Bursa Valisi Şahabettin Harput, iş adamları ile bir araya gelerek kentin sanayisinin gelişmesi ve ihracatının artması için neler yapılacağını konuştu.
Harput, yaptığı açıklamada, Bursa'da faaliyet gösteren 23 SİAD başkanı ile bir süre önce toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda çok önemli kararlar aldıklarını belirtti.
Türkiye'nin 2023 hedefleri çerçevesinde, Bursa'ya yaklaşık 75 milyar dolarlık bir ihracat payı düştüğünü vurgulayan Harput, o yüzden sanayinin kapasitesini büyütmek, artırmak ve geliştirmek gerektiğini vurguladı.
Harput, özellikle yeni dönemde katma değeri yüksek sanayiye ağırlık vereceklerini belirterek, Türkiye'nin ürettiği malın ortalama 1 kilogramının 1,4 dolardan, AB ülkelerinin ürettiği malın 1 kilogramının ise 4,1 dolardan satıldığına dikkati çekti.
Yeni dönemde katma değeri yüksek sanayi türlerini, Bursa'nın gündemine almak zorunda olduklarını anlatan Harput, şunları kaydetti:
"Bursa'da 2012'de başlattığımız savunma sanayii alanındaki çalışmalarımızı geliştireceğiz. Savunma sanayiinde 2012'de Savunma Sanayii müsteşarımızın başkanlığındaki bir heyetin valiliğimizin daveti üzerine Bursa'ya geldiğini biliyoruz. Burada çok güzel işbirliği çalışmaları başlattık. 2013'te bu çalışmaları daha da geliştirerek devam ettirecek ve ciddi manadaki atıl potansiyelimizi savunma sanayii alanındaki çok önemli yatırım alanlarında değerlendirmek suretiyle Bursa'ya iyi bir artı değer kazandırmayı amaçlıyoruz."
-"Lojistik Köy ve Yazılım Vadisi" projeleri-
Harput, Bursa'da ayrıca "lojistik köy" kurulması konusunda bir hedeflerinin bulunduğuna da değinerek, şu bilgileri verdi:
"Lojistik köy kurulması Bursa için çok önemlidir. Sanayimiz için çok önemlidir. Koordinasyon iş birliği ve sanayi arsalarının rantabl kullanılması bakımından çok önemlidir. İsrafın önlenmesi bakamından çok önemlidir. Lojistik köy kurulması ile ilgili ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bununla alakalı önümüzdeki günlerde çok ciddi gelişmeleri kamuoyumuzla paylaşacağız. Yine çok önemli bir hedefimiz Bursa'da özellikle bir Yazılım Vadisi kurulmasıdır. Biraz önce söylediğimiz katma değeri yüksek ürünler içerisinde son dönemlerde bilişim sektörünün önemini herkes biliyor. Biz de bu manada bir Yazılım Vadisi kurmak maksadıyla özellikle bilişim derneği başkanı, üniversite rektörümüz, ticaret ve sanayi odamız, valiliğimizin koordinesinde bir araya geldi. Bununla alakalı bir yazılım vadisi kurmak üzere ciddi bir çalışmaya başladık."
-"Otomotiv Test Merkezi"
Teşvik konusunda da özellikle son dönemdeki yeni gelişmelerle yerli otomobilin mutlaka Bursa'da yapılmasının öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Şahabettin Harput, şöyle devam etti:
"Bunun için de arkadaşlarımızdan buna inanmış bir ekip olarak bu işin mutlaka Bursa'da gerçekleştirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Otomotiv Test Merkezi'ni illa ki Bursa'ya almak istiyorduk ve çok şükür biz bu toplantıyı yaptıktan sonra hemen birkaç gün sonra sayın başbakanımız bununla alakalı nihai kararını verdi. Otomotiv Test Merkezi için Türkiye'de -sadece Türkiye'ye değil pek çok Avrupa ülkesine de hitap edecek bu merkezin- Bursa'da yapılması konusu kesinlik kazanmıştır. Bunun da bir an önce bitirilmesi bizim amacımızdır. Bursa'nın ulaşımıyla alakalı, ürettiklerimizin dünya pazarlarına daha iyi taşınmasıyla alakalı çalışmaların da geliştirilmesi yine hedeflerimiz arasındadır."
Harput, Bursa'nın Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci büyük fuara sahip olduğuna işaret ederek, "Ancak biz bunu yeterli bulmuyoruz. İhtisas fuarlarıyla da uzmanlaşmak suretiyle bu alandaki imkanlarımızı daha yukarı taşımak istiyoruz ve nihayet Bursa'nın liman ihtiyacı ve kargo taşımacılığı konusu Bursa için önemli bir hedeftir. Bizim sanayimizi dünya ile rekabet noktasında en iyi yere taşıma noktasında istediğimiz elemanları da yetiştirme çalışmalarımız bu süreçte hedef olarak yürümeye devam edecektir."
Muhabir: Haluk Yüksel
Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA
Son Dakika › Yerel › Bursa'da İhracata Yönelik Plan ve Yatırımlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?