Hollanda Nutricia AR-GE ile Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi arasında imzalanan bilimsel işbirliği protokolü kapsamında 3 yıl boyunca tıbbi beslenme desteğinin Alzheimer ve toplumda sık görülen diğer beyin hastalıklarının tedavisindeki etkinliği Türkiye'de araştırılacak.
Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen'in Türkiye resmi ziyaret programı kapsamında yer alan, Nutricia AR-GE ile Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi arasında bilimsel işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokole göre 3 yıl boyunca tıbbi beslenme desteğinin Alzheimer ve toplumda sık görülen diğer beyin hastalıklarının tedavisindeki etkinliği Türkiye'de araştırılacak.
Bu işbirliği sayesinde, dejeneratif hastalıklar konusunda çalışma alanı geliştirilmesinin amaçlandığını ifade eden Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Ploumen, 3 yıl sürecek bu projenin büyük bir başarı ile sonuçlanacağından emin olduklarını söyledi. Ploumen, "Bilimsel değeri hepimiz tarafından takdir edilen bir projedir. Sadece bilimsel değer ile sınırlı değil, aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi, köprü olması amacıyla da önemlidir" diye konuştu.
AMAÇ ALZHEIMER HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK
Araştırmanın başkanlığını yürütecek olan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cansev de işbirliğinin ana temasının tıbbi beslenme desteği verilmesi suretiyle çeşitli beyin hastalıklarına yeni tedavi yaklaşımlarının araştırılması olduğunu belirtti. Hastalığın, henüz bir tedavisinin bulunmadığına dikkati çeken Cansev, sorunun sinir hücrelerinin birbiriyle haberleştikleri 'sinaps' adlı yapıların harabiyete uğramasından kaynaklandığını ifade etti. Yurt dışında yapılan çalışmalarda Alzheimer hastalığında beyinde kaybedilen sinapsların yeniden üretilebilmesi fikrine odaklandıklarını anlatan Cansev şöyle devam etti:
"Bu strateji ile hastalık tamamen ortadan kaldırılamasa bile hastanın bilişsel fonksiyonlarının iyileştirilebileceğini ve böylelikle yaşam kalitesinin arttırılabileceğini öngördük. Bu amaçla yeni bir yaklaşım geliştirdik. Bu yaklaşımla sinaps yapımında kullanılan besin içerikleri ile kronik olarak beslenen deney hayvanlarının beyninde sinaptik yapıların miktarı arttı ve bu hayvanların öğrenme ve hafıza fonksiyonları kontrol gıdası alan hayvanlara göre belirgin ölçüde gelişti. Çalışmalar, etik kurul izinleri alınarak hayvanlar üzerinde yapılacak, hastalar üzerinde yapılması söz konusu değil. İlerde hastalığın tedavisi için yol gösterecek çalışmalar olacaktır" diye konuştu.
DÜNYADA 20 MİLYONDAN FAZLA ALZHEİMER HASTASI VAR
Alzheimer Hastalığı, İnme, Parkinson Hastalığı, Etiyolojisi belirsiz, ataklı nöro-dejeneratif hastalıklar: MS (multipl skleroz), Kas hastalıkları gibi önemli ve toplumda sık görülen nörolojik hastalıklarda tıbbi beslenme desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Doç. Dr. Cansev, "Alzheimer'da erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı, beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar. Alzheimer'in nedeni tam olarak bilinmese de; kalıtsal faktörler, düşük sosyokültürel düzey, kafa travması gibi sebepler üzerinde durulmaktadır. Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir. Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır, bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Yapacağımız bilimsel çalışma, tıbbi beslenme desteğinin çeşitli beyin hastalıklarına etkisini üzerine olacaktır."
TIBBİ BESLENMENİN BEYİN HASTALIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ ARAŞTIRILACAK
Nutricia Research firmasının İletişim Direktörü Heather Wagner, Ar-Ge çalışmasının tıbbi beslenmenin hastaların sağlığına nasıl fayda sağlayacağı konusunda yeni buluşlar yapmanın temel unsuru olduğunu ve Nutricia'nın bu alanda her zaman yatırım yapmakta olan bir kurum olduğunun belirterek şöyle devam etti:
"Dr. Cansev ve Uludağ Üniversitesi'yle yaptığımız çalışma Alzheimer hastalığında bu tip bir yaklaşım için son derece güzel bir örnektir. Bu proje sayesinde Dr. Cansev'le birlikte Türkiye'de giderek artan mükemmel bilim düzeyine katkıda bulunma fırsatı yakaladığımız için mutluyuz. Beslenmeyle ilgili girişimlerden hangi hastaların potansiyel fayda göreceğini, beslenmeyle ilgili girişimlerle hangi semptomları hedef alabileceğimizi ve bu girişimlerin hastalık süreçlerini etkileyip etkilemediğini değerlendirmek için klinik ortaklarla çalışmaktayız. Beslenmenin beyin fonksiyonu üzerindeki kritik rolünün yeterince bilindiğini ve büyük ölçüde kabul gördüğünü düşünüyoruz. Gıdaların spesifik rollerine ilişkin yeni bilgilerin beyin hastalıkları alanında olduğu gibi sağlık hizmeti seçenekleri açısından büyük bir ihtiyacın söz konusu olduğu alanlarda uygulanabileceğine inanıyoruz."
Firmanın Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Özden Bingöl ise, "Bu yatırımı Türkiye'ye çektiğimiz için gururluyuz ve bu yatırımların devamı içinde çalışmaktayız. Türkiye'nin bilimsel camiada değerli bilim adamları ile adının duyurulmasına vesile olmak, Araştırma Geliştirme'yi destekleyecek stratejik işbirliği anlaşmasına taraf olabilmekten mutluluk duymaktayız" diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Fatih Yalınbaş da, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi üniversite ile sanayi arasındaki işbirliklerinin kurulmasını teşvik eden ve bu işbirliklerine aracılık eden bir kuruluş olduğunu, teknoloji transfer ofislerinin Üniversiteler ve sanayi arasında köprü olduğunu belirterek bu işbirliğinin Türk bilim adamlarına yeni fırsatlar doğuracağına dikkat çekti. - ANKARA
Son Dakika › Yaşam › Alzheımer Hastaları İçin Yeni Umut Olacak Araştırma Türkiye'de Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?