Bitlis'in Ahlat ilçesinde bodur kiraz yetiştiriciliği ve kazançları hakkında çiftçiler bilgilendirilirken, kirazın elmadan dört, patatesten ise 3 kat fazla kazanç sağlamakta olduğu anlatıldı.
Ahlat Kaymakamlığı tarafından hazırlanan bir program ile kiraz yetiştiriciliğini özendirmek maksadıyla kaymakamlık toplantı salonunda çiftçilere yönelik bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, Ahlat Ziraat Bankası Müdürü Yalçın Çitçi, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, kiraz yetiştiricileri ve çiftçiler katıldı. Toplantıda bir değerlendirme yapan Kaymakamı Tekbıyıkoğlu, ilçenin iklimi ve toprak yapısının kiraz için son derece uygun olduğunu belirterek, kirazın birçok tarım ürününe göre çok daha fazla kazandıran bir ürün olduğunu anlattı.
Kaymakam Tekbıyıkoğlu, dünya pazarlarında en büyük üretim payının ülkemizde olduğunu belirterek, "Bu nedenle dünya genelinde Türk Kirazı adıyla anılan kiraz türleri mevcuttur. İlçemiz patates üretiminde olduğu gibi kiraz üretiminde de söz sahibi olmalıdır. İlçemiz iklimi ve toprak yapısı kiraz için son derece uygun. Üstelik pek çok tarım ürününe göre çok daha fazla kazandıran bir ürün. Bu nedenle çiftçimizi kiraz yetiştiriciliğine özendirmek maksadıyla bu toplantıyı organize ettik" dedi.
Kaymakam Tekbıyıkoğlu, özellikle çok önemli olan fidan seçiminde pazar araştırmasında çiftçilere destek vereceklerini belirtti.
Yapılan sunum esnasında kiraz yetiştiriciliğinde en önemli kuralın iklim, toprak yapısı ve fidan türü olduğundan bahseden Yüksek Ziraat Mühendisi Ali Nimet Kapsal ise; "Ülkemizdeki arazilerin yüzde 5'lik bölümü kiraz yetiştiriciliği için uygundur. İlçemizde ise arazimizin yaklaşık yüzde 60'lık bölümü kiraz yetiştiriciliği için uygundur. Kiraz ağacının gövdesi eksi 40 dereceye kadar, tomurcuğu eksi 2,4 dereceye kadar, meyve çiçeği ise eksi 2 dereceye kadar dayanıklıdır. Üstelik ilçemizde ortalama rakım 1700 metre olduğu için kiraz sineği diye tabir edilen sinek ve iç kurt olmamaktadır. Bu nedenle kirazımız neredeyse gübrelemenin haricinde kimyasal kullanılmayacağı için organiğe yakın özellik ihtiva edecektir. İlçemiz soğuk iklimde olduğu için dünya pazarlarında kiraz hasadının bitmesinin ardından kiraz hasadı yapılacağı için yetişecek olan ürün daha değerli olacaktır. Dünya genelinde ilçemize yakın iklim ve yüksekliğe sahip bölgelerde kirazın kilosu ortalama 3-5 Euro arasında bir değerden alıcı bulmaktadır. Bir kooperatif ya da birlik kurularak pazarın organize edilmesi halinde ilçemizde üretilecek olan kiraz en az 7 TL kilo fiyatından alıcı bulabilecektir. 6 yıllık kiraz ağacı dekar başına ortalama bin 200 ile bin 500 kilo mahsul vermektedir. Bu durumda ilçemizde patates ve elma ile kıyaslayacak olursak, kiraz elmadan 4 kat, patatesten ise 3 kat fazla kazanç sağlamaktadır" dedi.
Toplantıya katılan çiftçiler, kiraz yetiştiriciliğine sıcak baktıklarını ve desteklerin çok iyi olduğunu belirterek, memnuniyetlerini dile getirdiler.
Toplantı karşılıklı görüş alışverişinin ardından sona erdi. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Ahlatlı Çiftçilere Kiraz Yetiştiriciliği Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?