Balkan Türkleri Şenlik Yaptı - Son Dakika
Yerel

Balkan Türkleri Şenlik Yaptı

Balkan Türkleri Şenlik Yaptı

Niğde-Bor Balkan Türkleri Dayanışma Derneği her yıl yaptığı şenlik eğlencesi renkli görüntülere sahne oldu.

19.08.2013 12:39  Güncelleme: 13:15

Niğde-Bor Balkan Türkleri Dayanışma Derneği her yıl yaptığı şenlik eğlencesi renkli görüntülere sahne oldu.

Bor ve çevresinde yaşayan Balkan- Rumeli Göçmenlerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen etkinliğe, Bor İlçe Kaymakamı Adnan Karoosmanoğlu, Balkan Türkleri Dernekleri Federasyon Başkanı Ayhan Yücebilgiç, Garnizon Komutanı Kıdemli İkmal Albay Fatih Dağlı, Ak Parti Niğde İl Başkanı Ahmet Özmen, MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er, Ak Parti Bor İlçe Başkanı Yavuz Ergun, MHP Bor İlçe Başkanı Şefik Çalgın, CHP Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi, Bor Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Önsay, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Diğer yandan şehir dışında oldukları için katılamaladıklarını belirten Niğde Milletvekilleri ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat'ın mesajları okundu. Etkinlik Rumeli Televizyonu tarafından da çekim yapıldı.

Programda kısa bir konuşma yapan Bor İlçe Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Bor Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Özdamar'da yaptığı konuşmada, " 2005 yılında kurulan derneğimizin amacı, Niğde'deki bütün mübadil ve göçmen toplumunun maddi, manevi ve kültür birliğinin sağlanmasının yanı sıra Türk Milletinin birlik ve beraberliğine katı sağlayacak etkinlik ve faaliyetleri yürütmektir.

İlimiz kültürel çeşitlilik açısından çok zengin bir kültüre sahiptir. Gerek Osmanlı dönemi gerekse Cumhuriyet döneminde Niğde'ye göçler yaşanmıştır. Lozan Antlaşması 1923 yılından sonra mübadele ile ayrıca savaştan kaçanlar, göçe zorlananlar gibi nedenlerle yaklaşık 750 bin kişi göçe tabi olmuştur" dedi.

Özdamar, "Niğde ilimizde bu büyük ricattan oldukça nasibini almıştır. Bu göçten 1923-1927 yılları arasında yaklaşık 16 bin kişi Niğde'nin çeşitli yerlerinde iskan edilmiştir.

Mübadele öncesi Niğde ilinin yüze 68'i Türk, yüzde 30'u ise Hıristiyan-Ortadoksdur. Mübadele sonrası bu oran yüzde yüz Türk-Müslüman olarak değişmiştir. İlk gelen mübadillerin yalnızlığını, köklerinden kopmalarını, doğdukları torakları bir daha göremeden ölmelerini bir kenara bırakırsak eğer Niğde ili Balkanların ve Anadolu'nun kaynaşmasının en güzel örneğidir. Bu gün balkanlarda seyahat eden birisinin "bizim Niğde'de akrabalarımız var" sözü ile karşılaşması hiç şaşırtıcı değildir. Bu durum ecdadımızın ne kadar geniş bir hinterlanda kültür çatısı oluşturmuş olduğunun kanıtıdır. İşte bu Ege'nin iki yakası, Balkanlarla Anadolu arasındaki bu kültür birliğini anlatmak yaşatmak biz derneğimizin birinci görevidir. Bu konuda bölge ve yerel idarelerde görevler düştüğü kanaatindeyim. Bundan sonraki dernek faaliyetlerimiz arasında balkan gezisi, kitap basımı ve kültürel etkinlikler planlamaktayız. Pınarbaşı'nda yapmış olduğumuz bu etkinlikte bizlerden yardımlarını esirgemeyen dostlarımıza ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat'a, Belediye Meclis Üyesi Kadir Özdamar'a ve bizlere tarihsel bilgi ve araştırmalarımızda yardımcı olan tarih öğretmeni İbrahim Ulaş'a teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Kültürel yemeklerin yendiği, sohbetlerin edildiği, eğlence programında bazı sanatçılar Rumeli türküleri söyledi, halaylar çekildi. - NİĞDE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Balkan Türkleri Şenlik Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement