2. Tarsus Kent Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika
Yerel

2. Tarsus Kent Sempozyumu Sona Erdi

2. Tarsus Kent Sempozyumu Sona Erdi

İlçe Kaymakamlığı, Tarsus Belediyesi, Kent Meclisi ve Mersin Üniversitesi işbirliği ile çeşitli meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle 75.2.Tarsus Kent Sempozyumu sona erdi.2...

17.11.2012 15:47

Mersin'in Tarsus

İlçe Kaymakamlığı, Tarsus Belediyesi, Kent Meclisi ve Mersin Üniversitesi işbirliği ile çeşitli meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle 75. Yıl Kültür Merkezi'nde 15-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen

2. Tarsus Kent Sempozyumu sona erdi.

Kapanış töreninde konuşan Tarsus Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu,

2. Tarsus Kent Sempozyumu ile birlikte şehrin geleceğine ışık tutmaktan dolayı büyük mutlu olduklarını söyleyerek, destek olan herkese teşekkür etti.

Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Demir, 2. Tarsus Kent Sempozyumuna katılan akademisyenler tarafından 100'e yakın bildirinin yayınladığını belirterek, 60 bildirinin ise sözlü olarak katılımcılar tarafından takip edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Fevzi Demir, 2. Tarsus Kent Sempozyumu sayesinde şehri dolu dolu yaşadıklarına dikkat çekerek, "2. Tarsus Kent Sempozyumu çerçevesinde 15 adet poster bildirisi oldu. Her anı dolu dolu geçen sempozyuma katılarak destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Bildirilerde yüzde 90'a varan başarı elde ettik. En kısa zamanda 2. Tarsus Kent Sempozyumu sonrasında kitapçık yayınlayacağız. Katılan akademisyen açısında geniş ve katılımcı bir sempozyum gerçekleşti" diye konuştu.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül, Tarsus'un arkeoloji açısından büyük önem taşıdığını söyleyerek, şehrin 5-6 metre altında eski tarihi şehrin bulunduğuna vurgu yaptı.

Dünyanın en önemli antik kentleri ile elde edilen bulgular ışığında rekabet edebilecek kentlerden biri olduğunun önemle altını çizen Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül, "Tarsus tarihi geçmişi, eserleri ve çeşitli dinlere ev sahipliği, filozofları, tarihi ve arkeoloji açıdan günümüz Atinası ile dahi yarışabilecek bir düzeye sahip.

Tarsus belirttiğimiz üzere önemli bir tarih şehri olarak varlığını devam ettirirken, şunun çok iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarsus'ta yapılan her kazı sonrasında 5-6 metre altta tarih çıkıyor.Bir kent halen bu 5-6 metre altta duruyor.

Bu da bizlere gösteriyor ki, Tarsus tamamen eski bir kent. Bugünkü Tarsus'u başka yer taşıyarak, tarihi değer ve zenginliklerin ortaya çıkartılması noktasında mutlaka çalışmalar yapılmalıdır. Şehri başka bir yere taşıma işi bundan 500 yıl geçse de mutlaka yapılmalıdır"

şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus'un geçmişten bu yana lider karakterli bir kent olduğuna söyleyerek, geçmişten alınacak çok önemli derslerin varlığında bahsetti.

Başkan Kocamaz, "Tarsus, medeniyetlere başkentlik yapmış, her dönem adından söz ettiren bir kenttir.

Tarsus her zaman önemli bir yerleşim birim olmuştur. Ama Ankara'dakiler Tarsus'un kıymetini bilmiyorlar. Herşeye rağmen gelecekten umutluyuz. Tarsus Kent Sempozyumu'nu geleceğe ışık tutacak. Bu bir başlangıçtır. Emeği geçenlere teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, şehrin tarihi zenginliklerin mutlaka turizm ve tarım ile desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, "Tarsus'un tarihi zenginliklerinin ortaya çıkartılması noktasında şehrin mutlaka başka yere taşınması gerektiğini düşünüyorum. Bunu 100 yıl yada sonrasına ötelenmemesi gerekiyor. Her yerinden tarih fışkıran bu şehrin tarihi kıymeti bilinmelidir" dedi.

Mersin Üniversitesi

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, ekip ruhu içerisinde başarılı

2. Tarsus Kent Sempozyumunu gerçekleştirdiklerini ve herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Yapılan kapanış konuşmalarının ardından 2. Tarsus Kent Sempozyumunda sunum yapan bilim adamlarına ve

katkısı olan herkese teşekkür belgeleri ile plaketleri verildi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 2. Tarsus Kent Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement