Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi esim ve müzik bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin düzenlediği "Neoperformans-Soundpainting" etkinliği ilk kez sahnelendi.
Etkinlikte, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim ve müzik bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan 22 kişilik bir ekip sahne aldı.
Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) 2'nci Ankara Sanat Buluşması kapsamında, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen "Soundpainting" performansının, Türkiye'de ilk kez Ondokuz Mayıs Üniversitesince düzenlendiğini ifade eden etkinliğin Sanat Yönetmeni ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülten İmamoğlu, Türkiye'ye sıra dışı bir sanat etkinliği kazandırdıklarını söyledi.
"Soundpainting'in", seslerle ve müzik enstrümanları ile resim yapmak anlamına geldiğini ifade eden İmamoğlu, "Soundpainting, anlık, doğaçlama gelişen bir sanat ve soundpainter şefinin doğaçlama kurgu yaptığı anda, diğer sanatçıların senkronize bir şekilde resim yapma performansı bu sanat" şeklinde konuştu.
Etkinliğin orkestra şefi ve müzik öğretmenliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sonat Coşkuner ise "Soundpainting'in" besteci Walter Thompson tarafından 1974'de geliştirilen bir işaret dili olduğunu ve bu sanatın 1500'den fazla jest ve işarete sahip olduğunu ifade etti.
"Performansımız birinci seviyeden ve toplam 41 hareketten oluşuyor. Her hareketin müzik dilinde bir karşılığı var. Müzisyenler yapılan hareketin, jestin ne anlama geldiğini biliyorlar ve bana cevap veriyorlar. Sonra ben onların verdiği cevaba göre kompozisyonu doğaçlama olarak şekillendiriyorum" bilgisini veren şef Coşkuner, 41 hareketin 342 kombinasyonu olduğunu, "Soundpainting" in büyük bir beden dili olduğunu vurguladı.
Walter Thompson'ın öğrencisi olarak Fransa'da "Soundpainting" eğitimi aldığını ve 2008 yılından beri bu sanatı yaptığını ifade eden Coşkuner, Ondokuz Mayıs Üniversitesi yüksek lisans ve doktora programlarında da "Soundpainting" dersi verdiğini kaydetti.
Resim bölümü ve müzik bölümü öğrencilerinin hocaları Gülten İmamoğlu, Sonat Coşkuner ve Beden Müzisyeni Doç. Dr. Muzaffer Özgü Bulut ile sahne aldığı etkinliğe çok sayıda davetli katıldı.
-Soundpaintig tüm sanatların birleşimi
Soundpainting şefinin ve beden müzisyeninin (Bodypercussion) yarattığı doğaçlama ve seyirci etkileşimli "Soundpainting" performansında; kalabalığın bedenlerinin aynalama ve yansılama oyunları yoluyla çıkardıkları seslerin birleşimiyle, dansçılar ve tiyatrocuların yanı sıra; ressamlar duydukları seslerin psikolojik tepkimesine dayalı resim yapıyorlar. Performansta farklı disiplinler iç içe geçerek sesler renklere, bu renkler Soundpainter'ın işaretlerine, işaretler yeniden seslere dönüşüyor.
Son Dakika › Yerel › Başkentte 'Soundpainting' Rüzgarı Esti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?