Altındağ'da 7 Yılda 25 Bin Gecekondu Yıkıldı - Son Dakika
Yerel

Altındağ'da 7 Yılda 25 Bin Gecekondu Yıkıldı

Altındağ\'da 7 Yılda 25 Bin Gecekondu Yıkıldı

Ankara Altındağ, 2005 yılında kentsel dönüşüm projelerine start verilmesiyle bambaşka bir görünüme büründü.

27.11.2012 15:14  Güncelleme: 15:13

2004 yılında Veysel Tiryaki'nin göreve gelmesiyle hem kurumsal, hem fiziksel hem sosyal alanda pek çok değişim geçiren Altındağ, 2005 yılında kentsel dönüşüm projelerine start verilmesiyle bambaşka bir görünüme büründü. Altındağ'ın 13 farklı noktasında kentsel dönüşüm çalışmaları başlatan Altındağ Belediyesi, hızla Altındağ'ın çehresini değiştirirken Altındağlı vatandaşların hayatlarını da değiştirdi.

Altındağ'da yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, kentsel dönüşüm ile o bölgenin sadece fiziksel çehresini değiştirmeyi amaçlamadıklarını, uzun vadede kültürel yapının da değişmesini ve kentlilik kültürünün yerleşmesini de hedeflediklerini söyledi. Ancak "Öncelikle sağlıklı bir kentleşme sağlamak şart" diyen Başkan Tiryaki, 2005 yılını yıkım yılı ilan ettiklerini ve o günden bugüne Altındağ'da 25 bine yakın gecekonduyu kavgasız gürültüsüz yıkmayı başardıklarının da altını çizdi.

Ankara'nın ilk yerleşim alanlarından biri olan Çinçin'de 2006 yılı tam anlamıyla bir "kırılma noktası" oldu. Altındağ Belediyesi tarafından 2006 yılında başlayan "Kentsel Dönüşüm Projeleri"nin ilk rotası olan Çinçin'de, hem fiziki hem de sosyal alanda çok büyük bir değişim yaşandı. Toplu konut uygulamalarıyla Çinçin'in çehresi hızla değişti.

Yıllarca herkesin imkansız gördüğü, "asla olmaz" denilen, 2006 yılında oldu. Girilemez denilen Çinçin'de gecekondular hızla yıkılırken, aynı hızla gecekonduların arasından toplu konutlar yükselmeye başladı. 2012 yılına gelindiğinde, üç etaptan oluşan "Çinçin Kentsel Dönüşüm Projesi"nin birinci ve ikinci etabı tamamlandı, üçüncü etapta ise inşaat çalışmaları devam ediyor.

Altındağ Belediyesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen yıkımların ardından Çinçin 1'inci etap Toplu Konut Projesi için 2006 yılında düğmeye basıldı. Çinçin Mahallesi'nde dört adada üzerine inşa edilen Çinçin Toplu Konut Projesi kapsamında 14 blok, 2008 yılında tamamlandı.

Çinçin 1'nci etapta inşa edilen toplu konutlar bölgenin fiziksel görünümünü değiştirmekle kalmadı, bölgedeki sosyal hayat da yeniden canlandı. Geçmişte evlerini terk eden ve başka semtlere taşınmak zorunda kalan aileler yeniden yuvalarına döndü ve hak ettikleri modern yaşama kavuştu.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Bülbül değişen hayatını şu sözlerle anlattı: "77 yaşındayım. Buraların en eskisi sayılırım. 111 m2 arsam vardı. Altındağ Belediyesi'ne evimizi yıkması için izin verdik. Evlerimizi çok beklemeden teslim aldık. 4 yıldır burada oturuyorum. Eskiden gecekonduda oturuyorduk. Soba yakıyorduk. Soba, zor, odun kömürle uğraşmak çok zor. Şimdi sıcak suyumuz var. Eşimle beraber iki ihtiyarız. Bu yaştan sonra rahat etmek istiyoruz. Çok mutluyuz".

Ankara'nın merkezinde olduğu halde yıllardır ihmal edilmesi nedeniyle adeta bir "gecekondu başkenti" olan Çinçin bölgesinde, 2005 yılında başlatılan ilk etap toplu konutların başarıyla sonuçlanması üzerine ikinci etap toplu konutları için hiç zaman kaybetmeden yıkımlar gerçekleştiren ve inşaat çalışmalarına başlayan Altındağ Belediyesi, bu konuda da kararlılığını ortaya koydu.

Öncelikle bu alanda kalan 950 gecekondu yıkılarak, bölge temizlendi. Ardından da 2. etabın inşaatına başlandı. 2009 yılında çalışmalarına başlanan ve 2010 yılı itibariyle tamamlanan 2'nci etap toplu konutlarında yer alan modern daireler, hak sahiplerine büyük bir sevinçle teslim edildi.

Çinçin 2'nci etap toplu konutlarının ve sosyal alanlarının tamamlanmasıyla birlikte, yıllarca gecekonduların kahrını çeken ve zor şartlarda yaşam mücadelesi veren aileler, sıcak ve modern yuvalarına kavuştu.

Mahalle sakinlerinden Orhan Özbey (56), "Yıllarca burada gecekonduda oturduk. Benim 186 m2 arsam vardı. Daire sahibi olmak için yıkılmasına izin verdik. Eskiden gecekonduda faremiz hiç eksik olmazdı. Şimdi sabah kalkıyorum, 10'uncu kattan bakıyorum, güneş doğuyor. Güneşi seyrediyorum. Bundan daha büyük mutluluk var mı? Bu evlerde büyüyen çocuklar da mutlu oluyor, biz de…" diyerek sevincini paylaştı.

Birinci ve ikinci etabın ardından üçüncü etap için çalışmalarına hız veren Altındağ Belediyesi, gecekondu yıkımlarını tamamladı ve konutların inşaatına başladı. 3'üncü etap toplu konut projesi arazisinde kalan 985 adet gecekonduyu yıkan Altındağ Belediyesi, Çinçin Mahallesi 23644 - 23645 no'lu adalarda toplu konut inşaatlarına start verdi.

Polisin dahi girmekte zorlandığı Çinçin, bugün tüm gecekondularından arınmanın yanı sıra, suç oranındaki düşüş nedeniyle de dikkat çekiyor. Başkent Ankara'nın tam orta noktasında yer alan bölgede bugün onlarca modern bina yükseliyor. 50 yıldır bu bölgede oturan Temel Tunç "320 m2 arsamız vardı. 3 kardeş hak sahibiydik. Biraz borçlanarak üçümüz de ev sahibi olduk. Her konuda Allah Altındağ Belediyesi'nden razı olsun. Gecekonduda otururken hayatımız çok zordu. Şimdi çok rahatız." diyerek Altındağ Belediyesi'ne teşekkürlerini iletti.

Yıllardır Çinçin'deki yapılaşma sorunuyla kararlılıkla mücadele ettiklerini anlatan Başkan Tiryaki,

üçüncü etabın da tamamlanması ile birlikte Ankara'nın asayiş sorunları ile ünlü semti Çinçin'in tamamen tarih olacağının altını çizdi. Tiryaki "Sadece modern konutlarla buradaki sorunu çözmek mümkün değil, biz de kabul ediyoruz. Ancak sadece Ankara değil, Türkiye'de kimsenin girmek, geçmek istemediği, korktuğu bir alanda yıkım yaptık,

insanları ikna ettik, gecekondu yerine modern konutlar vaat ettik. Vaat ettiğimiz toplu konutları da bitirdik ve hak sahiplerine evlerinin anahtarlarını teslim ettik. Bu kolay bir iş değil… Kolay olsaydı, çok önceden yapılırdı. Biz Altındağ'da on binlerce yıkım yaptık. Ancak gene de Ankara'da en çok oyla seçilen belediyeyiz. Çünkü insanlar bize güvendi. Bizim bu yıkımları insanlara zulmetmek için değil, Altındağ değişsin diye yaptığımızı biliyorlar. Çünkü görüyorlar ve bize inanıyorlar." dedi.

Yıllarca bir kadın olarak gecekondu hayatının her tür zorluğunu çeken Songel Uzun ise duygularını şöyle özetledi: "33 yıldır bu bölgede oturuyorum. 120 m2 arsam vardı. Gecekondunun kahrını çok çektim. Gecekonduda yaşamanın zorluğunu en iyi kadınlar bilir. Sabah eşler işe gider, biz yakarız sobayı… Odun kömür taşımaktan bel fıtığı oldum. Sobanın dumanından astım hastası oldum. Hep gecekondudaki hayatlarımız yüzünden bir sürü hastalık sahibi olduk. Çekmediğimiz çile kalmadı. Şimdi hayatımız çok güzel. Ben rahata kavuştum, hiçbir şeye değişmem. Çok teşekkür ederiz."

Bölgedeki sosyal yapıyı da değiştirmek için projeler üreten Altındağ Belediyesi'nin bölgedeki en dikkat çeken çalışmalarından birisi de, Çinçin'e inşa edilen Kültür Merkezi. Geçmişte adı suçla anılan Çinçin Mahallesi'ne inşa edilen kültür merkezi, bölgede farklı bir hava solunması sağlayacak.

Toplu konut projeleri ile Çinçin'i gecekondulardan temizlediklerini anlatan Başkan Tiryaki, sosyal projelerle bu bölgede oturanları kentle bütünleştirmek gerektiğini de ifade etti. Çinçin'e yapılan kültür merkezinin bu açıdan önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tiryaki, inşaatın tüm hızı ile sürdüğünü belirtti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Altındağ'da 7 Yılda 25 Bin Gecekondu Yıkıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement