Başkentlilerin "Opera ve Baleye" Yoğun İlgisi - Son Dakika
Yerel

Başkentlilerin "Opera ve Baleye" Yoğun İlgisi

Elif Koçak - Ankara Devlet Opera ve Balesi, Operet Sahnesi'nin Tadilatta Olması ve Temsil Sayısının Azalmasına Rağmen Yüksek Bir Seyirci Grafiği Yakaladı.

09.03.2011 11:04

Elif Koçak - Ankara Devlet Opera ve Balesi, Operet Sahnesi'nin tadilatta olması ve temsil sayısının azalmasına rağmen yüksek bir seyirci grafiği yakaladı. Özellikle üniversiteli gençler opera ve bale eserlerine yoğun ilgi gösteriyor.

Temsillerin biletleri internetten ve gişelerden satışa sunulduktan 1-2 saat sonra tükeniyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran, çalışmalarıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, yakaladıkları başarıyı ekip ruhuna bağladığını söyledi.

Çok iyi bir ekibi olduğunu ve saat sınırı olmaksızın çalıştıklarını anlatan Davran, "Benim de saat sınırım yok. Arkadaşlarımız buna alıştılar. Bu çalışmanın temposunun meyvelerini almaya başladık. Sadece alt yapı çalışmasıyla başarıya ulaşamazsınız sanatçı potansiyelimiz ve koyduğumuz eserlerle bunu birleştirdik" dedi.

Türkiye'deki opera ve bale sanatının çok üst düzeyde dünya standartlarıyla eşit olduğunu dile getiren Davran, "Tek sorunumuz Avrupa ile entegre olamıyoruz. Avrupa ile daha yakın pozisyonda olursak, sanatçı alışverişinde bulunursak kendimizi tanıtabilir, temsillerimizdeki başarıyı paylaşabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle bu sezon Operet Sahnesi'nin tadilata girmesi nedeniyle seyirci sayısının az olacağını düşündüklerini anlatan Davran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı eserlerimizi Opera Sahnesi'ne çektik. Tüm eserlerin biletlerinin çok hızlı tükenmesi seyircilerin yer bulamamaktan şikayet etmelerine neden oluyor. Ankara halkı klasik eserlere karşı çok ilgili. Macbeth Operası en hızlı bileti tükenen eserlerden biri.

Ayrıca Tosca, La Boheme, Saraydan Kız Kaçırma, Aida gibi eserler çok ağır yapıtlar. Bu eserlerin biletleri yaklaşık 2 saatte tükeniyor. Bunun yanı sıra bu sezon repertuvarımıza aldığımız Zorba Balesi çok ilgi gördü. Seyirci hep bilet bulamamaktan şikayet etti."

-"TEMSİL SAYIMIZ AZALDI"-

Temsil sayısında ciddi bir düşüş olduğunu, buna rağmen bir önceki sezona göre seyirci sayısının yaklaşık 5 bin arttığını kaydeden Davran, bu sezon 22 temsil hazırladıklarını bildirdi.

Kendisini en mutlu eden konulardan birinin de üniversite gençliğinin sanata ilgisinin artması olduğunu ifade eden Davran, şunları kaydetti:

"Örneğin Yusuf ile Züleyha operamızda çoğunluk gençlerden oluşuyordu. Eseri merakla ve ilgiyle izlediler. Daha sonra konuşmalarını dinledim ve anladım ki gençlerin ilgisini çekmeye başladık. Bunda en önemli etken basın ve üniversite radyoları oldu. Üniversitelerle yaptığımız etkinlikler gençleri opera ve baleye yöneltti. Ayrıca şehrin 40 ayrı noktasında eserlerimizin tanıtımları yer alıyor. Bunlarla ilgili geri dönüşler de çok olumlu. Daha ilerisini başarmaya gayret ediyoruz. Sürekli projeler geliştiriyoruz.

Şu anda en gelişmiş web sitesini kullanıyoruz. Aynı siteden bilet satışı da yapıyoruz. Ama tek mağduriyetimiz izleyicilerimizin bilet bulamaması. Türkiye Cumhuriyetinin ilk opera binasındayız ve ne yazık ki artık burası yeterli olmuyor. Ben istiyorum ki yeni bir yer çağrısını biz değil sanatseverler yapsın. Teknolojik olarak bizim kullanabileceğimiz bir binaya ihtiyacımız var. Bu talebi biz yapmamalıyız sanatseverler yapmalı. Biz hazırlanmış olan binada daha üst seviyede sanatsal etkinliklerle onların karşısına çıkmalıyız.

Bu salonun kapasitesi 700 kişi, ortalama doluluk oranımız yüzde 90. Bu da şunu getiriyor, 700 kişilik salon bize artık yetmiyor, temsil sayılarımızı artıramıyoruz. Bu sezon oynadığımız birçok eseri sonlandırdığımız için tepki aldık. Önümüzdeki sezon tekrarlayacağımız ve bilet bulma sözü vermek kaydıyla seyircilerimizi ikna ettik."

-"OPERET SAHNESİ'NDEKİ TADİLAT BİTTİ"-

Davran, Operet Sahnesi'ndeki tadilatın bittiğini Nisan ayında etkinliklere başlayacaklarını söyledi. Operanın tanıtımın yapıldığı özel bir konser, Rus gecesi ve piyano resitalleri hazırladıklarını anlatan Davran, Mayıs ayı sonuna kadar etkinliklere devam edeceklerini, önümüzdeki sezon da sahnenin aktif olarak kullanılacağını bildirdi.

Geçen yıl yakaladıkları seyirci sayısının yaklaşık 90 bin olduğunu belirten Davran, "Bu yılda aynı tutmayı düşündük. Bu sayıyı kemik seyirci haline getirmek istiyoruz. Eksik temsillerimize rağmen bu sayının üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. Hedefimiz zirvede kalabilmek. Çıkmak kadar orada kalabilmek de önemli" diye konuştu.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başkentlilerin 'Opera ve Baleye' Yoğun İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement