Kaleiçi semtinde cemaatinin azlığı ve doğa şartlarına bağlı olarak harap duruma düşen ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce 4 yıllık restorasyon süreci sonrasında geçen ay ibadete açılan sinagog, özellikle hafta sonları yoğun ilgi görüyor.
İstanbul gibi yakın şehirlerin yanı sıra ABD ve Rusya gibi ülkelerden de ziyaretçi ağırlayan sinagogdaki ibadete açık olduğu dönemden kalma fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezenler de anılarını tazeliyor.
ANNE ve BABASININ 100 YIL ÖNCEKİ FOTOĞRAFLARINI BULDU
Edirne'de doğan ve 20'li yaşlarından sonra İstanbul'a giden Sara Sarfeti,1900'lü yılların başında çekilen siyah beyaz karelerin yer aldığı sergiyi gezerken ailesine ait bir fotoğrafa rastladı.
"Sinagogdaki sergiyi dolaşırken anne ve babamın düğün fotoğraflarını buldum. Çok heyecanlıyım" diyen Sarfeti, bu fotoğrafın ailesinde bile bulunmadığını dile getirdi.
Diğer bir fotoğrafta da yakınlarını gören Sarfeti, elinde olmayan fotoğrafları kendi fotoğraf makinesiyle çekerek arşivleyeceğini kaydetti.
ABD'den gelen Barbara Hasson Baron da babası Albert J. Hasson'ın doğduğu toprakları görmek için Edirne'ye geldiğini ve mutlu olduğunu ifade etti.
II. ABDÜLHAMİD'in FERMANIYLA AÇILDI
Edirne'de nüfus bakımından sayıca yeterli cemaate sahip Yahudiler için önemli dini mabetlerden Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapıldı ve 1907'de ibadete açıldı.
Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagog'u örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu.
Trakya Üniversitesinin geçmiş dönemde restorasyonunu üstlenerek kültürel amaçlı kullanma isteğine sıcak bakılmasının ardından üniversiteye tahsis edilen bina, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi.
Büyük Sinagog, anıtsal girişin iki yanında yer alan simetrik kuleleri ile Kaleiçi semtindeki en görkemli yapıdır. Bazikal planlı yapıda özellikle orta kısmın üst örtüsü olarak kullanılan aynalı çapraz Tonoz adeta bir gök kubbe gibi bezenmiştir. Büyük Sinagog, idari bina ve müştemilat binasından oluşuyor.
Maftirimin (Yahudi dini müziği) doğduğu yer olarak da bilinen, mimari estetik açısından önemli dini mabetler arasında sayılan Büyük Sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 4 yılda restore edildi.
Son Dakika › Yerel › Anne ve Babasının Düğün Fotoğrafını Sinagogda Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?