Bilecik'te 500 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı - Son Dakika
Yerel

Bilecik'te 500 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı

Bilecik\'te 500 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce oluşturulan 2013 yılı "doğaya keklik yerleştirme eylem programı" kapsamında Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 500 kınalı keklik doğaya bırakıldı

19.06.2013 16:36

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce oluşturulan 2013 yılı "doğaya keklik yerleştirme eylem programı" kapsamında Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 500 kınalı keklik doğaya bırakıldı.

Vali Halil İbrahim Akpınar, Bozüyük ilçesi Kızıltepe mevkiinde düzenlenen törende, Bilecik'in yüzde 60'ının ormanlarla kaplı, orman varlığının ve doğal hayatında güçlü durumda olduğunu kaydetti.

Bilecik'in DSİ'nin ve İl Özel İdaresinin yaptığı baraj, gölet ve göllerle hem su hem de orman varlığında zengin bir konumda bulunduğunu ifade eden Vali Akpınar, "Geçen yıl bu bölgede bal ormanı teşkili vardı, bugün ise keklik bırakıyoruz. Doğal hayatı zenginleştirmek için uğraşıyoruz. İnşallah vatandaşımız da avlanmada ve doğada yaşayan hayvanlara karşı tutumlarında doğal olanı tercih ederler. Doğal dengeyi sağlayabilmek için bu hayvanlarında bu ortamda yaşamaları gerekiyor. Her şey ilaçla çözülmüyor, çözülse bile çok sağlıklı olmuyor. Bütün hayvanlara ihtiyacımız var" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir de kekliğin, tarım ile uğraşanların dostu olan bir hayvan, süne ve çekirge ile tabii mücadelede bir koruma vasıtası olduğunu söyledi.

Kekliklerin, tarımcıların üretiminden istifade etmelerinin yanında katmış oldukları katma değer olarak da büyük desteklerinin olduğunu anlatan Eldemir, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak bir taraftan nesli tükenmekte ve azalmış olan hayvanların çoğaltılmasını ve tabi hayat mekanlarına kavuşturma alanında büyük gayretler içerisindeyiz. Türkiye çapında bu yılki hedefimiz 1 milyon keklik üreterek, araziye yerleştirmek. Bir taraftan bu hayvanları üretiyoruz, diğer taraftan da avlık işlerinin koordinasyonunu sağlıyoruz. "Neden hem üretip hem avlattırıyorsunuz?" şeklinde bir soru olabilir. Elbette ki bunlar ters faaliyet olarak gözükse de, bizim hedefimiz koruyarak, kullanarak sürdürülebilir bir tabii hayatı yürütmektedir. Hem avcı avlayacak ama kesinlikle tüketmeyecek. Avcılık bazen nahoş olarak görünüyor ama ben her zaman şunu ifade ediyorum, "İnsanların kahve köşelerinde pis havada bulunmaları yerine tabiatta avcılık yapmasını her zaman için tavsiye ediyorum". Biz zaten avcıların vurduğundan fazlasını doğaya bırakıyoruz. Daima biz avlanandan fazlasını üreterek araziye bırakalım ki hem bu hayvanların nesli devam etsin hem de insanlarımızın sıhhati, sıhhatli devam etsin. Doğada dolaşan insanımızla kahve köşelerindeki insanlarımızın sıhhati aynı seviyede değildir."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör ise avcıların eğitime tabi tutulduğunu ve daha sonra avlanma pulu verdiklerini ifade ederek, avlanma pulu fazla olan yerlere Bakanlığın fazla miktarda keklik salımı yaptığını bildirdi.

Ayrıca, Bozüyük İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım, doğayı birlikte koruyalım" sloganı ile Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Başkanı Nurettin Oydu'ya şapka ve kalem hediye etti.

Konuşmaların ardından Vali Akpınar, Müsteşar Yardımcısı Eldemir ve beraberindekiler, Gaziantep Erikçe Keklik Üretme İstasyonundan getirilen 500 kınalı kekliği doğaya bıraktı. Törene, Bozüyük Kaymakamı Oktay Kaya, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Süleyman Can, Belediye Başkan Vekili Fatih Bakıcı, Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan ve Orman İşletme Şefi Şenol Bahar ile Bozüyük Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü üyeleri katıldı. - Bilecik

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilecik'te 500 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement