Adyü'de 'Engellilikte Farkındalık ve Erişilebilirlik' Konferansı - Son Dakika
Yerel

Adyü'de 'Engellilikte Farkındalık ve Erişilebilirlik' Konferansı

Adyü\'de \'Engellilikte Farkındalık ve Erişilebilirlik\' Konferansı

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Kültür Topluluğu’nun organizasyonunda engellilerin sorunlarının anlatıldığı ‘Engellilikte Farkındalık ve Erişilebilirlik’ konulu bir konferans düzenlendi.

14.04.2014 17:28

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Kültür Topluluğu'nun organizasyonunda engellilerin sorunlarının anlatıldığı 'Engellilikte Farkındalık ve Erişilebilirlik' konulu bir konferans düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Salonu'nda gerçekleşen konferansa Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş, AK Parti Adıyaman İl Başkanı İbrahim Halil Fırat, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sait Mızraklıdağ, Anadolu Engelliler Derneği Başkanı Abidin Harputluoğlu, Gap Görmeyenler Derneği Başkanı Mehmet Tunç, engelli vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Konferansta Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve Türkiye'de ilk görme engelli bürokrat olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, üniversitedeki engellilere yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.

Gönüllü, engelli öğrencilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı ve kendilerini rahat ve konforlu hissedecekleri bir engelli kütüphanesi yapımında sona yaklaştıklarını belirterek kütüphanenin birkaç ay içerisinde engelli öğrencilerin kullanımına sunulacağını ifade etti.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi konferansında engelliliğin yüzde 85'inin insan kaynaklı faktörlerden ortaya çıktığını söyledi. Çelebi, şöyle konuştu:

"Engellilik evrensel bir olgudur. Engellilik bütün toplumların sorunu ve sorumluluğudur. Kimin ne zaman engelli olacağı belli değildir. Aslında engellilik çok korkulacak bir durum değildir. Engellilik, bir bireyin bir takım organlarının işlevsel görevlerini yapmaması durumudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1 miyar engelli bulunuyor. Engellilik yüzde 15 oranında kalıtsal hastalıklarla ortaya çıkarken yüzde 85 oranında ise insan kaynaklı faktörlerden ortaya çıkmaktadır. İnsanlar birbirlerini engelli yapmak için adeta çaba gösteriyorlar. İnsanın insanı öldürmeye hakkı yoktur. Trafik kazaları, alkol ve uyuşturucu kullanımı, ateşli silahlar, misket bombaları, savaşlar, depremler ve afetler insan kaynaklı engelliliğin oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Bu nedenler ortadan kaldırılırsa engellilerin yüzde 85'i de olmayacaktır. Dolayısıyla engelli sorunlarından söz etmeye çok fazla gerek kalmayacaktır.

Adıyaman Üniversitesi'nde engellileri sosyal hayatın içine çekmeyi amaçlayan güzel faaliyetler gerçekleştiriliyor. Engelliler günümüz dünyasında hayatın bir parçası olmak istiyorlar. Hayata kendilerinden bir parça vermek istiyorlar. Bu açıdan kendilerine el uzatılmasını bekliyorlar. Sayın Rektörümüz engellilere kucak açıyor. Engelli kütüphanesi açıyor. Bu vesileyle kendilerini kutluyorum"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan ise, konferansta yaptığı konuşmada, "Önemli olan dağın arkasını görmektir. İşte ben o dağın arkasını görebiliyorum, görmek budur bence. Yaşamaya dair her zaman bir iştahım oldu. Nefes almaktan mutlu oldum.

Dünyayı zevkli yapan şey farklılıktır. O farklılıklardan biri de biz engellileriz. İnsanların önyargıyla bakmadığı, sokakların, okulların paylaşıldığı bir Türkiye'de birlikte yaşamayı hayal ediyoruz. Engelli bireylerin kimseye muhtaç olmadan toplumsal hayatta var olmaları gerek. Birilerine muhtaç olmak bizi rahatsız ediyor. Fırsat eşitliği istiyoruz. Pek çok insan bunu almış değil. Biz de bu yönde politikalar geliştirmeye çalışıyoruz. Engellilerin hayata katılmalarını sağlamak istiyoruz. Engelliler hayata katıldıkça toplumumuzun engelliye bakış açısı da değişecek ve toplumumuz da sosyal anlamda eğitilmiş olacak" dedi.

Konferansın sonunda bir konuşma gerçekleştiren Milletvekili Murtaza Yetiş ise, hükümet tarafından engellilere yönelik gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

Konferans Milletvekili Yetiş ve Rektör Gönüllü'nün konuşmacılara plaket takdim etmeleriyle son buldu. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adyü'de 'Engellilikte Farkındalık ve Erişilebilirlik' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement