TikTok'un sahibi olan ByteDance firması, son yıllarda oldukça kalabalıklaşan akıllı telefon pazarına girmeye hazırlanıyor. Bunun için bir elektronik firması olan Smartisan'ı da satın alan firma, kendi uygulamalarının önceden yüklü olarak geldiği bir akıllı telefon üzerinde çalışıyor.
Telefonun Android işletim sistemiyle mi yoksa kendine has bir işletim sistemiyle mi çalışacağı henüz kesin olarak bilinmiyor ancak Android kullanması muhtemel gözüküyor. Telefonun nerelerde satışa sunulacağına dair resmi bir açıklama yer almasa da Financial Times'da yer alan haberde telefonun Çin dışında da satışa sunulmasının muhtemel olduğundan bahsedildi. Telefonun özellikleri ve maliyetiyle ilgili hiçbir şey bilinmiyor.
ByteDance, TikTok'un popülerliği sayesinde Facebook için zaten bir tehdit
ByteDance, TikTok uygulaması sayesinde küresel anlamda oldukça büyük bir kullanıcı sayısına ulaştı. Hatta TikTok, geçtiğimi sene küresel indirme sayılarında Instagram'ı geride bırakı ve yıllar sonra sosyal medya alanında Facebook'un karşısına çıkan ilk tehdit oldu.
TikTok, donanım anlamında da başarılı olabilirse şirketin kendi sosyal medya ekosistemini oluşturma ihtimali bulunuyor. Facebook da bunu Instagram, WhatsApp ve Facebook Messenger'ı tek bir gizli mesajlaşma platformunda toplamaya çalışarak deniyor ancak donanım kısmında müşterilerin şüpheleri ve güvensizliğiyle karşılaşıyor. Bunlara ek olarak genç nüfusun Facebook'u artık tercih etmediğini de eklemek gerekiyor.
Tabii tüm bunlar ByteDance'in popülerliğini telefona aktarmasının çocuk oyuncağı olacağı anlamına gelmiyor. Gençler arasında oldukça popüler olan Snapchat de bunu denedi ve pek de başarılı olamadı. Snapchat'in haricinde Facebook da 2013 yılında telefon pazarına girmeye çalıştığı ancak o da başarısızlıkla sonuçlandı.
ByteDance, Batı pazarı dışında oldukça başarılı bir uygulama ekosistemine sahip
Biz ByteDance'i küresel anlamda popüler olan uygulaması TikTok ile biliyor olsa da şirketin farklı uygulamaları da bulunuyor. Şirketin bu uygulamaları henüz yeni yeni doğmaya başlamış olsa da bunlar batı pazarı dışında oldukça popüler.
TikTok'un en çok indirildiği ve dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'a baktığımızda ByteDance, ülkede en çok indirilen dördüncü uygulama olan Helo'nun da sahibi durumunda.
Rakibi Facebook'un popüler uygulamaları olan WhatsApp, en çok indirilen ikinci uygulama konumunda. Facebook'un Messenger'ı ise sekizinci sıraya yerleşebilmiş durumda.
ByteDance'in parasal gücü, telefonu popüler yapacak kadar fazla
ByteDance, şu an dünyanın en değerleri girişimi konumunda bulunuyor ve aklındaki telefon projesinin işe yaramasını sağlayabilecek kadar büyük bir paraya sahip. Şirket, buna ek olarak SoftBank tarafından da destekleniyor. ByteDance de tıpkı Amazon'un Echo cihazlarda izlediği yolu izleyebilir.
TikTok telefonu ucuz olmalı
Yukarıda da farklı pazarlara girip başarısız olan firmalardan bahsettik. Facebook, 2012 yılında Facebook temalı akıllı telefonunu 99 dolarlık bir fiyattan çıkarmış ve bu fiyat oldukça pahalı bulunmuştu.
TikTok, diğer firmaların da geçtiği bu yollara bakıp ders almalı ve bir şekilde telefonunu rakiplerinden daha ucuza üretebilmeyi başarmalı. ByteDance bunu başarabilirse sosyal medya ekosistemine de bir denge getirebilir.
Son Dakika › Teknoloji › TikTok'un Geliştireceği Akıllı Telefon, Facebook İçin Neden Büyük Bir Tehdit Olur? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?