Ömer Kösebalaban - Afşin Elbistan B Termik Santrali'nin kömür ihtiyacını karşılayan Çöllolar kömür havzasında 9 kişinin toprak altında kaldığı heyelanın üzerinden tam bir yıl geçti.
Park Teknik Çöllolar İşletme Müdürü Şeref Göksu, bir yıl içerisinde bütün teknik imkanlardan faydalandıklarını ancak toprak altında kalan 9 kişinin yerlerini belirleyemediklerini söyledi.
Göksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yıl önce yaşadıkları heyelanın dünyada eşine rastlanmayan bir durum olduğunu ifade etti. Heyelan sonrası toprak altında kalan personelleri için bütün teknik imkanlardan faydalandıklarını kaydeden Göksu, "O tarihte bölgemize Türkiye'nin her yerinden arama kurtarma ekipleri geldi.
Yine Almanya'dan insansız uçabilen ve yer tespiti yapabilen helikopter getirildi ancak hava şartlarının olumsuzluklarından dolayı başarılı olmadılar. Aselsan, MTA bu konuda ciddi teknik imkanlarını kullandılar ama arkadaşlarımızın yerlerini belirleyemedik" diye konuştu.
Firma olarak heyelan alanındaki 5 milyon metreküp toprağı başka bir alana taşıdıklarını vurgulayan Göksu, hafriyat kaldırma işlemine devam ettiklerini ancak iki ay önce yeni heyelana sebep olmamak adına çalışmalara ara vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Göksu, şunları söyledi:
"Çalışmalarımız arkadaşlarımızın bulunma ihtimali olan yerde devam ediyor. Ancak yeni can kayıplarının yaşanmaması için çalışmalarımıza bir süre ara verdik. Heyelan bölgesinde susuzlaştırma çalışmalarımız ise devam ediyor. Yüzey suların aktarılması ve yer altı suların çıkarılması 477 adet sondaj kuyumuz bir fiil çalışıyor. Ayrıca mevcut heyelan bölgesinin ayakta kalan şevler bizim çalışma alanlarımızda tehlike oluşturduğu için onların biran evvel emniyete alınması ve o şevlerin indirilmesi, gevşek malzemelerin taşınması gibi faaliyetlerle ilgilide ön projemizi hazırladık EÜAŞ'a bildirdik."
-Ailelerin hüznü sürüyor-
Türkiye'yi yasa boğan heyelanın üzerinden tam 1 yıl geçti. Yakınları toprak altında kalan ailelerin acıları ise bir yıldır yüreklerinde. Geniş bir alanda meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 kişiye ulaşmak için gerçekleştirilen çalışmalardan ise sonuç alınamadı. Afşin ve Elbistan'da yaşayan aileler bir yıldır toprak altında kalan yakınlarının arkasından dua ediyor.
Toprak altında kalan Tuğran Gökhan'ın babası Şevki Gökhan, oğlunun şehit olduğunu belirterek, "Şehit olan birinin cesedi yıkanmaz, kefenlenmez ve şehit olduğu yere defnedilir. Ben oğlumun öldüğü yerde anıt mezar istiyorum. Şehit olduğuna inandığım için bunu söylüyorum. Bize anıt için başka bir yer gösteriyorlar ancak bunu kesinlikle istemiyoruz" dedi.
Baba Gökhan, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.
-Babasının adını verdiler-
10 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen heyelandan 10 gün sonra doğum yapan Hatice Gökhan, toprak altında kalan eşinin adını doğan oğluna verdi. Minik Gökkhan, şimdi 1 yaşında ve hiç görmediği babasının toprak altından çıkarılmasını bekliyor.
Afşin'de yaşayan Duran Polat kardeşi Aydoğan'ın acısını hala unutamadıklarını ifade ederek, "Bir yıldır gözyaşı döküyoruz. Onların hala orada olduğunu bilmek bizi ziyadesiyle üzüyor. Ama Allah'ın takdiriymiş bu. O günden bu güne benim isteğim anıt mezarın yapılmasıydı. En azında gittiğimiz zaman dua edebileceğimiz bir yer olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.
Anne Fatma Polat ise şeker hastası olduğunu vurgulayarak, tek isteğinin oğlu için dua edebilecek bir mezar olduğunu dile getirdi.
-Adli ve idari soruşturma sürüyor-
10 Şubatta meydana gelen heyelanla ilgili Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma sürdürülüyor. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da olayla ilgili idari soruşturma başlatmıştı.
Kahramanmaraş'ta Afşin Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada 10 Şubat 2011 yılında meydana gelen heyelanda, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında kalmıştı.
- KAHRAMANMARAŞ
Son Dakika › Yerel › Afşin'deki Heyelan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.