Anadolu Ajansı (AA) Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle "Ajans Haberciliği" konulu konferansta bir araya geldi.
Konferans öncesi bir konuşma yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Anadolu Ajansı'nın "dev bir çınar" olduğunu ve Türkiye açısından çok önemli bir kurum olduğunu söyledi. Arık, "İletişim ortamı açısından pek çok özel değere ev sahipliği yapmış, özel bir kurum. Antalya'da da bölge müdürlüğü var. Onlar da bu kentin en ciddi, en kapsamlı, en hızlı haber üretilen birimlerinin başında geliyor" dedi.
AA'nın son bir yıldır yoğun bir yenilenme sürecine girdiğini belirten Arık,
"İletişim Fakültesi öğrencilerini de yakından ilgilendiriyor bu çalışmalar. Sizleri de kurum bünyesine alarak yararlanmak istiyor" diye konuştu.
-AA Bölge Müdürü Çetinkaya-
Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya ise konferanstaki konuşmasında, gazeteciliğin temelinin muhabirlik olduğunu, yapılan iş ne ve nerede olursa olsun, işin temelinde haberciliğin olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı olarak habercilikte 4 ilkeye özel önem verdiklerini ifade eden Çetinkaya, bunların güvenilirlik, tarafsızlık, etik olmak ve hız olduğunu dile getirdi. Güvenilirlik kavramının doğru haber vermeye dayandığına işaret eden Çetinkaya, AA'nın 92 yıllık, Atatürk tarafından kurulmuş, devletin kuruluş günlerine tanıklık etmiş ve bu yönüyle insanlarda güven duygusu uyandırmış bir kurum olduğuna dikkati çekti.
AA'nın bin 200 abonesi olduğunu, bunların arasında birçok dünya görüşünden insan ve gazete olduğunu kaydeden Çetinkaya, bu nedenle kurum olarak tarafsızlık ilkesine ayrı bir önem verdiklerini, bir görüşü yansıtırken karşı tarafın görüşlerine de yer vermeye önem gösterdiklerini vurguladı.
Anadolu Ajansı'nın basın meslek ilkelerinin yanı sıra 10 maddelik bir deklarasyona imza attığını hatırlatan Çetinkaya, kurum olarak ilk maddesi toplumda şiddeti körükleyecek, kamu düzenini bozacak, halkı kine, nefrete teşvik edecek durumlarda sorumlu habercilik yapmayı öngören bu deklarasyon doğrultusunda habercilik yaptıklarını ifade etti.
-En önemli faktör hız-
Ajans haberciliğinde en önemli faktörlerden birinin de hız olduğunu ifade eden Çetinkaya, "Ajansçılıkta haberin önce yetiştirilmesi, bu konuda fark atma oldukça önemli. Artık SMS haberciliği, son dakika haberciliği, televizyon kanalları var ve bu hız kavramını daha önemli hale getiriyor. Habercilik çeşitlendiği için hız kavramı daha fazla önem kazanıyor" dedi.
Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2020'de dünyanın en önemli 5 haber ajansından biri olmayı hedeflediğini anlatan Tuncer Çetinkaya, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada önemli bir güç haline gelmeye başladığını kaydetti ve "Ülkemizin faaliyetlerini duyuracak bir ajansa ihtiyaç var. O yüzden biz hedefimizi 2020'de ilk 5 ajans arasına girmek olarak koyduk" diye konuştu.
Çetinkaya, AA'nın 100. yıl vizyonu kapsamında yabancı dillerde de yayına başlayacağını bildirerek, bu kapsamda 11 Mart'ta Boşnakça yayının başlayacağını, 8 yıl sonunda 11 dilde yayın yapan bir ajans haline geleceğini söyledi. Bu kapsamda AA'da görev yapmak isteyen İletişim Fakültesi mezunlarının da hazırlıklı olması gerektiğini belirten Çetinkaya, öğrencilerden yabancı dil öğrenmek için daha fazla gayret göstermeleri gerektiğini kaydetti.
-Okul yıllarında mesleğe girme tavsiyesi-
İletişim Fakültesi mezunlarının çalışmak için geldiklerinde oldukça yetersiz olduklarını gözlemlediklerini ifade eden Çetinkaya, öğrencilere okul yıllarında mesleğe girmelerini tavsiye etti.
Gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğunu ve birçok zorluğu içinde barındırdığını belirten Çetinkaya, şöyle konuştu:
"Gazetecilik bir meslek değil, bir yaşam tarzıdır. Bunu böyle içselleştirmezseniz bu mesleği yapamazsınız. Biraz da dava işidir gazetecilik. Topluma karşı sorumlulukların yerine getirilmesi uğraşı olmazsa işkence gibi gelir."
Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Çetinkaya, sosyal medyanın gazeteciliği ne yönde etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine, mesleğin özünü koruyacağına inandığını söyledi.
Çetinkaya, bir öğrencinin, "Anadolu Ajansı'nda çalışmak için ne yapmalıyız" sorusu üzerine ise, Anadolu Ajansı'nın 100'üncü yıl vizyonu kapsamında Haber Akademisi'nin devreye girdiğini söyledi. Çetinkaya, Haber Akademisi'nde eğitim alanların birçok niteliğin göz önünde bulundurularak seçildiğini ve akademiye alınanlar arasından başarı gösterenlerin ajans kadrolarında yer alacağını ifade etti.
- ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Aa Bölge Müdürü Çetinkaya, İletişim Fakültesi Öğrencileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?