Sinop'un son yorgancısı Alaettin Usta: 'Mesleği öğrenmek isteyenlere yardım edeceğim' - Son Dakika
Yaşam

Sinop'un son yorgancısı Alaettin Usta: 'Mesleği öğrenmek isteyenlere yardım edeceğim'

Sinop'ta yaşayan 68 yaşındaki yorgan ustası Alaettin Karaahmetoğlu, çırak olarak başladığı yorgancılık mesleğini 50 yıla yaklaşık bir süredir devam ettiriyor. Karaahmetoğlu, mesleğin devam etmesi için bildiklerini öğretmeye hazır olduğunu söyledi.

28.11.2023 18:22  Güncelleme: 18:41

- Sinop'un son yorgancısı Alaettin Usta: "Mesleği öğrenmek isteyenlere yardım edeceğim"

SİNOP - Sinop'ta yaşayan 68 yaşındaki yorgan ustası Alaettin Karaahmetoğlu, çırak olarak başladığı yorgancılık mesleğini 50 yıla yaklaşık bir süredir devam ettiriyor.

Sinop'ta yaşayan 68 yaşındaki yorgan ustası Alaettin Karaahmetoğlu, çocukken çırak olarak başladığı yorgancılık mesleğine hala devam ediyor. Mesleğini çok seven Karaahmetoğlu, 1981 yılından itibaren gardiyan olarak Sinop'ta görev yaptığı dönemde bile mesleğini bırakmamış. Gardiyanlık yapan Karaahmetoğlu, ek iş olarak yorgan ve yastık yapımına devam etmiş. 2004 yılında emekli olduktan sonra yine mesleğine devam etmiş. 2019 yılında çalıştığı dükkanda müşterisinin yün çuvalında altın bulan Karaahmetoğlu, altını sahibine teslim ederek olayın gazetelerde yer almasından sonra gelen desteklerden kendi dükkanını açmaya karar vermiş. Çalıştığı dükkanı satın alan Karaahmetoğlu, 2019 yılından bu yana kendi dükkanında müşterilerine hizmet veriyor. Sinop'un son yorgancısı olan Alaettin Usta mesleğin devam etmesi için bildiklerini öğretmeye hazır olduğunu söyledi.

Yorgancılık mesleğine başlama serüvenini anlatan Karaahmetoğlu, "1965 yıllarında Trabzon'dan çıktım. Samsun'un Bafra ilçesine geldim. Orada ilkokuldan sonra yorgancılık mesleğine başladım. Mesleğimi uzun yıllar icra ettikten sonra askere gittim. Askerden geldikten sonra tekrar mesleğime devam ettim. Bu meslekten kopamadım çünkü güzel bir meslek. Askerden sonra ben Sinop'a geldim. Sinop'ta 1977'den bu yana uzun yıllar çalıştım. 1981 yılında o dönem açılan bir sınavla cezaevinde infaz koruma memuru olarak göreve başladım. Fakat mesleğimi hiçbir zaman bırakamadım. Bu çok farklı bir meslek, insanın ruhuna işlediği zaman bundan kopmak mümkün değil. Mesleğimi memuriyet döneminde de yaptım. 2004 yılında emekli oldum, emekli olduktan sonra yine mesleğime devam ettim" dedi.

2019 yılında yaşadığı bir olayla dükkan açmaya karar veren Karaahmetoğlu, "2019 yılında bir yorgancı arkadaşımın yanında çalışıyordum. O dönem bir müşterim tarafından yün çuvalında zinet eşyası buldum. Bu dönemden sonra dükkan açmaya karar verdim. Bulmuş olduğum zinet eşyalarını sahibine teslim ettim. Yanında çalıştığım arkadaş bu işi bırakacağını söyledi, ben dükkanını devraldım. Bir süre orada devam ettikten sonra şu anki bulunduğum dükkana geçiş yaptım. 3-4 senedir burada devam ediyorum" diye konuştu.

Sentetik ürünler tamamen bizim zararımıza

Elyaftan üretilen yorgan ve yastıkların hastalıklara neden olduğuna bu yüzden yün ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaahmetoğlu, "Son günlerde hekimlerimiz de yüne ağırlık vermeye başladı. İnsanların zamanla sağlıklarından oldukları saptandı. Çünkü hayatımıza giren sentetik ürünler tamamen bizim zararımıza. Sentetik üründen bahsederken elyaftan bahsediyorum. Bu işi yapan arkadaşlarımı tenzih ediyorum. Bundan para kazanıyorlar, fakat insanların sağlığı kaybolmuş durumda. Hastaneler dolu çünkü sağlıksız ürünler kullanıyoruz. Ben daha çok yüne ağırlık verdim şu an işlerimde birinci kalite koza pamuğu kullanıyorum. Birinci kalite merinos kuzu yünü kullanıyorum. Kullandığım yünler merinos kuzu yünü yurt dışından geldiği söyleniyor. O yünlerin özelliği yazın asla ter yapmaz, sağlık deposu, yattığınızda ve kalktığınızda herhangi bir yeriniz ağrımıyor ve yorgunluk hissetmiyorsunuz. Yünün özelliği bu" şeklinde konuştu.

Mesleğin kaybolmaması lazım

Çırak bulmakta zorlandıklarını ifade eden Karaahmetoğlu, mesleği öğrenmek isteyenlere yardım edeceğini belirterek, "Burada fazla yorgancı yok. Ben tekim, bende bu işi sevdiğim için sanata olan aşkımdan dolayı yapıyorum. Emekliyim, bir şeyi başarmak, bir şey üretmek çok güzel bir şey. Bende onu yapmaya çalışıyorum. Tek büyük sorunumuz şu; mesleğimizi devam ettirecek nesil yetiştirmek mümkün değil. Kimse çocuğunu mesleğe vermiyor, çırak yetiştiremiyorsun. Ben bu mesleği Allah ömür verirse beş sene daha yaparım ondan sonra meslek kaybolacak. Şu mesleğin kaybolmaması lazım. Halk eğitim merkezinde kurs olsa hanım kardeşlerimiz isteseler orada öğrenebilirler. Ben sanatımı onlara gösteririm kendi iş yerimde öğretebilirim. Altı ay veya bir sene zarfında onlar da benim gibi yorgan dikebilir" ifadelerinde bulundu.

Sinop\'un son yorgancısı Alaettin Usta: \'Mesleği öğrenmek isteyenlere yardım edeceğim\'
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Sinop'un son yorgancısı Alaettin Usta: 'Mesleği öğrenmek isteyenlere yardım edeceğim' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement