Bilinçsiz İlaçlama, Hem Arıları Hem de Verimi Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika
Yerel

Bilinçsiz İlaçlama, Hem Arıları Hem de Verimi Olumsuz Etkiliyor

Kanola tarlalarında, zararlı böceklere karşı kullanılan tarım ilaçları, bal arılarına zarar veriyor Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ada: "Kanola üreticilerinin bilinçsiz ilaçlama yapması arıcıların en büyük sorunu. Üreticilerden talebimiz, arıları etkilemeyen ilaçların kullanılması ve ilaçlamanın.

14.04.2014 11:58

YAVUZ KARADUMAN - Kanola tarlalarında, zararlı böceklere karşı kullanılan tarım ilaçları, bal arılarına zarar veriyor.

Muratlı ilçesinde arıcılık yapan Sedat Güneş'in, Yurtbekler köyündeki 100 kovan arısının yaklaşık yarısı öldü. Güneş, arı ölümlerinin araştırılması için İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurdu. Yapılan incelemede, arı kovanlarının yakınındaki bir kanola tarlasında, zararlılara karşı ilaçlama yapıldığı, bunun da arıların ölümüne neden olduğu tespit edildi.

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel üretimde önemli rol oynayan bal arılarının, bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları nedeniyle öldüğünü söyledi.

Kanolanın, arıların gelişmeye başladığı nisan-mayıs aylarında önemli bir nektar kaynağı olduğunu belirten Ada, bu nedenle arıcıların kovanlarını tarlaların yakınına getirdiklerini ifade etti. Bu durumun hem kanola verimine hem de arılara faydalı olduğunu dile getiren Ada, şöyle konuştu:

"Kanola üretiminde zararlı böceklere karşı kullanılan tarım ilaçları, bal arısı kolonilerine önemli zarar veriyor. Kanola üreticilerinin bilinçsiz ilaçlama yapması arıcıların en büyük sorunu. Üreticilerden talebimiz, arıları etkilemeyen ilaçların kullanılması ve ilaçlamanın, arıların uçma saatleri dışında, yani akşam saatlerinde yapılması."

Ada, üreticiler ve arıcıların bilinçli çalışmasıyla, soruna ilişkin olumlu sonuçlar alınabileceğini kaydetti.

"Bal arıları, kanola verimini arttırıyor"

Tekirdağ Önder Çiftçi Projesi Derneği danışmanı ziraat mühendisi Ali Hakan Doğanuz da, Trakya bölgesinde yaklaşık 15 yıldır kanola ekildiğini söyledi. Bölgede yaklaşık 350 bin dekar alanda ekim yapıldığını belirten Doğanuz, şunları kaydetti:

"Kanola, yabancı döllenen bir bitki. Bu yüzden arı ve böcek faaliyetlerine ihtiyaç duyuyor. Kanola tarlalarına yakın yerlerde arı faaliyetinin iyi olduğu dönemde verimin yüzde 30-40 arttığını gördük. Bunu gerek denemelerle, gerek üreticilerimizden aldığımız bilgilerle tespit ettik. Üreticiler, tarlalarının kenarında arı kovanı bulundurmalı ancak kullanılacak ilaçlar arılara zarar vermemeli. Bu konuda üreticilerimize destek olmaya çalışıyoruz." - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilinçsiz İlaçlama, Hem Arıları Hem de Verimi Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement