Güney Afrika'nın Johannesburg şehri jakaranda ağaçlarıyla mora büründü - Son Dakika
Yaşam

Güney Afrika'nın Johannesburg şehri jakaranda ağaçlarıyla mora büründü

Güney Afrika\'nın Johannesburg şehri jakaranda ağaçlarıyla mora büründü

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde sokak ve caddeler, jakaranda ağaçlarının çiçek açmasıyla ekim ve kasım aylarında mora bürünüyor. Jakaranda ağacı, bu coğrafyadaki en popüler ağaç türleri arasında yer alıyor. Johannesburg banliyölerinde 70 binden fazla jakaranda ağacı bulunuyor ve bu ağaçlar çiçeklerini dökerek şehri mor renkli bir halıya dönüştürüyor.

08.11.2023 11:10  Güncelleme: 15:57

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde sokak ve caddeler, jakaranda ağaçlarının çiçek açmasıyla ekim ve kasım aylarında mora bürünüyor.

Güney Amerika kökenli jakaranda, bu coğrafyadaki en popüler ağaç türleri arasında yer alıyor.

Güney yarım kürede eylül ve ekim aylarında jakaranda ağacının bu mor çiçeklerini açması, baharın gelişini simgeliyor.

İstilacı bir tür, dikimi yasaklı

Dünyanın en büyük orman şehirlerinden biri kabul edilen Johannesburg ise ülkede jakaranda ağaçlarının en çok görüldüğü yerlerin başında geliyor.

Şehir planlamacılığı ve peyzajlarıyla meşhur Johannesburg banliyölerinde 70 binden fazla jakaranda ağacı bulunuyor. Banliyölerin yüksek duvarlarla çevrili geniş caddeleri, jakarandalardan dökülen çiçeklerle adeta mor renkli bir halıyı andırıyor.

Bununla birlikte, istilacı bir tür olmasından dolayı jakaranda ağacının dikimine Johannesburg'da 2001 yılından bu yana izin verilmiyor. Bu türün fazla miktarda su tükettiği de biliniyor.

Çiçek açma tarihleri her 5 yılda 1 gün geriye gidiyor

Araştırmalara göre, iklim değişikliği nedeniyle jakaranda ağaçlarının çiçek açma tarihleri her 5 yılda 1 gün geriye gidiyor.

Rosebank, Saxonwold, Westcliff, Waverly, Northcliff, Houghton, Melville ve Parkwood ise Johannesburg'un jakarandalarıyla ünlü semtleri arasında bulunuyor.

Fotoğraf meraklılarının jakaranda ağaçlarıyla donatılmış caddelerde bolca vakit geçirdiği bugünlerde, kent sakinleri de bu büyülü atmosferin tadını çıkarıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yaşam Güney Afrika'nın Johannesburg şehri jakaranda ağaçlarıyla mora büründü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement