"Akademik Ar-Ge Destekleri" Konulu Konferans - Son Dakika
Yerel

"Akademik Ar-Ge Destekleri" Konulu Konferans

"Akademik Ar-Ge Destekleri" konulu konferans düzenlendi.

03.01.2012 13:40

Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) akademisyenlerin bilimsel araştırmaları ile ilgili nasıl destek alabileceklerine yönelik

"Akademik Ar-Ge Destekleri" konulu konferans düzenlendi.

Akademik araştırma destek programlarının tanıtımı ve bu desteklerden faydalanan araştırmacı sayısının artırılması amacıyla çeşitli sunumların gerçekleştirildiği toplantıya, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri ile ilgili tecrübelerini aktarmak üzere araştırmacılar da katıldı. TÜBİTAK tarafından verilen akademik Ar-Ge destekleri, Uluslararası akademik Ar-Ge desteklerinin tanıtıldığı toplantıda, akademisyen ve bilim insanlarına yönelik araştırma projelerinin hazırlanmasında başarı ve başarısızlık nedenleri paylaşıldı.

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Vekili Doç. Dr. Necati Demir, açılış konuşmasında, toplantıların Türkiye'nin birçok ilinde yapıldığını ve başarılı bir proje yapmak için nelerin gerektiğini, bununla ilgili bazı ip uçlarının verileceğini söyledi.

Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam da son yıllarda TÜBİTAK'ta olumlu gelişmelerin yaşandığını belirtti.

Türkiye'de her alanda iyi gelişmelerin yaşandığını ve bu olumlu gelişmelerin dünyanın dikkatini çektiğini ifade eden Adam, "Bu değişimlere paralel olarak, üniversiteler de değişime ayak uydurması gerekir" dedi.

Akademik aşamaları geçmek için raflarda kalan yayınların yerine ülkenin sorunlarına çözüm üretebilecek çalışmaların yapılması gerektiğine dikkati çeken Adam, şunları kaydetti:

"Özellikle üniversite sanayi işbirliği çok önemli. Ürüne dönüşen, ürünün kalitesini artıran özelde bulunduğunuz bölgenin, genelde Türkiye'nin sorunlarına çözüm olacak araştırmaların yapılması gerekir. Bunun için genç ve deneyimli bilim adamlarına ihtiyaç var. Bunun yanın da sadece üniversitenin verdiği destekle, üniversite laboratuvarlarında araştırma yapmak yeterli değildir. Bunun için akademisyenlerin gerekli destekleri alabilmeleri için araştırma yapmaları gerekir. Bizim de gerekli desteği vermemiz boynumuzun borcudur."

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise SÜ'nün toplam yayın sıralaması açısından Türkiye üniversiteleri sıralamasında 8. sırada yer aldığını söyledi.

Bilim adamlarının, devletin ayırdığı bütçe kadar araştırma yapması veya bu kadar harcama yapmasının doğru olmadığını vurgulayan Gökbel, "Mutlaka ek finans kaynakları bulmalıyız. Hayırseverlerden gelen kaynaklar, yurt içi veya yurt dışı projelerden alınacak destekler olabilir. TÜBİTAK destekleri de bunlardan en önemlilerinden birisi." diye konuştu.

Gökbel, SÜ'deki bazı fakültelerin de Konya Üniversitesi'ne devredilmesi ile ilgili olarak ise şu ifadelere yer verdi:

"Fakültelerin kardeş üniversitemize devredilmesi bazı endişelere yol açtığını gördüm. Finansman kaynaklarımızın azalmaması için gereken çabayı gösteriyoruz. Üniversitemizin, bundan sonraki dönemlerde, araştırmaya ayıracağı desteğin, diğer yıllara göre azalmaması için çaba gösteriyoruz."

- KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Akademik Ar-Ge Destekleri' Konulu Konferans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement