Ahşap Sanatı "Kündekari" Tekniği Gelecek Nesillere Aktarılacak - Son Dakika
Yerel

Ahşap Sanatı "Kündekari" Tekniği Gelecek Nesillere Aktarılacak

Utku Uçrak - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü'nce özellikle Selçuklu Devleti döneminde kullanılan Türk ahşap sanatı "Kündekari" tekniğinin yok olmaması için çalışma yürütülüyor.

10.03.2013 12:49

Utku Uçrak - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü'nce özellikle Selçuklu Devleti döneminde kullanılan Türk ahşap sanatı "Kündekari" tekniğinin yok olmaması için çalışma yürütülüyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin destekleriyle gerçekleştirdikleri "Gerçek Kündekari Tekniğinin Modern İç Mimariye Adaptasyonu" projesi kapsamında kündekari tekniğini Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerine seçmeli ders olarak vererek gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Selçuklu Devleti döneminde Orta Asya'da yaşayan Türklerin Anadolu'ya göçünden sonra bildikleri meslekleri icra etmeye devam ettiklerini belirten Yüksel, bu mesleklerin içinde Türk ahşap sanatlarından Kündekari tekniğinin de olduğunu anlattı.

Ahşap malzemenin higroskopik yapıya sahip olduğu için ortamdan su alıp vererek zamanla deforme olduğuna işaret eden Yüksel, Türkler'in ahşap malzemenin eksik yönünü iyileştirmek maksadıyla kündekari tekniğini uygulamaya başladığını dile getirdi.

Mehmet Yüksel, kündekari tekniğinin Selçuklu Devleti döneminde zirveye ulaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Selçuklulara has pek çok figür ve kompozisyonlar bu tekniğe adapte edilmiş. Biz de kendi kültürümüzün bir parçası olduğu için kündekari tekniğini yaşatmak adına bu konu üzerinde çalışmaya karar verdik. Bu tekniği Türkiye'de yapan çok az insan var. Bunu öğrenip geliştirinceye kadar çok emek harcadım. Bunun tasarımını bilen yoktu. Ben de var olan mevcut kompozisyonlardan çizim tekniklerini öğrenmeye çalıştım. Bunun sonunda bölümümüzde 'Türk ahşap sanatında kündekari tekniği üretimi' diye seçmeli bir ders açtık. Bu tekniği bazı öğrencilere öğreterek yaşatmaya çalışıyoruz."

-Bağlayıcı madde kullanılmadan yapılıyor-

Kündekari tekniğinin eşyaların çivi, tutkal veya başka bir bağlayıcı madde kullanılmadan birbirine geçme yöntemiyle yapılan bir teknik olduğuna dikkati çeken Yüksel, bu teknik uygulanarak yapılan kapı, cami minberi, pencere kepenklerinin hem geç deforme olduğunu hem de göze hitap eden hoş bir kompozisyona sahip olduğunu vurguladı.

Yüksel, kündekari tekniğinde eşyaların küçük parçalardan oluştuğunu, bunların da çok zor ve zaman alan bir işlemden geçerek bütünü oluşturduğunu ifade ederek, "Bu teknikle bir kapıyı yapmak yaklaşık 4 ayı bulabiliyor. Çok zaman aldığı için çoğu kimse bu işle uğraşmak istemiyor. Ülkemizde birçok tarihi camide bu tekniğin uygulanarak yapıldığı kapılar, minber, pencere kepenkleri var. Bunlar günümüze kadar çok fazla deforme olmadan kullanılabilmiş. Hedefimiz bu tekniği gelecek nesillere taşıyabilmek" diye konuştu.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahşap Sanatı 'Kündekari' Tekniği Gelecek Nesillere Aktarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement