GSO ve Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdiği Yetki ve Sorumluluklar" konulu toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar'ın da katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin ve çok sayıda ilgili katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu yaptı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu çok önemsediklerini belirterek, "İşverenler olarak, hiçbir çalışanımıza bir zarar gelsin istemeyiz. Hedefimiz tüm işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını en yüksek seviyeye çıkarmaktır" dedi.
Konukoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak işyerlerinde çalışanların güvenliği ile ilgili bazı sorunlar ortaya çıktığını, bu nedenle önlemler önceden alınarak işyerlerini güvenli hale getirmenin önem kazandığını belirtti. "İşyerlerinde, iş sağlığı ve güvenlinin kurulmasını ve mevcut şartların iyileştirilmesini hedefleyen, 6331 Sayılı Kanunu çok önemsiyoruz" diyen Konukoğlu, kanun kapsamında her işyerinin, işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olduğunu, bu yükümlülüğün 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde1 Ocak 2014 itibariyle zorunlu hale geldiğini anımsattı.
Kanunun, çok tehlikeli işyerlerinde A sınıfı, tehlikeli işyerlerinde B sınıfı ve az tehlikeli işyerlerinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayı yükümlü kıldığını hatırlatan Konukoğlu, şu şekilde konuştu:
"6331 Sayılı Kanun çıkarıldıktan sonra, geçiş zamanındaki uygulama kısa tutuldu. Bunun neticesinde A sınıfı ve B sınıfı uzman sayısı çok az olduğundan, uygulanabilirliği düşük kalıyor. Gaziantep'te bildirge veren iş yeri sayısı 29 bin civarında. Bunun yüzde 50'sini C sınıfı kabul etsek bile, 14 bin 500 iş güvenliği uzmanına ve 14 bin 500 işyeri hekimine ihtiyaç var. Bunların altından şu anda bizim kalkma imkanımız yok, çünkü uzman bulamıyoruz. Devlet ve özel eğitim kurumlarının açtığı kurslarda uzman yetiştirilmektedir, kurslarda eğitim alanlar ancak 6 ayda bir sınava giriyorlar. İş güvenliği uzmanı sınavı her ay yapılmalıdır."
"CEZALAR ÇOK AĞIR"
"Kanun kapsamında para cezaları çok ağır. Cezalar daha makul rakamlara çekilmelidir" diyen Konukoğlu, iş güvenliği uzmanı çalıştırmak için İŞKUR'a başvuran işyerlerinin, kendilerine uzman gönderilene kadar cezalardan muaf tutulmasını istedi. Konukoğlu, şöyle devam etti:
"Aksi takdirde her ay ceza yeriz. Bunları ödeme şansımız yok. Ama işyerimizde, iş kanununun gerektirdiği önlemleri sağlık yönünden alamıyorsak bunların cezasına razıyız. Buna itirazımız yok. İşverenler olarak, hiçbir çalışanımıza bir zarar gelsin istemeyiz. Hedefimiz tüm işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını en yüksek seviyeye çıkarmaktır. 6331 Sayılı Kanun, çalışan eleman için de işverenler için de çok önemli. Türkiye olarak dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz var ise her şeyimizle ilk 10'da olmalıyız. Kültürümüzle, işletmelerimizle, verimliliğimizle, çalışanlarımızla… Önemli olan elbirliği ile ülkenin topyekun ilk 10'a girmesi lazım. Bize fırsat verilirse biz bunları başarabiliriz."
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da iş güvenliğinin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "İş güvenliği bizim için önemli bir konu. Aslında uzun senelerden beri konuşulan yavaş yavaş gündeme getirilen en sonunda da 1 Ocak 2013 tarihinde de yürürlüğe giren bir konu. Gaziantep'te uzmanlar bu konuda çok fazla değil. Elbette biz iş dünyası olarak daha ileri gitmek istiyoruz. Daha çok istihdam sağlamak istiyoruz. Önümüzün ve ufkumuzun açılmasını istiyoruz. Bunları yaparken önümüzdeki birçok engellerin de kalkmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı
"MİLAT KABUL EDELİM"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar da, Gaziantep'in geçen yıl 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bölgede örnek gösterilen bir il olduğunu söyledi. "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu iyi ki yaptık" diyen Acar, iş sağlığı güvenliği önlemi alınmadığı için dünyada 2 milyon 340 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Acar, işadamlarının kanunla getirilen yüksek cezalardan duydukları endişeye işaret ederek, şunları kaydetti:
"Sanayici ve işadamlarına sesleniyorum; asla tedirginliğe gerek yok. Rahat olun. Bakanlık olarak 2014 yılını bu yasanın anlaşılması, yasanın tüm hükümleri ile yürürlüğe girmesi için eğitim öğretim, bilgilendirici, yol gösterici yıl olarak ilan ediyoruz. Şu anlayışı asla kabul etmiyoruz; 'devlet kendi sanayicisine, vatandaşına tuzak kurmaz'. İşadamlarına ceza keselim diye düşünmeyiz. Bizim yaklaşımımız cezalandırmayı en son düşünen, bilgilendiren, yol gösteren yaklaşımdır. Sizler de işverenler olarak eksiklerinizi tamamlayın."
Türkiye'de yüzde 9,9 olan işsizlik oranının, AB ortalamasının altında olduğunun altını çizen Müsteşar Acar, ülkemizdeki sorunun "mesleksizlik sorunu" olduğunu söyledi. Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşletmelerin eleman ihtiyacı var ama bulamıyor. Her 100 işverenden 75'inin çalışana ihtiyacı var. Bugün alacağımız kararla Gaziantep'in nitelikli eleman sorununu 2014 yılında çözebiliriz. Lütfen Sanayi Odası başkanımız, Ticaret Odası başkanımız bir araya gelin. Gaziantep'te ihtiyaç olan eleman profilini tespit edin. İŞKUR olarak 6 ay süreyle bunların maaşını verelim. Siz de işletmelerinizde işbaşı eğitim şeklinde bunları çalıştırabilirsiniz. Bu kurslar için ne para isterseniz göndereyim. 2014 yılını Gaziantep'te mesleksizlik, istihdam sorununun çözümü için milat kabul edelim."
"2014 REHBERLİK YILI OLACAK"
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ise bütün illeri gezerek 6331 Sayılı Kanunu anlattıklarını belirterek, kanunun uygulanması açısından "2014 yılı rehberlik yılı olacak" tanımlamasında bulundu. Türkiye'deki iş kazalarının üçte birinin mikro bazdaki işyerlerinde meydana geldiğini anlatan Özer, "Türkiye'de her gün 205 iş kazası oluyor. Günde 3 kişi iş kazasında ölüyor. Kaza sayısının azalması sevindirici, ama yeni de çok fazla. İş kazalarının görünür maliyeti 2011 yılında 5 milyar TL oldu. Görünmez maliyetle bu rakam ikiye katlanıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği ilk kez müstakil bir kanunla ele alındı.6331 Sayılı Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 30 Haziran 2012 milat oldu" diye konuştu.
Vali Erdal Ata ise, her yıl binlerce iş kazasının meydana geldiğini ifade ederek, "Bu yasa birtakım zorluklara, sıkıntılara sebep olacak. Ama getirilen düzenlemelere uyulunca; hem çalışanlar daha güvenli ortamda çalışacak hem de işverenlerimiz olabilecek kazaların hem yasal hem de vicdani sorumluluğundan kurtulmuş olacak" dedi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Toplantısı' Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?