Atayurt'un Ezgilerini, Anayurt'ta Seslendiriyorlar - Son Dakika
Yerel

Atayurt'un Ezgilerini, Anayurt'ta Seslendiriyorlar

Moğolistan'ın ünlü Altay Müzik Grubu, binlerce kilometre uzaktan geldikleri Türkiye'de yöresel ezgilerini seslendirdi.

07.06.2015 09:55

Moğolistan'ın ünlü Altay Müzik Grubu, binlerce kilometre uzaktan geldikleri Türkiye'de yöresel ezgilerini seslendirdi.

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği'nin " Atayurt'tan, Anayurt"a organizasyonu çerçevesinde Türkiye'ye gelen araştırmacı-besteci Ganpurev Dagvan yönetimindeki Sanchir Adiyakhuu, Davadalaı Munkhbat, Arvan Tumentogooch, Gurbuzar Balgan, Enkh-Amgalan'dan oluşan grup, Erzurum'da tarihi ve kültürel alanlarda konserler verdi.

Grup, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Erzurum'daki Narman Peribacaları'nda yöresel ezgilerini çaldı.

Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, vatandaşlar ve öğrencilerin ilgi gösterdiği konserde grup, Moğolistan'daki bir mağarada 2008'de bulunan ve Göktürklere ait olduğu belirlenen yaklaşık bin 500 yıllık müzik aleti "Altay Arpı"nın üretilen benzeriyle ezgilerini dillendirdi.

Araştırmacı ve besteci Ganpurev Dagvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçebe bir hayat yaşayan eski Türklerin kendilerine miras olarak bıraktığı bu müzik aletinin Türkler arasında tanıtılmasına yönelik  bir çalışma için buraya geldiklerini ve bu çalgıyı tanıtmanın huzurunu yaşadıklarını belirtti.

Erzurum'un Moğolistan'la benzerlikleri bulunduğunu ifade eden Dagvan, "Bizler Erzurum'a indikten sonra çevremize baktığımızda sanki Moğolistan'ın bir parçasına gelmişiz gibi hissettik. Burada sayısız doğal güzellikler var. Burası, sanki Moğolistan'daymışız gibi ama öbür tarafımıza baktığımız zaman sanki Moğolistan'dan daha farklı bir yer duygusunu yaşattı" dedi.

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Hasan Cengiz de Türklerin atayurdunun Moğolistan, Ötüken olduğunu dile getirerek, "Bizler 1048 yılında Pasinler savaşıyla Anadolu'ya giriş yaptık. Malazgirt savaşıyla da tapusunu aldık. Bu vesileyle 'Ata ve Anayurt' buluşmasını gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız var ve bunlardan 5'i de bugün ki Moğolistan'da kurulmuştur" diye konuştu.

Cengiz, telli müzik aleti "Altay Arpı"nın benzerini bir ay önce Cumhurbaşkanlığı "yediemin"ine hediye ettiklerini, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vesilesiyle müzik aletinin asıl sahibine ulaşmış olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atayurt'un Ezgilerini, Anayurt'ta Seslendiriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement