AK Parti'li Erdem'den Ege Et Açıklaması - Son Dakika
Yerel

AK Parti'li Erdem'den Ege Et Açıklaması

AK Parti\'li Erdem\'den Ege Et Açıklaması

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Seçim döneminde ‘Ege Et Çinelilerin olacak’ diyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bu sözünü çabuk unutmuşa benziyor” dedi.

05.07.2014 09:07

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, "Seçim döneminde 'Ege Et Çinelilerin olacak' diyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bu sözünü çabuk unutmuşa benziyor" dedi.

Seçim döneminde "Ege Et Çinelilerin olacak" diyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun bu sözünü çabuk unuttuğunu savunan Mehmet Erdem, "Seçilen 5 yönetim kurulu üyesinin hangisi Çine'yi biliyor, yöre hayvancılığını tanıyor? Asgari ücrete endeksli yönetim kurulu maaşlarının 3 bin TL'ye yükseltilmesi hangi akıl ve mantıkla izah edilebilir. Aydın İl Özel İdaresi'nden Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Ege Et AŞ'nin genel kurulu geçtiğimiz hafta içinde yapılmış, şirketin 5 kişilik yönetim kurulu üyeleri ve maaşları da belirlenmişti. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu başkanlığında yapılan toplantıda CHP İzmir Eski Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Kemal Anadol, Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Önder Yeğen, ASKİ Genel Müdürü Mithat Emre ile Selahattin Gözübenli ve Erkan Karaaslan Ege-Et'in yeni yönetim kuruluna seçilmiş ve maaşları da 3 bin TL olarak belirlenmişti" diye konuştu.

Ege-Et'in kuruluşunu dün gibi hatırladığını kaydeden Erdem, "Yıl 1987, Haziran ayı ortaları. Dönemin Valisi Aykut Ozan'ın girişimleri sonucu kurulan Ege-Et'in başına kuruluş aşamasında Aydın Tekstil'in genel müdürlüğünü yapan Akif Başarık getirilmişti. Sıkıntılı ve sancılı bir kuruluş aşamasıydı. Ege-Et'in temeli atılmış, binalar bir türlü bitmiyor tesis işletmeye açılamıyordu. Vali Aykut Ozan, Akif Başarık'ı Çine'de Ege-Et'in yönetim kurulu toplantısına götürmüş, yönetim kurulu üyeleri 'Akif Bey geldi, hoş geldi' diyerek sevinç gösterisinde bulunmuştu. Aktif Başarık'a görev teklif edildiğinde demişti ki; 'Bu görevi kabul ederim ancak benim bir şartım var' Bunun üzerine Yönetim Kurulu üyeleri 'Kaç para maaş istiyorsun?' diye sormuşlardı. Akif Başarık: 'Konu para değil. Paradan önce konuşacaklarım var. Ücret bir şekilde hallolur. Benim şartım şudur; Ege-Ete'e hiç kimse siyasi müdahalede bulunmayacak. Siyasi müdahale olursa bırakır giderim' demişti. Akif Bey'in bu şartı karşısında yöneticiler, 'yapmayız' dediler ve Vali Aykut Ozan'da yönetim kurulu üyelerinin tamamına siyaset yapmayacaklarına dair yemin ettirmişti. Bu şart üzerindeki anlaşmadan sonra sıra ücret belirlenmesine gelmişti. Akif Başarık, o dönemde Denizli'de bir şirkette genel müdürlük yapıyordu. Yönetim Kurulu üyeleri 'Çalıştığın şirkette aldığın paranın aynısını verelim' dediğinde hiç tereddütsüz, 'Ben para konusunda ısrarcı değilim. Önemli olan bu tesisin faaliyete geçirilmesidir' şeklinde konuşarak teklif edilen 600 bin lira yani bu günün parası ile 600 TL maaşı kabul ederek 1987 yılında Ege-Et'teki görevine başladı. Göreve başladığında Ege-Et kaba inşaat halindeydi. Hatta, Ege-Et Yönetimi Akif Başarık'a, bir makam otosu ile bir şoför tahsis etmek isteyince, Akif Bey, 'Şirketin mali durumu iyi değil. Ben kendi arabamı kullanayım, şoförlüğümü de kendim yapayım' diyerek bu teklifi de kabul etmemişti. Ayrıca Akif Bey göreve başladığında yönetim kurulu sayısı dokuzdu. Bu sayı da 5'e indirildi. Akif Başarık, Ege-Et'de 8,5 yıl genel müdürlük yaptı ve işletmeyi sancılı geçen dönemin ardından faaliyete geçirerek başarılı bir kurum haline getirdi. Aykut Ozan'dan sonra Aydın Valiliği'ne atanan rahmetli Recep Yazıcıoğlu'nun da Ege-Et'in bitirilmesinde büyük emekleri vardır. 1990 yılında üretime açılan Ege-Et'de çok sıkıntılar yaşandı. Tesis Ege-Yem ile de entegre hale getirildi. Ege-Et bölgede hayvancılığın daha ileri götürülüp geliştirilmesi, üreticinin malının gereğinden iyi değerlendirilmesi düşünceleriyle kurulmuş bir şirkettir.Şirketin hikayesi uzun. Hepsini yazmaya kalkışsam roman olur" ifadelerini kullandı.

"KAR EDEN EGE-ET ZARAR EDER HALE GELDİ"

"Kar eden Ege-Et zarar eder hale geldi" diyen Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: "Ege-Et'in özelleştirilmesi gündeme geldiğinde, dönemin Çine Belediye Başkanı şimdiki CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, Ege-Et'in özelleştirilmesini isteyenlerin başını çekiyordu. Osman Aydın, başkan seçildiği andan itibaren 'Ege-Et'i özelleştirelim. Ege Et, Çine Yem Belediye'nin sırtında kamburdur' diyordu. İl Özel İdaresi ise buna karşı çıkıyordu. Bu fikir ayrılığı nedeniyle özelleştirme yıllarca gerçekleşemedi. Yönetim kurulu üyeleri asgari ücrete endeksli ücret alıyorlardı. 2012 yılı Haziran ayında Ege-Et'in yönetimine dönemin Aydın Valisi Kerem Al, İl Genel Meclis Üyeleri Gültekin Alp Akbay, Erol Öz, Hamit Özdemir, Hikmet Acar getirilmişti. Yönetim, şirket zarar ettiği için bir yıl maaş almadan görev yapmış, şirket kara geçirdikten sonra ayda 500 TL maaş almaya başlamıştı. Şirket 2012 yılında 11 milyon TL olan cirosunu 2013 yılında 22 milyon TL'ye yükseltmişti. Ege-Et Büyükşehir Yasası ile Özel İdare'den Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne 480 bin TL kar ile devredildi. Özlem Çerçioğlu başkanlığında yapılan ilk toplantıda CHP İzmir Eski Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Kemal Anadol, Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Önder Yeğen, ASKİ Genel Müdürü Mithat Emre ile Selahattin Gözübenli ve Erkan Karaaslan Ege-Et'in yeni yönetim kurulu üyeliklerine atandı ve maaşları da 3 bin TL'ye yükseltildi. Ancak göreve getirilen 5 yönetim kurulu üyesinin hayvancılık bilgisi nedir tartışılır.Onca sıkıntıdan sonra kara geçirilen Ege-Et Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne devredilince işletme daha baştan "Arpalık"a dönüştürüldü. Yeni yönetimde Çineli bir kişi yok. İzleyin bakın yakın bir tarihte de Ege Et, Çinelilerden soyutlanacak. Kurulduğu günden itibaren onca sıkıntı ve sancılı dönem geçiren Ege-Et hangi şartta olursa olsun yöre hayvancılığına, üreticiye hizmet verdi. Seçim döneminde 'Ege Et Çinelilerin olacak' diyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bu sözünü çabuk unutmuşa benziyor. Seçilen 5 yönetim kurulu üyesinin hangisi Çine'yi biliyor, yöre hayvancılığını tanıyor? Şirkette nasıl bir görev yapacaklar? Asgari ücrete endeksli yönetim kurulu maaşlarının bir anda 3 bin TL'ye yükseltilmesi hangi akıl ve mantıkla izah edilebilir?

Bu saatten sonra Ege-Et'in üreticinin yanında olması beklenemez" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel AK Parti'li Erdem'den Ege Et Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement