Marmaris'teki Yangın Sonrası Doğa Kendini Yeniliyor - Son Dakika
Yaşam

Marmaris'teki Yangın Sonrası Doğa Kendini Yeniliyor

Marmaris\'teki Yangın Sonrası Doğa Kendini Yeniliyor

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan yangın sonrası zarar gören ormanlık alanlar, doğal ve suni gençleştirme yöntemleriyle yeniden yeşermeye başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, bir sincabın toprağa meşe palamudu gömerken çektiği fotoğraflarla doğal restorasyona destek olduğunu gösterdi.

25.10.2023 13:59  Güncelleme: 14:04

MUĞLA'nın dünyaca turistik ilçesi Marmaris'te 4 bin 392 hektar ormanın küle döndüğü alanlar yeniden yeşerirken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, bir sincabı toprağa meşe palamudu gömerken fotoğrafladı.

Marmaris'in Bördübet mevkisindeki ormanda, 21 Haziran 2022'de saat 20.00 sıralarında çıkan yangın, gece havadan müdahalenin yapılamaması ve rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Söndürme çalışmalarına 3'ü Katar'dan 44 helikopter ve 1'i Azerbaycan'dan 13 uçak, 3 insansız hava aracı, 613 arazöz, 203 iş makinesi, 119 su tankeri ve 28 TOMA ile 5 bin 700 kişilik personel katıldı. Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın, 5'inci gün sonunda söndürüldü; 4 bin 392 hektarlık orman kül oldu. Soruşturma kapsamında yangını çıkardığı suçlamasıyla gözaltına alınan Sacit Ayhan, tutuklandı.

KIZILÇAM AĞAÇLARININ DİPLERİ YEŞİLLENDİ

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nce yangın sonrası hemen bölgede çalışmalara başlandı. Bördübet ve Değirmenyanı'nda zarar gören alanlar, üretim çalışmaları kapsamında yanan ağaçlardan temizlendi. İlk fidanlar, 11 Kasım 2022'de 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında toprakla buluşturuldu. Bölgede yanan alanların geri kalan kısmında doğal ve suni gençleştirme yöntemi uygulandı. Tohum atma ve dal serme çalışması yapılan alanlarda fidanlar yükseldi. Yangının üzerinden geçen 1 yıllık süreçte doğa kendini yeniledi. Zarar gören kızılçam ağaçlarının dipleri ile yerleşim yerlerine yakın alanlar yeşillendi.

'TOHUM BANKASI GİBİ ÇALIŞIYORLAR'

Marmaris'te yanan alanlarda çalışma yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin, ormanda bir sincabı toprağa meşe palamudu gömerken fotoğrafladı.

Dr. İlemin, sincapların farkında olmadan yanmamış bölgelerden yanmış bölgelere tohum taşıdığını belirterek "Yangın sonrası doğal restorasyona destek oluyorlar. Gerçekleştirdiğimiz arazi çalışmalarında tespit ettiğimiz ve kaydettiğimiz bu güzel görüntüler, bizlere Akdeniz ve Ege ormanlarındaki nemli vadi tabanlarının önemini tekrar kanıtladı. Bu vadi tabanlarının yanmış sahaların doğal olarak tekrar yenilenmesi için adeta bir tohum bankası gibi çalıştığını bizlere gösterdi" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam Marmaris'teki Yangın Sonrası Doğa Kendini Yeniliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement