Irak'ın kuzeyindeki Pirje Dağı, sıcaklardan bunalanlara serinlik sağlıyor - Son Dakika
Turizm

Irak'ın kuzeyindeki Pirje Dağı, sıcaklardan bunalanlara serinlik sağlıyor

Irak\'ın kuzeyindeki Pirje Dağı, sıcaklardan bunalanlara serinlik sağlıyor

Irak'ın güneyindeki vilayetlerde hava sıcaklığı 50 derecenin üzerinde seyrederken, Erbil'e bağlı Pirje Dağı'nda erimeden duran karlar, turistler ve bölgede yaşayanlar için serinleme imkanı sunuyor. Pirje Dağı'nda sıcaklık gündüzleri 18 dereceye kadar çıkarken, geceleri sıfır dereceye kadar düşüyor. Bölgede bulunan Pirje Dağı ve şelalesi, sıcaklardan bunalan turistler ve bölge halkı tarafından tercih ediliyor. Ancak bölgenin çığ tehlikesi arz ettiği de belirtiliyor. Ayrıca, bölgede hem Irak hem de İran askerlerini görmek mümkün. Irak'ın Çoman ilçesinde bulunan Vez köyü ise yaz ortasında dahi serin bir sıcaklığa sahip. Köy halkı, kışın köyü terk edip nisanda geri dönüyor ve yazın herhangi bir soğutucu kullanmadan yaşamlarını sürdürüyor.

15.08.2023 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın güneyindeki Kerbela, Vasıt, Necef ve Bağdat gibi vilayetlerde hava sıcaklığı 50 derecenin üzerinde seyrederken, ülkenin kuzeyindeki Erbil kentine bağlı Pirje Dağı'nda erimeden duran karlar, turistler ve bölgede yaşayanlar için serinleme imkanı sunuyor.

Erbil'in Çoman ilçesi sınırlarında yer alan Pirje Dağı'nda sıcaklık gündüzleri 18 dereceyi bulurken, geceleri ise sıfır dereceye kadar düşüyor.

Civar köyleri geçtikten sonra engebeli bir yoldan yürüyerek ulaşılan Pirje Dağı dört mevsim karlı ve serin bir havaya sahip. Burada aynı isimli bir de şelale bulunuyor.

Sıcaklardan bunalan turistler ve bölge halkı Pirje Dağı ve şelalesinde serin havanın tadını çıkarıyor.

Öte yandan geçen senelerde birkaç turist çığ düşmesi sonucu hayatını kaybettiği için bölgenin tehlike arz ettiği de belirtiliyor.

Coğrafi olarak İran sınırında konumlanan bölgede hem Irak hem İran askerlerini görmek mümkün.

"Yaz için herhangi bir soğutucu kullanmıyoruz"

Çoman'ın bir başka noktasında yer alan 50 hanelik Vez köyü de yine yaz ortasında gündüzleri 20 derece, geceleri ise 15 dereceye kadar düşen bir sıcaklığa sahip.

Köy sakini Abdullah Ahmed Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy halkının çiftçilikle uğraştığını ve yılın dört mevsimi yüksek kesimlerde kar olduğunu söyledi.

Abdullah, "Kasım ayında soğuk ve kardan dolayı köyü terk ediyoruz. Nisanda tekrar dönüyoruz. Çünkü kışın çok soğuk ve 2 metre kar yağıyor. Yaz için ise herhangi bir soğutucu kullanmıyoruz. Kışın ise kalın giyiniyoruz." dedi.

Köy sakini Hevset Ali de 8 yıldır burada yaşadığını ve çiftçilikle uğraştığını belirterek, "(Kış mevsiminde) Yollar kapanıyor, evler karın altında kalıyor. Yazın ise klimasız evlerimizde oturuyoruz." diye konuştu.

Köye misafir olarak gelen Necibe Mustafa ise kendi köylerinde sıcaklığın yüksek olduğunu ancak buranın serinliği ve doğasıyla çok farklı bir yer olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Turizm Irak'ın kuzeyindeki Pirje Dağı, sıcaklardan bunalanlara serinlik sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement