Bilim Tarihçisi ve Kimya Mühendisi Dr. Günseli Naymansoy'un yazdığı "50 Öncü Türk Kadını" adlı kitap, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından basıldı.
Dr. Naymansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 Mart 2009 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin isteğiyle hazırladığı fotoğraf sergisinin ilgi çektiğini hatırlattı.
Sergide Türk kadınına yol açanların kadınlar tarafından yeterince tanımadığını fark ettiğini ifade eden Dr. Naymansoy, şunları kaydetti:
"Böylece bu öncü kadınları daha geniş kitlelere tanıtmanın bir zorunluluk olduğunu düşündüğüm için kitabı yazmaya karar verdim. Kriterim, öncü olmak ve lider ruhuyla kendinden sonra gelenlere yol açmış olmaktı. Bu olağanüstü kadınlar, Osmanlı'nın son döneminden başlayarak günümüze kadar her alanda fark yaratmıştır. Örnek olarak ilk kadın fotoğrafçı Naciye Suman, 1919 yılında İstanbul işgal altındayken aile bütçesine katkı sağlamak için 'Hanımlar Fotoğrafçısı Naciye' olarak ün yapmış ve cephedeki eşlerine fotoğraf göndermek isteyen kadınların yoğun ilgisini çekmiştir. Kendisi gibi başka kadın fotoğrafçıları da yetiştirdi. Henüz 23 yaşındayken yazdığı 'Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Dersleri' adıyla ve Sultan Abdülhamid'in desteğiyle basılan kitabında eğitimle ilgili görüşlerini açıklamış ve ikinci rütbeden şefkat nişanı almış olan Ayşe Sıdıka Hanım da kitapta yer alıyor. Anıtkabir inşaatının kontrol mühendisi olarak görev yaparak mühendis Türk kadınlarının rol modeli olan Sabiha Rıfat Gürayman ve Cumhuriyet döneminde bilime ciddi katkılar yaparak evrensel kabul görmüş bilim insanları ve sanatçılar da kitapta bulunmakta."
-"Öncü kadınlarımıza bir saygı duruşu"-
Dr. Naymansoy, titizlikle araştırıp birçok kaynaktan faydalanarak yazdığı kitapta yanlış bilinen bazı konuların doğruların bulunduğunu ifade ederek, şunları bildirdi:
"Örneğin ilk spiker olarak bazı kaynaklarda Jülide Gülizar, bazılarında Nuran Devres gösterilir. Doğru olan Emel Gazimihal'dir. Hatta kendisi anılarında dünyada ilk haber okuyan kadın olduğunu ifade etmiştir. Öncü kadınlarımıza bir saygı duruşu olan bu kitapla kadın belleğine küçük de olsa bir katkı sağladığım için mutluyum ve kitabı değerli bularak basan Sayın Yılmaz Büyükerşen"e teşekkür ederim."
Dr. Naymansoy, son üç yılda "Atatürk'ün Mühendis Kızları", "Bilimde Cumhuriyet Kadınları" ve "50 Öncü Türk Kadını" kitaplarını yazdığını sözlerine ekledi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin 10 Mart'ta saat 14.30'da Taşbaşı Kültür Merkezinde yapılacak Kadınlar Günü etkinliğinde kitapta yer alıp yaşayan 4 öncü ve 2 öncünün kızına kitap takdim edilecek.
Kitabın yazılmasına vesile olan fotoğraf sergisi de fuayede yer alacak.
- ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › '50 Öncü Türk Kadını' Kitabı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?