Kurban Bayramında Kist Uyarısı - Son Dakika
Yaşam

Kurban Bayramında Kist Uyarısı

Kurban Bayramında Kist Uyarısı

SAÜ Eğitim ve Araştırma Genel Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Kurban Bayramı öncesinde kist hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

24.09.2013 14:12  Güncelleme: 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Genel Cerrahi Klinik Şefi Prof.Dr. Fehmi Çelebi, Kurban Bayramı öncesinde kist hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Çelebi, kesilecek kurbanların sakatat ve işkembe kısımlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çelebi, halk arasında kist hastalığı olarak bilinen kist hidatik'in önemli halk sağlığı sorunlarına neden olduğunu ifade etti. Hastalığa parazitlerin neden olduğunu kaydeden Çelebi, şöyle konuştu: "Parazitler genellikle etçil hayvan bağırsağında yaşar. Buradan dışarı atılırlar. İnek, koyun, keçi gibi otçul hayvanların beslenmeleri esnasında hayvanların karaciğerine yerleşir ve burada su kesecikleri oluşturarak hayvanların ölümüne neden olurlar. Zaman zaman insanlarda doğal yaşam alanında bu parazitleri hijyen kurallarına uymadıklarından alabiliyorlar. Bu hastalık önceleri daha hayvancılığın çok olduğu Doğu Anadolu Bölgesinde sıklıkla görülmekte iken artık Sakarya'da da sıkça görülmeye başlandı."

Parazitin otçul hayvanların iç organlarında yaşayabildiğini belirten Çelebi, Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvanların sakatat ve işkembe kısımlarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kurban bayramında kesilen kurbanların işkembelerinin mutlaka gömülmesi gerektiğini belirten

Prof.Dr. Fehmi Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Açıkta kalan işkembelerin etçil hayvanlar tarafından yenmesi ve parçalanması durumunda hem hayvanların dolaşım sistemleri aracılığı ile hem de hasta hayvanların parçalanan işkembelerinde bulunan kistin doğaya salınması nedeni ile hastalığın insana bulaşma riski var. Bu nedenle kesinlikle kurbanlık hayvanların işkembe kısımları gömülmeli. Sakatat olarak kullanılan iç organlarında mutlaka iyice temizlenmesi gerekir."

HASTALIK DÖNGÜSÜNÜ KIRMAK LAZIM

Alınacak küçük tedbirler ile hastalık döngüsünün kırılabileceğini anlatan Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı: "Asıl olan bu hastalığa yakalanmadan tedbir almak. Hijyen kurallarına dikkat ederek bu hastalığa yakalanma ve bu hastalığın yayılmasını engelleme şansımız var. Hastalığın tedavisi ilaçla mümkün değil. Mutlak cerrahi müdahale gerekir. Şu an servisimizde bu hastalıktan dolayı cerrahi müdahale yapılan ve cerrahi müdahale sırası bekleyen hastalarımız var. Kendilerine ve yakınlarına hastalıkla ilgili bilgilendirme yapıyoruz." - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kurban Bayramında Kist Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement