Önce Doğum Yaptı, Sonra Kalp Ameliyatı Oldu - Son Dakika
Yaşam

Önce Doğum Yaptı, Sonra Kalp Ameliyatı Oldu

Önce Doğum Yaptı, Sonra Kalp Ameliyatı Oldu

Gaziantep'te gebeliğinin 8.ayında nefes darlığı ve çarpıntı şikayetiyle hastaneye giden 25 yaşındaki kalp hastası kadın büyük bir titizlikle takip edilerek hem kendisinin hem de bebeğinin hayatı kurtarıldı.

11.10.2013 12:53

Gaziantep'te gebeliğinin 8. ayında nefes darlığı ve çarpıntı şikayetiyle hastaneye giden 25 yaşındaki kalp hastası kadın büyük bir titizlikle takip edilerek hem kendisinin hem de bebeğinin hayatı kurtarıldı.

Ailesinde kalp rahatsızlığı olmayan 1 yıllık evli Ayşegül Sağlam, gebeliğinin 8. ayında nefes darlığı ve çarpıntı şikayetleri artınca Medical Park Gaziantep Hastanesi'ne başvurdu. Kardiyoloji kliniğinde yapılan tetkiklerde kadının ciddi mitral ve aortik romatizmal kalp kapakçığı hastası olduğu ortaya çıktı. Dikkatle takip edilmesi ve operasyon geçirmesi gereken hasta kontrol altına alınırken, annedeki kalp hastalığı ve anne karnındaki suyun azalmasına bağlı olarak bebekte ileri derecede gelişme geriliği olduğu saptandı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Osman Etem Aydın, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan ve Kadın ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arif Deniz'in de değerlendirmeleri alınarak 8 aylık bebeğin alınmasına karar verildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arif Deniz'in sezaryenle aldığı bebek, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kuvöze konuydu. Doğumdan 1 gün sonra Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan tarafından yapılan operasyonla kalp kapakçıkları tedavi edilen anne Ayşegül Sağlam esa, 1 gün yoğun bakımda, 3 gün de serviste takip edildikten sonra sağlıklı olarak taburcu edildi. Bebek de yeni doğan yoğun bakım ünitesindeki tedavisinin ardından taburcu oldu.

Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, "Bu tip gebelikler gizli olan kalp hastalığını açığa çıkarabilir. Özellikle romatizmal kalp hastalığı olanlarda gebelik, çocuk ve anne açısından oldukça riskli olabilmektedir. Özellikle bu hastamız gibi daha önce kalp rahatsızlığı tanısı konulmamış hastalarda risk daha fazladır. Bu nedenle hamile bayanlara ve özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı olanlar ile çocukluğunda romatizmal hastalık geçirenlere hamileliğin ilk 3 ayında mutlaka kalp muayenesi yapılmasını öneriyoruz" dedi.

Op. Dr. Erdoğan, bu tip vakalarda bölümler arası ortak ve koordineli çalışmanın çok önemli olduğunun altını çizerek, "Bu vakamızda olduğu gibi kadın doğum, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve anestezi bölümlerinin ortak koordinasyonu hayat kurtarıcı olmuştur" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Önce Doğum Yaptı, Sonra Kalp Ameliyatı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement