Bilim İnsanından Acı Gerçekler - Son Dakika
Yerel

Bilim İnsanından Acı Gerçekler

Bilim İnsanından Acı Gerçekler

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatan Karakaya, "Bugün ülkemizin bir bilim politikası yoktur, bir bilim haritası yoktur.

31.10.2014 18:17

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatan Karakaya, "Bugün ülkemizin bir bilim politikası yoktur, bir bilim haritası yoktur. Ülkemizin problemlerinin belirlenerek ona göre çalışma yapmak gerekiyor" dedi.

Adıyaman Üniversitesi'nde 'Üniversitelerde Bilimsel Çalışmalar' konulu vereceği konferans öncesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'yü makamında ziyaret eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitenin onur defterini imzaladı. Daha sonra M. Vehbi Koç Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa bilimin tanımını yaparak başlayan Karakaya, bu tanımdan yola çıkarak üniversitelerin neden Dünya sıralamasında yer almadığını irdeledi.

Eğitim sisteminin üniversitelerin Dünya sıralamasında yer almasının önüne geçtiğini ve sonuç odaklı eğitim verildiğini belirten Prof. Dr. Karakaya, "Eğitim, toplumun her kesimine kaliteli insan yetiştirme işidir. Ancak biz ülke olarak bunun sadece yüzde 30 ile yüzde 40 arasında başarabiliyoruz. Bu da diploma enflasyonu oluşturuyor. Herkes diplomalı ancak kaliteli ve kalifiye eleman yok. Çünkü eğitimimizde test süreçleri yok. Bugün ülkemizin bir bilim politikası yoktur, bir bilim haritası yoktur. Ülkemizin problemlerinin belirlenerek ona göre çalışma yapmak gerekiyor. Örneğin Hindistan 5 yıl önce 5 yıllık kalkınma planını hazırlarken üniversitelere hazırlattı ve dedi ki ben 5 yıl sonra yazılımda şurada olmak istiyorum. Bugün baktığımızda yazılım ve teknolojik işlerin hepsi bugün o tarafta, yani Uzak Doğu'da yapılıyor. Peki, bu kadar problem varken biz akademikler olarak ne yapmamız gerekiyor? En başta çözüm yolları üreterek buna sınıflarımızdan başlamalıyız. Bir defa bireysel olarak hocalar olarak ilke derste öğrencilerimize üniversiteyi tanıtan bir oryantasyon yapmalıyız. Ardından bilimsel bilgiyi hissettirmeliyiz. Üçüncü olarak da bunları öğrencilerimize yaşayarak göstermeliyiz. Daha sonra da uluslararasılaşma aşamasına geçmemiz gerekiyor. Eğer Dünya küresel bir köyse biz de bunun bir ferdi olmalıyız" dedi.

Ardından Prof. Dr. Vatan Karakaya katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Konferans sonunda Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatan Karakaya'ya teşekkür ederek plaket takdim etti.

Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Koca, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ramazan Gürbüz, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Halil Tuğluk, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yıldız, akademik ve idari personeli ve öğrencileri katıldı. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement