Beü'den, Zonguldak'ın Geleceği İçin Büyük Çalışma - Son Dakika
Yerel

Beü'den, Zonguldak'ın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Beü\'den, Zonguldak\'ın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Her yıl göç veren Zonguldak'ın bu sorunu aşabilmesi amacıyla, göçü tersine çevirecek, ilin sosyal ve ekonomik anlamda gelişimine rehberlik edecek kapsamlı bir çalışma yürüten Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), konuyu tüm detaylarıyla "Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler" adlı kitapta topladı.

06.05.2014 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her yıl göç veren Zonguldak'ın bu sorunu aşabilmesi amacıyla, göçü tersine çevirecek, ilin sosyal ve ekonomik anlamda gelişimine rehberlik edecek kapsamlı bir çalışma yürüten Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), konuyu tüm detaylarıyla "Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler" adlı kitapta topladı.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, söz konusu çalışmayla ilgili, beraberinde öğretim üyeleri ile birlikte Zonguldak Valiliği'nde bir sunum yaptı. Vali Ali Kaban, Vali yardımcıları Ekrem Aylanç, Ahmet Mailoğlu ve Abdurrahman İnan'ın katıldığı sunumda, BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Vergil, kitabın içeriği hakkında bilgiler verdi. Daha sonra konuşma yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, "Bizim açımızdan bu göç konusu canlı bir konu. Sabit her şeyin bittiği bir durumda değiliz. Üniversite olarak çok önemli gelişmeler sağlanıyor. Şehirde çok önemli projeler devreye giriyor. Bu projeler devreye girdikçe olumlu sonuçları almaya başlayacağız ve ümit ediyoruz ki, göç sorununu bir şekilde tersine döndüreceğiz. Bu yönde çalışmaların periyodik olarak tekrarlanması lazım. İnşallah bizim amacımız her yıl bunu tekrarlamak. Aynı saha çalışmalarını gerçekleştirmek ve bunun yanında tüm kamuoyuyla paylaşmak." dedi.

Proje ekibinde yer alan İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanlığı olmak üzere tüm öğretim elemanlarını özverili çalışmalarından dolayı kutlayan Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, konuyu üniversite açısından şöyle değerlendirdi: "Üniversite olarak Zonguldak'ın her türlü sorunuyla ilgilenmeye devam edeceğiz. Göç veren bir şehir olmamıza rağmen üniversitemiz, son üç yıldır öğrenci sayısında yüzde 65, en önemlisi öğretim görevlisi sayısında yüzde 70'lere varan oranda bir artışa sahip. Göçten mümkün olduğu kadar minimum etkilenen nadir kurumlardan birisi üniversitemiz. Bu nedenle Zonguldak ile ilgili biz üniversite olarak umutluyuz. Zonguldak'ın uzun vadede şirin bir sahil kenti olabileceğinden umutluyuz. Üniversite olarak bu yönde tüm çabayı sürdürmeye devam eceğiz"

Sunumu beğenen Vali Ali Kaban ise, "Ben de öncelikle bu çalışmayı yapan ve emek veren arkadaşlarımızı kutlamak istiyorum. Hakikaten kitabın kapağından başlayarak, araştırmanın yürütülme tarzı dahil olmak üzere çok güzel bir çalışma olduğu belli. Tabii buradan bir göç üzerinden devam edecek olursak; aslında şöyle bir hava oluşturmak çok kolay: 'öldük, bittik, yandık, artık bundan sonra iflah olmayız' gibi, böyle bir şey yok. Hayat çok aktif, sürekli devam ediyor, toplumdaki değişmeler, toplumdaki gelişmeler çok aktif. Böyle bir durağan, bir kere bir yere düştüğünüzde oradan çıkamazsınız mantığı içerisinde bir süreç yaşanmıyor. Sürekli yenilenen bir hayatın içerisindeyiz. Zonguldak bir vilayet olarak bundan azade değil. Elbette sıkıntıları olacak. Çünkü, büyük dağın da büyük kışı oluyor. Unutmayalım ki, Zonguldak daha çok yakın zamanda bir 30 yıl öncesine kadar 'Türkiye'nin Almanya'sı' olarak ifade edilen bir statüye sahip. O dönemin demir, çelik ve kömürdeki göreceli üstünlükten kaynaklanan sebeplerle durduğumuz yerden, bugün demir, çelik ve kömürdeki dünyada yaşanan büyük rekabetin neticeleri itibariyle oluşmuş bir gerileme bizi sıkıntıya sokuyor. Sıkıntısız, her şeyin cennet gibi olduğu bir ortam beklemiyoruz. Bu tip çalışmalar süreklilik arz ettiği anda anlam ifade eden çalışmalar, bir kere yapılıp bırakılacak şeyler değil." dedi.

BEÜ'den övgüyle söz eden Vali Kaban, sözlerine şöyle devam etti: "Üniversitemizi, geldiğim günden itibaren yaptığım gözlemlerde, 'Bir şeyi yaptık bıraktık, tamam işte, yeter' diyecek havada görmüyorum. Buda önemli bir husus. Bir yerlere gitmek istiyor, daha iyiye ulaşmak istiyor ve bunun için çırpınan bir yapı. Hakikaten bu anlamda takdir edilmesi gereken bir yerde duruyor. Tabii ki, buna bizim devlet olarak elimizden gelen desteği vermemiz gerekiyor. O anlamda her zaman yanınızda olduk ve yanınızda olacağız. Gündeme gelmişken üniversitemizin oluşturduğu yayın politikasını da tebrik ediyorum. Biliyorsunuz Zonguldak bir kenttir, şehir olmaktan önce bir kenttir. Kent olarak bir de şehir kültürü oluşturmamız gerekiyor. Şehir kültürü de bu çalışmalarla oluşacak. O anlamda üniversitemize çok görev düşüyor. Kendilerine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum"

Vali Kaban, konuşmasının ardından BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'e teşekkür belgesi verdi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Beü'den, Zonguldak'ın Geleceği İçin Büyük Çalışma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement