İki yıl önce Yaşayan Diller Enstitüsü ile Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurarak 'Kürtçe seçmeli ders olabilir' diyen Milli Eğitim Bakanı'na mektup yazıp, bu dersin koordinasyonunu üstlenen Mardin Artuklu Üniversitesi bu kez Kuzey Irak bölgesindeki Kürtçe eğitim veren akademisyenler arasında Kürt Kültürü buluşmasını düzenleyecek.
Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki akademisyenler bugüne kadar bilimsel anlamda hakkında çok az konuşulan Kürtçe Dili hakkındaki bilimsel ve akademik çalışmaları Kürtçe eğitim veren üniversitelerle paylaşma ve onların tecrübelerinden faydalanma imkanı bulacak. Mardin Artuklu Üniversitesi Akademisyenleri Ortadoğu Araştırmaları Derneği'nin (Kadim Akademi) organizasyonunda 27-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Duhok ilinde Kuzey Irak'taki üniversitelerdeki akademisyenlerin de katılımıyla "Kürt Kültürü ve Düşüncesi" konulu bir buluşma yapacak.
Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenlerince kurulan Kadim Akademi Derneği, 3 yıldır düzenlediği "Akademi Buluşmaları" programında bu yıl Duhok'ta Kürt düşüncesi ve kültürünü tartışacak.
Önceki yıllarda "İslam Düşüncesi" ile "Arap Düşüncesinin" tartışıldığı buluşmaların üçüncüsü Artuklu Üniversitesi ve Duhok Üniversitesinin işbirliğiyle gerçekleştirecek.
"Kürt Kültürü ve Düşüncesi" konulu bir buluşmada 'Kürt Toplumunun Temel Belirleyenleri', 'Dilin Gelişmesinde İletişimin Rolü' ve 'Kürt Edebiyatı ve İslam' konularında oturumlar yapılacak. Program kapsamında Kürt asıllı vatandaşların mensup olduğu Yezidi Dininin Kutsal Merkezi olan Laleş'e de bir gezi düzenlenerek Yezidilerin yetkilileri ile görüşülecek.
Konuyla ilgili Kadim Akademi Derneği Danışma Kurulu Başkanı Doç.Dr.İbrahim Özcoşar, Kadim Akademinin sivil bir akademisyen hareketi olarak ortaya çıktığını, Ortadoğulu akademisyenler arasında zihinsel sınırları ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti.
"AKADEMİSYENLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ"
Kadim Akademi olarak, gerek akademisyenler gerekse üniversiteler arasında önceden belirledikleri konular üzerine fikir teatisinde ve tecrübe paylaşımında bulunmak biraz da bölgedeki tarihi-kültürel mekanlarla hemhal olmak niyetiyle belli aralıklarla, "buluşmalar" düzenlediklerini ifade eden Kadim Akademi Başkanı Yrd.Doç.Dr. Musa Öztürk ise, "Irak'ta Kürtçe eğitim veren üniversitelerden Duhok Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenleyeceğimiz 'Kürt Kültürü ve Düşüncesi' konulu buluşmada buradaki akademisyenlerle bir araya gelme imkanımız olacak. Buluşmalarda üniversiteler arasında işbirliğinin yanında akademisyenler arasında da bilgi ve tecrübe paylaşımının olacak olması çok önemli. Kadim Akademi'nin bu etkinliğini son iki asırdır Batıya kayan veya kaydığı iddia edilen hikmet merkezini, aslına rücü ettirmek adına önemsiyoruz. Kadim akademinin bilgi ve hikmet düsturu eşliğinde geleneği, yeni bir ruh ve enerjiyle modern çağa taşıma gayretinin bölgeyi, bilimsel alanda tekrar bir cazibe merkezi haline getireceğine inanıyoruz" dedi.
Bu arada derneğin internet sitesi olan www.kadimakademi.org adresinde yayınlanan buluşmanın taslak programı İngilizce, Türkçe ve Kürtçe dillerinde hazırlanırken program broşüründe Kuzey Irak yerine Irak Kürdistan'ı kelimesinin kullanılması dikkat çekiyor. - MARDİN
Son Dakika › Yerel › Akademisyenler Bu Kez 'Kürt Kültürü ve Düşüncesi'Ni Tartışacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?