Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat - Son Dakika
Yaşam

Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat

Kurban Bayramı\'nda Beslenmeye Dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Burcu Tatlı, Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini ifade etti.

10.10.2013 10:36  Güncelleme: 10:37

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Burcu Tatlı, Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini ifade ederek, "Günde 60-90 gram et tüketimi yeterli olacaktır. Sofrada etler dışında diğer besin grupları da yer almalıdır" dedi.

Kurban Bayramı'nda beslenmeyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan diyetisyen Elif Burcu Tatlı, Kurban Bayramı'nın beslenme düzeninde büyük değişiklikler meydana getirebileceğini söyledi. Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin yanında kırmızı et tüketiminin de arttığını belirten Tatlı, "Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün saati ve düzeni değişir. Bu tip değişiklikler sağlık açısından büyük riskler oluşturabilir. Özellikle şişmanlık, kalp damar, hipertansiyon, mide ve şeker hastalarının bu dönemde beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekir" diye konuştu.

"KURBAN KESİLDİKTEN SONRA ETLER EN AZ 24 SAAT BEKLETİLMELİ"

Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmek için öncelikli olarak kurbanın satın alınmadan önce veteriner hekim kontrolünden geçmiş olmasına ve kesim esnasında gerekli hijyen kurallarına uyulmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tatlı, "Kurbanlığın sakatat kısımlarını mümkün olduğunca tüketmemeye çalışın. Çünkü bu kısımlar doymuş yağ ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü et ilk kesildiğinde sert olur, pişmesi ve sindirimi oldukça zor olur. Bu nedenle etler buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir" şeklinde konuştu.

Etlerin protein açısından zengin besinler olduğundan potansiyel riskli besinler olduğunu kaydeden Tatlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sıcağa karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle etler buzdolabında bekletilmeli ve sonrasında büyük parçalar halinde değil birer yemeklik küçük parçalar haline getirilerek buzdolabı poşeti veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Etlerin hazırlanması da oldukça önemli bir süreçtir. Etlerin dışında görünen yağları temizlenmelidir. Hazırlama esnasında kullanılan araç gerecinde temizliğinden emin olun, doğrama tahtaları ve bıçaklarını ayrı tutun."

"ETLERİ SEBZELERLE BERABER PİŞİRMEYE VE TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERELİM"

Etin pişirme yönteminin de miktarı kadar önemli olduğuna dikkat çeken Tatlı, "Etler ızgara ya da haşlama yöntemleri ile pişirilmeli, kavurma ve kızartmadan uzak durulmalıdır. Izgarada ise ateş ile et arasında 15 santimlik bir mesafe olması dumandaki zararlı maddelerin ete geçmesine engel olur. Çok uzun süre ve çok yüksek ısıda pişirme yöntemlerinden de kaçının. Bu pişirme ile etin dış kısmı hemen pişecek içi çiğ kalacaktır. Bu da besin zehirlenmelerine yol açabilir. Etleri tek başına tüketme yerine sebzelerle beraber pişirmeye ve tüketmeye özen gösterin. Etli pişirilen yemeklere ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. Çünkü etlerin içinde bulunan görünmez yağlar ısının etkisiyle eriyecek ve yemek için yeterli olacaktır" dedi.

Kuyruk ve iç yağının kalp sağlığı için oldukça zararlı olduğunun altını çizen Tatlı, "Bu nedenle tüketmeyin. Sofrada etler dışında diğer besin grupları da yer almalıdır. Sebze yemekleri, salatalar ve yoğurt, ayran, cacık gibi süt ürünleri de sofrada yerini almalıdır. Ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeği dediğimiz esmer ekmek, bulgur, makarna ve kabuklu pirinç tercih edilebilir. Et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Günde 60-90 gram et tüketimi yeterli olacaktır" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement