Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 90. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 90. Yıl Dönümü

Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 90.yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

17.03.2013 11:14

Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 90. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Mersin Garı'nda başlayan tören, Cumhuriyet alanına yürüyüşle devam etti. Törende, Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve protokol mensupları garda temsili "Kurtuluş Treni"ni karşıladı. Trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nden bir kişi, kutu içerisindeki Türk Bayrağı'nı Vali Güzeloğlu'na takdim etti. Güzeloğlu, Türk Bayrağı'nı öperek teslim aldıktan sonra, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından folklor gösterileri sunuldu.

Vali Güzeloğlu ve beraberindeki heyet, kortej şeklinde Cumhuriyet alanına yürüdü. Cumhuriyet alanında devam eden kutlama programı kapsamında lise ve ortaokul öğrencileri tarafından Atatürk ve Mersin temalı şiirler okundu.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Jimnastik Topluluğu tarafından sunulan dans ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin tarafından Silifke yöresine ait halk oyunları gösterisi ilgiyle izlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atarük'ün Mersin'e ilk gelişinden bu güne 90 yıl geçtiğini belirterek, "Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bu dönmede Anadolu'nun tüm şehirlerine yaptığı ziyaretlerden birini Mersin'e gerçekleştirmiştir" dedi.

Atatürk'ün ilk ziyaretinin ardından toplamda altı defa Mersin'e geldiğini vurgulayan Özcan, "Ancak bu tarihten sonra 6 defa geldiği Mersin'de 17 Mart'ın çok önemli bir yeri vardır. Bu tarihte Mersin'de Cumhuriyet Meydanı'nda tarihi konuşmasını yaparken şunları söylemiştir: 'Mersinliler memleketiniz, Türkiye'nin çok mühim bir noktasında bulunuyor ve çok mühim bir ticaret noktasıdır.' Atatürk, Mersin'in bir ticaret merkezi olacağını o yıllarda görmüştür" diye konuştu.

Etkinliklere, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, İl Emniyet Müdür Arif Öksüz, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer, İsa Gök, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

- Atatürk'ün Tarsus'a gelişinin 90. yıl dönümü -

Atatürk'ün Tarsus'a gelişinin 90. yıl dönümü dolayısıyla ise ilçe garında tören düzenlendi. Tören kapsamında belediye tiyatrosu sanatçıları, Atatürk ve Latife Hanım'ın ilçeye gelişini canlandırdı.

Protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler daha sonra belediye bandosu eşliğinde gardan Atatürk anıtının bulunduğu Cumhuriyet alanına yürüdü.

Burada da saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu.

Muhabir: Basir Gülüm - Selahattin Özbozkurt/ Mustafa Çiftçi

Yayıncı: Tevfik Işık - MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 90. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement