylememize gerek yok herhalde. Zira daha dikkat çekici bir özellik olarak, Xperia SP'nin Playstation sertifikalı telefonlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu, Playstation 3'te kullanılan kablosuz Dualshock 3 kontrolörün Xperia SP'de de kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu kontrolörle ister oyun oynayın, ister menüler arasında gezinip işlerinizi halledin.
Kamera performansı
Xperia SP'nin ön tarafında VGA kamera yer alıyor. Bu kamerayla internet üzerinden görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak kalitesinin düşük olduğunu, birçok modele kıyasla Sony'nin ön kamera konusunda sınıfta kaldığını söyleyebiliriz. Arka kısımda ise, ışığıyla birlikte 8MP kamera yer alıyor. 1080P 30 FPS video kaydedebilen kamerada, HDR da olmak üzere birçok çekim modu bulunuyor. Fotoğraf ve video kalitelerinin özellikle gün ışığında iyi olduğunu belirtelim.
Sonuca gelecek olursak Xperia SP, biraz kalın ve ağır olmasına rağmen sağlam, performanslı yapısı ve dayanıklı bataryasıyla dikkat çekiyor.
Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Son Dakika › Teknoloji › Sony Xperia Sp - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?