Afyonkarahisar Sanayiciler ve İş adamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Bakanı Şükrü Demirayak, büyük alışveriş merkezlerinin kendi ürünlerini raflarla doldurmasını eleştirerek, alışveriş merkezlerinin bu tutumunun markalaşma yolundaki şirketlere set olduğunu söyledi.
Anadolu Markaları 2012 Yarışması'nın altıncısı Afyonkarahisar'da başladı. Türkiye Finans desteğiyle Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği 'Anadolu Markaları 2012 Yarışması'nın ilk toplantısı Güral Afyon Otel'de yapıldı. Toplantıyı yöneten Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direkörü Rauf Ateş, yarışmanın amacının, merkezi İstanbul'un dışında olan bütün şirketleri bu yarışmaya katabilmek olduğunu söyledi. Toplantıda ilk olarak konuşan Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak, Anadolu Markaları Yarışması'nın dünya ile mücadele edilen bir dönemde, Anadolu'dan yükselecek markalara umut vereceğini söyledi. Toplantının Afyonkarahisar'da yapılıyor olmasının Afyonkarahisar'ın markalaşmasına verdiği önemi gösterdiğini dile getiren Demirayak, Afyonkarahisarlı'lar olarak amaçlarının örnek projeler yapıp Afyonkarahisar'ın marka değerlerde hak ettiği yere gelmesi olduğunu kaydetti.
Batı standartlarında hala yol alacak kuralların olduğunu vurgulayan Demirayak, "Merdiven altı zihniyetten kurtulmamız lazım. Devletten görevlilerimiz daha fazla mücadele etmesi lazım. Kayıt dışından kayıt içine geçmek, vergilendirmeyi tabana yaymak gerekir" dedi. Büyük alışveriş merkezlerinin kendi markalarını raflara koyduğunu dile getiren Demirayak, bunun da markalaşma yolunda olan şirketlere set oluşturduğunu belirtti. Avrupa'da büyük alışveriş merkezlerinin ürünlerine raflarına koymasında bir sınırın olduğunu aktaran Şükrü Demirayak, Türkiye'de ise alışveriş merkezlerinin yüzde 80 oranında kendi markalarını raflara koyduğunu söyledi.
"KÜÇÜK ŞEHİRDEN MARKA ÇIKMAZ' DİYE BİR DÜŞÜNCE VAR"
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise, Afyonkarahisarlı olarak marka olduklarını ancak marka kent olamadıklarını kaydetti. Afyonkarahisar'ın Türkiye çapında birçok markasının olduğunu hatırlatan Serteser, bunların bazılarının ise Türkiye'nin dışına çıkmış isimler olduğunu kaydetti.
'Küçük şehirden marka çıkmaz' diye bir düşüncenin var olduğuna dikkat çeken Serteser, "Küçük şehirlerde de büyük düşünen insanlar olabiliyor. Amaç, büyük düşünmekte. Büyük düşünen insanlar patent bazında, inovasyon bazında çalışma yapanlar, mutlaka marka olacaktır. Bizim bütün düşüncemiz marka olmaktan geçiyor. Afyonkarahisar'da bu konuda Ar-Ge'ye ciddi para harcayan şirketler var. Ayonkarahisar ve Anadolu'daki şirketlerimiz büyük düşünmeye başladı" dedi.
"MARKALAŞMAYI ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ"
Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Derya Gürerk, Türkiye Finans Katılım Bankası olarak, 'Anadolu Toplantıları' adı altında yerel toplantılar yaptıklarını aktardı. Özellikle de o yerdeki ticari firmaları destekleyici, eğitici birtakım faaliyetler yaptıklarını anlatan Derya Gürerk, bu toplantılarda markalaşmayı ön plana çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Bu noktada da Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direkörü Rauf Ateş'in kendileri ile çalışma yapmak için bir düşünce ortaya koyduğunu ve bunu hayata geçirdiklerini kaydetti.
Bir ürünü satmak için markalaşmaktan önceki kadar efor sarf etmeye gerek olmadığını söyleyen Gürerk, "Marka, ürününüzü sattıran bir şey olarak ortaya çıkıyor. Bir şekilde farklılık yaratmanız lazım. Kalite diyoruz ama kalitenin altı derin. Hız olsun tasarım olsun bunun doldurulması gerekiyor. Fiyat ve farklılık üzerine çalıştığınızda bunun size bir geri dönüşü olmak durumunda. Markalaşmayı çok önemli görüyoruz. Afyon'da da çok büyük potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Afyon'da turizm, tarım, madencilik olsun bu alanlarda biz ulusal değil uluslararası markalar bile çıkacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
"BİLİNEN ALEME BİLİNMEYEN BİR ŞEY GETİRİP KOYAMIYORUZ"
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, pazarlayacak olan ürünün ihtiyaç olması gerektiğini söyledi. Ürünün yapılan reklamın ardından ihtiyaç olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, "Amerika'yı Amerika yapan marka değerler. Bir kişi çıkıp 400 milyar dolarlık marka değer oluşturuyor. Girişimcilerimiz bu konuda çalışması lazım. Biz de insanlarımıza biraz daha fırsat verilmesi lazım. Ben taşı sıksam suyunu çıkarırım motivasyonu ile yetişmesi lazım. Bunu daha çok eğitim kurumlarımızın sağlaması lazım. Türkiyeli girişimciler olarak bilineni tekrar ediyoruz. Bilinen aleme bilinmeyen bir şey getirip koyamıyoruz. Bizim büyük düşünen insanlara ihtiyacımız var" ifadelerine yer verdi.
Afyonkarahisar'daki toplantıya Vali İrfan Balkanloğlu, MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser,
Afyonkarahisar ABİGEM Direktörü Erdal Koçak, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan, Kütahya Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının sonunda konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.
Anadolu Markaları Yarışması'nın 25 Ekim 2012 tarihinde sona ereceği bildirildi. Yarışmaya katılmak isteyenler markaların, www.anadolumarkalari.com adresinden başvuru yapılabilecekleri belirtildi. - AFYONKARAHİSAR
Son Dakika › Yerel › Anadolu Markaları 2012 Yarışması Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?