Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay,
"Ani'deki eksikliğimiz bir kazı evinin olmamasıydı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm ve İşletme bütçesine inşallah koydurduk. 2013-2014 yılında kazı evini de yapacağız" dedi.
Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Harabeleri'nin Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Arpaçay Nehri'nin batı yakasında, Ermenistan- Türkiye sınırını ayıran volkanik tül tabakası üzerine kurulan bir Orta Çağ şehri olduğunu anlattı.
Ani Harabeleri'nde yerleşimin MÖ 5000'li yıllara dayandığını ifade eden Doğanay, "Biz Ani'den bir dünya şehri olarak bahsediyoruz. Ani bir kara İpek Yolu kentiydi, ticaret kentiydi ve önemi de buradan kaynaklanıyor. Ani, Kafkaslar'dan Anadolu'ya girişteki ilk kentimiz. Ani Ören Yeri'nde yerleşim 3 safhada, MÖ 5000'lerde, MS 964'lerde ve 978 ve 989 yılları arasında olmuştur. 961-1045 yılları arasında Bagrat hanedanından Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuştur" diye konuştu.
Doğanay, Ani Ören Yeri'nde sur içinde 8 kilise ve bir caminin halen ayakta durduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Menuçihr Camisi, Türk fethinden sonra Türkiye topraklarında inşa edilen en eski cami olmasıyla dikkati çeker. Muhtemelen daha eski bir sivil yapıdan dönüştürülmüş ve 14. yüzyılda ikinci kez tadilata uğramıştır. Ani Ören Yeri, 11. ve 12. yüzyıla ait bazı İslam mimarisi eserlerini de barındırır."
-Kazı evi oluşturma çalışmaları-
Doğanay, Ani Ören Yeri'nin Kars'ın ve bölgenin tanıtımı açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Ani'deki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Kentte yapılan bütün toplantılarda mutlaka Ani'nin konuşulduğunu dile getiren Doğanay, "Ani'ye giden duble yol Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2006 yılından bu yana Ani Ören Yeri'ndeki çalışmaları yakından takip ediyor. Bakanlık Ani'ye farklı bir bakış açısıyla bakıyor ve oradaki çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor" dedi.
Doğanay, Ani Ören Yeri'nde 2012 yılından bu yana 47 günlük alan kazı çalışmasının yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bundan sonraki yıllarda da burada mutlaka kazı çalışması yapılmalı. Ani'de bir kazı evimiz yok. Yani kazıdan çıkan eserlerin sergilenebileceği, tamamlanabileceği ve bunların müzede sergilenebileceği bir kazı evimizin olmaması bizim için bir handikaptı. Ani'deki eksikliğimiz bir kazı evinin olmamasıydı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm ve İşletme bütçesine inşallah koydurduk. 2013-2014 yılında kazı evini de yapacağız. Prefabrik üzerine yapılmış olan, 50-60 öğrencinin kalabileceği, çıkan eserlerin depolanabileceği kombine bir yaşam alanı olacak. Kalıtsal bir yer yapılmamasının nedeni ise Ani'nin 1. derece arkeolojik sit alanı olması. Ani'de değil yapı yapmak, çivi çakmak bile Bölge Koruma Kurulu'nun iznine bağlıdır."
Muhabir: Çağlar Sefertaş/ Zehra Melek Çat
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - KARS
Son Dakika › Yerel › Ani Ören Yeri'ne Kazı Evi Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?